«Ο Πειραιάς είναι πάνω από κόμματα προσωπικές και μικροπολιτικές φιλοδοξίες»

Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα δεξιώσεων του ΟΛΠ έγινε το απόγευμα της Δευτέρας η παρουσίαση του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής» με επικεφαλής τον Γιάννη Μώραλη. Ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά έστειλε μήνυμα ενότητας πάνω από κόμματα, προσωπικές και μικροπολιτικές φιλοδοξίες ενώ έστρεψε στα βέλη του στον βασικό του αντίπαλο (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) Βασίλη Μιχαλολιάκο.

Παράλληλα τόνισε πως ο  «Πειραιάς πρέπει να συγκρίνεται με Ρότερνταμ,  Λίβερπουλ,  Αμβέρσα και Βαρκελώνη» ενώ δεσμεύθηκε για έργα πνοής και κοινωνικές παροχές.
«Ο Πειραιάς των μεγάλων δυνατοτήτων έγινε ένα αποκλεισμένο λιμάνι»

Κάνοντας έναν απολογισμό της αδράνειας επί δημαρχίας Μιχαλολιάκου, ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά επικαλέστηκε ως μεγαλύτερη απόδειξη «ότι από το ΕΣΠΑ  απορροφήθηκε λιγότερο από 10%».

«Ο Πειραιάς των μεγάλων δυνατοτήτων έγινε ένα αποκλεισμένο λιμάνι, ο Πειραιάς έγινε πέρασμα και όχι προορισμός, ενώ οι αφίξεις τουριστών είναι πολλαπλάσιες στο λιμάνι μας» συνέχισε την κριτική του ο κ. Μώραλης.

Και συνέχισε σε υψηλούς τόνους: «Υποσχέθηκε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας στο κέντρο. Δεν έγινε κανένας! Υποσχέθηκε υπογειοποιήσεις κεντρικών δρόμων. Δεν προχώρησε καμία! Υποσχέθηκε υπόγειους χώρους στάθμευσης. Δεν έγινε κανένας! Υποσχέθηκε “Πολυχώρο Ψυχαγωγίας για παιδιά με ειδικές ανάγκες και στέγη σε πειραϊκούς συλλόγους ΑμεΑ”. Δεν έγινε τίποτα! Υποσχέθηκε ολοήμερο παιδικό σταθμό. Δεν έγινε! Υποσχέθηκε πλήρη απαλλαγή των πολύτεκνων οικογενειών από τα δημοτικά τέλη. Δεν έγινε! Υποσχέθηκε κοινωνικό φαρμακείο. Δεν έγινε, σε αντίθεση με δεκάδες άλλους Δήμους που το έχουν κάνει πράξη!».

«Να γίνει ο Πειραιάς αυτόνομος, τουριστικός προορισμός»

Παρουσιάζοντας στη συνέχεια το όραμά του για τον Πειραιά ο Γιάννης Μώραλης σημείωσε ότι «οφείλει να συγκριθεί με πόλεις όπως το Ρότερνταμ και το Λίβερπουλ, την Αμβέρσα και τη Βαρκελώνη» σηματοδώντας την στρατηγική επιλογή της στροφής προς τη θάλασσα «γιατί η θάλασσα σημαίνει ανάπτυξη. Σημαίνει οικονομικές δραστηριότητες που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για τους Πειραιώτες».

«Εμείς θέλουμε τον Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι κρουαζιέρας στη Μεσόγειο και την Ευρώπη. Να γίνει ο Πειραιάς αυτόνομος, τουριστικός προορισμός. Εμείς θέλουμε να αναδείξουμε τον Πειραιά σε υπερσύγχρονο Ναυταθλητικό Κέντρο. Εμείς θέλουμε τον Πειραιά Διεθνές Ναυτιλιακό Κέντρο. Γι’ αυτό θα προσελκύσουμε διεθνείς επιχειρήσεις. Διευκολύνοντας την εγκατάστασή και λειτουργία τους. Διαμορφώνοντας τις συνθήκες, ώστε οι ναυτιλιακές και χρηματοοικονομικές εταιρείες να εμπιστευτούν και να επιλέξουν τον Πειραιά. Εμείς θέλουμε τον Πειραιά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021» συνέχισε την παρουσίαση του οράματός του.

Οι δεσμεύσεις

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής» δεσμεύθηκε:

– να ανακαινίσει και να δημιουργήσει νέα σχολικά κτίρια.

– να δημιουργήσει το νέο αθλητικό σχολείο του Πειραιά.

– να καθαρίζει ολόκληρη την πόλη και κάθε γειτονιά με σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων και με πιο δίκαια ανταποδοτικά τέλη.

– να στηρίξει τις μητέρες δημιουργώντας περισσότερους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς

– να στηρίξει την τοπική αγορά κάθε γειτονιάς με την μείωση των δημοτικών τελών.

Ο κ. Μώραλης ανακοίνωσε, επίσης, την πρόθεσή του να δημιουργήσει ένα κοινωνικό δίκτυο για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε συνεργασία με την Εκκλησία του Πειραιά, να αξιοποιήσει τον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου Καραϊσκάκη αλλά και του εργοστασίου της ΧΡΩΠΕΙ, να προχωρήσει η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, από τις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ έως τα σύνορα του Πειραιά με τη Δραπετσώνα, να αξιοποιηθούν μεγάλα ακίνητα του Δήμου (Της Ραλλείου, του Πύργου, του ακινήτου της Ρετσίνας, της Βίλλας Ζαχαρίου και του στρατόπεδου Σακκελίων), να αναδειχτεί το υποβαθμισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά και τα Αρχαία Τείχη της πόλης και να παραμείνουν τα δικαστήρια στην πόλη με τη στέγασή τους σε κτίριο του δήμου Πειραιά.

«Αρνούμαστε τον ακρωτηριασμό της πόλης μας και τον αποκλεισμό από τη θάλασσα και τη ναυτιλία»

Μιλώντας, δε, ειδικά για τον ΟΛΠ ο κ. Μώραλης ανέφερε ότι απαιτεί από το Ελληνικό Δημόσιο «τη θεσμική και αποφασιστική διεύρυνση της συμμετοχής του Δήμου στην διοίκηση του ΟΛΠ στα πρότυπα των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών λιμένων». «Αρνούμαστε τον ακρωτηριασμό της πόλης μας και τον αποκλεισμό από τη θάλασσα και τη ναυτιλία» συμπλήρωσε.

«Ενωμένοι και αποφασισμένοι»

Αναφερόμενος στο που θα βρεθούν τα χρήματα, ο Γιάννης Μώραλης έκανε λόγο για εξασφαλισμένους πόρους από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, δωρεές και επιφανών προσωπικοτήτων, που αγαπάνε τον Πειραιά και βγαίνουν μπροστά για να βοηθήσουν το λιμάνι της καρδιάς τους.

«Ο δρόμος θα είναι ανηφορικός, αλλά θα τον περπατήσουμε μαζί. Ενωμένοι και αποφασισμένοι. Θα δεχθούμε επιθέσεις. Αλλά θα συνεχίσουμε. Με ψηλά το κεφάλι. Πειραιώτικα και λεβέντικα!» τόνισε απευθυνόμενος στους υποψηφίους του συνδυασμού του, τονίζοντας ότι «ο ο αγώνας μας είναι καθαρός. Είναι αγώνας ανιδιοτελής. Είναι αγώνας προσφοράς για τον Πειραιά».

«Μαζί θα προχωρήσουμε μπροστά»

Και ο κ. Μώραλης κατέληξε: «Εμπρός όλοι μαζί να ανοίξουμε νέους ορίζοντες για την πόλη μας. Εμπρός όλοι μαζί να ατενίσουμε το μέλλον της πόλης μας με περισσότερη σιγουριά, με μεγαλύτερη αισιοδοξία, με ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Μίλησαν οι πολίτες του Πειραιά. Μαζί θα προχωρήσουμε μπροστά. Μαζί θα αλλάξουμε την πόλη μας. Μαζί με εσάς. Για έναν περήφανο και σύγχρονο Πειραιά. Της ανάπτυξης και της προόδου. Τον Πειραιά της καρδιάς και της ψυχής μας».

About kymaeditor

Check Also

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων: Αρχαιολογικός περίπατος στο Ιερό του Ποσειδώνα στην Καλαυρεία Πόρου

Ελάτε μαζί μας να γνωρίσουμε ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία θρησκευτικά κέντρα του Αργοσαρωνικού, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *