Με οριακή πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Ανάπτυξης, που επικυρώνει τη συμφωνία με την τρόικα και θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης στο Eurogroup της προσεχούς Τρίτης. Πιο συγκεκριμένα, ψήφισαν 288 βουλευτές, με το άρθρο 1 να συγκεντρώνει 152 «ναι», 135 «όχι» και ένα «παρών». Στο άρθρο 2 είπαν «ναι» 151 βουλευτές, «όχι» 135, ενώ «παρών» δήλωσε ένας.
«Όχι» από Παπανδρέου για τις τράπεζες και διαγραφή Κακλαμάνη
Ωστόσο οι εκπλήξεις δεν έλειψαν αφού ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου καταψήφισε το άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατά την ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Παρών» στο άρθρο 2 δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης ενώ παρών» στο άρθρο 1 δήλωσε ο βουλευτής της Ν.Δ., Νικήτας Κακλαμάνης, με αποτέλεσμα τη διαγραφή του από την Κ.Ο. του κόμματος, με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά.
Αναφοράς χρίζει και οι απουσίες των Βασίλη Οικονόμου και Γρηγόρη Ψαριανού από τη ψηφοφορία, στέλνοντας ένα μήνυμα προς τον αρχηγό της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη.
Η αντίδραση Κακλαμάνη
«Δεν υποκύπτω σε πολιτικούς εκβιασμούς και δεν συμβάλλω στην καταστροφή κοινωνικών ομάδων, για να ωφεληθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του εσωτερικού και του εξωτερικού. Δεν νομοθετώ με εντολή της τρόικας», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Β΄ Αθηνών, Νικήτας Κακλαμάνης, με αφορμή τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία, επειδή ψήφισε «παρών» για το άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου.
«Το άρθρο 1 είναι δόλιο, γιατί συνδυάζει την αποκατάσταση κάποιων αδικιών (πλεόνασμα) με την καταστροφή της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας, που είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το άρθρο 1 πλήττει την καρδιά της ιδεολογίας της παράταξής μας, όπως την καθόρισε, το 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής», προσθέτει.
Και καταλήγει: «Αυτή την παράταξη και τις αρχές της δεν μπορεί να τις διαγράψει ο κ. Σαμαράς».