Ο Αττικός Ουρανός μέσα από το τηλεσκόπιο Δωρίδη στο Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Μετά από μισό περίπου αιώνα αδράνειας, το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη ξαναλειτουργεί και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο οποίο στεγάζεται, ξανανοίγει τις πύλες του στο κοινό.

Το 1902, με τη δωρεά του Δημήτρη Δωρίδη, κατασκευάστηκε από τον γαλλικό οίκο Gautier, το μεγαλύτερο για την εποχή του τηλεσκόπιο της Ελλάδας, με σκοπό την μελέτη και την παρακολούθηση των ουράνιων σωμάτων. Το κτίσμα, αλλά και το τηλεσκόπιο, διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα, σε μια ξεχωριστή περιοχή, τον λόφο των Νυμφών στο Θησείο, απέναντι από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Τα τελευταία χρόνια, το τηλεσκόπιο έμενε παροπλισμένο λόγω έλλειψης πόρων για τη συντήρηση και αποκατάστασή του.

Μετά από αίτημα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,αποκαταστάθηκαν τα ηλεκτρομηχανολογικές και δομικά προβλήματα του τηλεσκοπίου, του κτιρίου και της θόλου, υλοποιώντας εργασίες ανακαίνισης, συντήρησης και στεγανοποίησης τους. Επιπλέον ηλεκτροφωτίστηκε το μονοπάτι που οδηγεί στο χώρο του τηλεσκοπίου, καθιστώντας ακόμα πιο εύκολη την πρόσβαση των επισκεπτών. Έτσι πια οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν την εμπειρία μιας βραδινής παρατήρησης με το τηλεσκόπιο Δωρίδη, στον Αττικό ουρανό και τους πλανήτες. Και όλα αυτά στην Πνύκα. Σε έναν χώρο υψηλής ιστορικής σημασίας, για την παγκόσμια κοινότητα.

Όσοι επιθυμούν να δουν από κοντά τον Αττικό ουρανό μέσα από το τηλεσκόπιο Δωρίδη μπορούν να επικοινωνήσουν με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και να ενημερωθούν για τις ξεναγήσεις.

About kymaeditor

Check Also

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Ποιοι είναι οι 35 που εκλέχθηκαν για υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:00 τη Δευτέρα (15/4) η καταμέτρηση των ψήφων των μελών και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *