Ο δήμος Πειραιά τίμησε τους επιτυχόντες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης βράβευσε σε διήμερη τιμητική εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Ραλλείου Γυμνασίου-Λυκείου Θηλέων Πειραιά, μαθητές των Λυκείων της πόλης που κατάφεραν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2018.

Οι εκδηλώσεις που αποτελούν γιορτή της πόλης και έχουν γίνει πλέον θεσμός, διοργανώθηκαν από τη Διεύθυνση Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιά.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, καλλιτέχνες ψυχαγώγησαν τους παρευρισκόμενους.

Ο κ. Μώραλης στον χαιρετισμό του, συνεχάρη τους μαθητές για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τους ευχήθηκε πέρα από καλοί επιστήμονες να γίνουν ενεργοί πολίτες και να συμμετέχουν στα κοινά, έτσι ώστε να δώσουν στους μεγαλύτερους το σωστό παράδειγμα καθώς όπως είπε: «όπως φάνηκε από τη δεκαετία που διανύουμε και τη σφοδρή οικονομική και κοινωνική κρίση, οι δικές μας γενιές κάτι δεν έκαναν καλά τις τελευταίες δεκαετίες». Επεσήμανε ότι στην επιτυχία τους συνέβαλαν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, υπογραμμίζοντας πως όλοι πρέπει να προωθούν την εκπαίδευση και την παιδεία «προκειμένου να γινόμαστε όχι μόνο καλοί επιστήμονες αλλά και σωστοί πολίτες και δημότες». Σημείωσε ότι τα παιδιά μπαίνουν σε μια άλλη φάση της ζωής τους που πλέον πρέπει να τους ενδιαφέρει η λειτουργία και η πρόοδος της πόλης στην οποία ζουν. Απευθυνόμενος στους μαθητές τόνισε: «Φεύγετε από το σχολείο, μπαίνετε στα πανεπιστήμια, θα βιώσετε καλές προφανώς και κακές στιγμές, γιατί και τα πανεπιστήμια της χώρας, δεν είναι όλα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση». Επιπλέον επεσήμανε ότι μετά από 12 χρόνια στο σχολείο, πέτυχαν το όνειρό τους και πλέον προχωρούν και προοδεύουν. Ο κ. Μώραλης τόνισε, ότι δεν ενστερνίζεται την άποψη ότι τα παιδιά πρέπει να φεύγουν στο εξωτερικό για σπουδές. Άποψη του Δημάρχου είναι να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να κάνουν μεταπτυχιακά, όμως η χώρα τους έχει ανάγκη, καθώς θα στηριχτεί σε εκείνους για να μπορέσει να προοδεύσει και να αλλάξει προς το καλύτερο. «Να δοθεί μια μάχη προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα», είπε ο κ. Μώραλης εκφράζοντας την ελπίδα ότι σε τέσσερα – πέντε χρόνια που θα αποφοιτήσουν, η χώρα να είναι σε μια καλύτερη φάση και σε ένα καλύτερο επίπεδο, ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, να βοηθήσουν τη χώρα, αλλά και τον Δήμο να πάνε μπροστά.

Αναφερόμενος στα σχολικά κτήρια, τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή καταβάλλει προσπάθειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, προκειμένου τα σχολεία να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, καθώς όπως τόνισε, τα περισσότερα είναι παλαιά και με πολλά προβλήματα. «Δυστυχώς, δεν έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε νέα σχολεία, καθώς η αρμοδιότητα αλλά και η δυνατότητα ανήκουν κυρίως στην ΚΤΥΠ και στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Όταν δόθηκαν οι αρμοδιότητες των σχολικών κτηρίων στους δήμους, δεν δόθηκαν και οι αντίστοιχες πιστώσεις, προκειμένου να μπορούν οι δήμοι να ανταπεξέλθουν σε αυτό το καίριο ζήτημα. Δεν έχουμε τα σχολεία που όλοι θα θέλαμε στον Πειραιά. Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και φυσικά τα παιδιά βιώνουν τα προβλήματα των σχολικών κτηρίων. Αυτό που κάνουμε από την αρχή της θητείας μας, είναι να υλοποιούμε εργασίες συντήρησης και ανακατασκευών, σε ένα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, είτε με κονδύλια του Δήμου είτε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, προκειμένου να φοιτούν οι μαθητές της πόλης μας σε ένα ασφαλές, όμορφο και φιλόξενο περιβάλλον», σημείωσε ο κ. Μώραλης, λέγοντας χαρακτηριστικά «Στον Δήμο Πειραιά υπάρχουν 98 σχολικά συγκροτήματα, τα οποία είναι χτισμένα τις δεκαετίες ‘50, ‘60 ’70, ίσως και παλαιότερα, με πολλά προβλήματα, αφού δεν είχαν την κατάλληλη συντήρηση. Προσπαθούμε, θα προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο σε έναν Δήμο με σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα τελευταία 30 χρόνια», υπογράμμισε ο Δήμαρχος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, να αναγνωρίζουμε τι μπορούμε να κάνουμε και τι αδυναμίες έχουμε, ώστε να αρχίσουν τα παιδιά και οι νέοι να μας πιστεύουν, είτε αυτό αφορά αιρετούς της αυτοδιοίκησης είτε αφορά την κεντρική πολιτική σκηνή».

Ο Δήμαρχος Πειραιά τιμώντας τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2018, έκανε ειδική μνεία στην Μαρία Κρασά, ένα παιδί που μεγάλωσε στη δομή του «Καλού Ποιμένα». Όπως τόνισε ο κ. Μώραλης, σε διαφορετικές συνθήκες μεγαλώνει ένα παιδί με την οικογένειά του, ασχέτως αν ο «Καλός Ποιμήν» είναι μια δομή, η οποία πραγματικά δουλεύει εύρυθμα, με τον Πρόεδρο κ. Νικόλαο Ποιμενίδη, τη Διευθύντρια κα Αγγελική Κουζούμη, με όλο το επιτελείο, τους εθελοντές, με μια μικρή βοήθεια στήριξης και από τον Δήμο. «Μια δομή που φιλοξενούμε στην πόλη μας και είμαστε υπερήφανοι που μπορούμε κι εμείς και συμβάλλουμε και βοηθούμε αυτά τα παιδιά», κατέληξε ο Δήμαρχος Πειραιά.

About kymaeditor

Check Also

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς  και Νήσων: Αρχαιολογικός  περίπατος  στα  Μακρά Τείχη

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς  και Νήσων,  στο πλαίσιο του εορτασμού της εκδήλωσης «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *