ΟΟΣΑ: Οι Έλληνες λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους σε σχέση με το μέσο όρο.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έθεσε το ερώτημα σε έρευνα του :Τι πιστεύουν οι λαοί ότι αξίζει περισσότερο στη ζωή; σε πολίτες από όλες τις χώρες του κόσμου.

Το αποτέλεσμα ονομάζεται Δείκτης Καλύτερης Ζωής, και σύμφωνα με αυτόν, οι Ελληνες είναι λιγότερο ικανοποιημένοι από την ζωή τους, σε σχέση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας μόνο το 52% των Ελλήνων δηλώνουν ότι έχουν πιο θετικές εμπειρίες σε μια μέση ημέρα (συναισθήματα ηρεμίας, υπερηφάνεια για επιτεύγματα, απόλαυση, κλπ) από ό,τι αρνητικές (πόνος, ανησυχίες, θλίψη, ανία, κλπ) ποσοστό που  είναι πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, που αγγίζει το 76%.

Ο Δείκτης έχει στόχο να αποτελέσει κριτήριο ευημερίας  ευημερία σε όλες χώρες, με βάση τα 11 θέματα που έχουν χαρακτηριστεί ως καθοριστικής σημασίας από τον ΟΟΣΑ, στους τομείς των υλικών συνθηκών διαβίωσης και της ποιότητας ζωής.

Τα θέματα που ο ΟΟΣΑ χαρακτηρίζει καθοριστικής σημασίας είναι: Ασφάλεια, Στέγαση, Εργασία, Εισόδημα, Ισορροπία μεταξύ εργασίας και ελεύθερου χρόνου, Ικανοποίηση από τη ζωή, Υγεία, Παιδεία, Διακυβέρνηση, Κοινότητα και Περιβάλλον.
Στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Γερμανία, η Φινλανδία και η Πολωνία επέλεξαν την ικανοποίηση από τη ζωή ως κορυφαία προτεραιότητα. Η υγεία εκτιμήθηκε περισσότερο στη Ρωσία, την Νορβηγία, την Ισλανδία, την Γαλλία και την Αυστρία.Η Ελλάδα αποδίδει καλά σε μόνο λίγα κριτήρια  ευημερίας, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι κατατάσσεται κοντά ή κάτω από τον μέσο όρο σε μεγάλο αριθμό θεμάτων στον Δείκτη Καλύτερης Ζωής.

Τα χρήματα, αν και δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία, είναι ένα σημαντικό μέσο για την επίτευξη υψηλότερης ποιότητας ζωής. Στην Ελλάδα, το μέσο νοικοκυριό έχει διαθέσιμο κατά κεφαλήν εισόδημα 19.095 δολάρια (16.951 ευρώ) ετησίως, λιγότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, που είναι 23.938 δολάρια (21.268 ευρώ) τον χρόνο, την ίδια στιγμή που  το κορυφαίο 20% του πληθυσμού κερδίζει έξι φορές περισσότερα από το κατώτατο 20% δημιουργώντας μεγάλη απόκλιση μεταξύ των κοινωνικών στρωμάτων. Το αποτέλεσμα σχετίζεται και με το γεγονός ότι  το 51% των ατόμων ηλικίας 15 έως 64 ετών στην Ελλάδα έχουν μια αμειβόμενη εργασία,  με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ για την απασχόληση, να είναι 65%.

Και παρά τα σχόλια περί του αντιθέτου, οι άνθρωποι στην Ελλάδα εργάζονται 2.034 ώρες ετησίως, περισσότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, που είναι 1.765 ώρες.

Ως προς την Υγεία, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στην Ελλάδα είναι σχεδόν 81 χρόνια, υψηλότερο κατά έναν χρόνο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (80 χρόνια).

Η προσέλευση των ψηφοφόρων, αν εκληφθεί ως κριτήριο  εμπιστοσύνης του λαού στην κυβέρνηση, και της συμμετοχής των πολιτών στην πολιτική διαδικασία, ήταν 62% κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εκλογών, κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (72%).

 

 

About kymaeditor

Check Also

Διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε οικογένειες σε Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς και Νήσων

Διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε περίπου 7.821 οικογένειες σε Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *