«Ο Πειραιάς θα γίνει η πιο λειτουργική και πιο ελκυστική πόλη της Ευρώπης»

Ως την πιο λειτουργική, πιο ζωντανή και ελκυστική πόλης της Ευρώπης ονειρεύεται να κάνει τον Πειραιά ο Βασίλης Μιχαλολιάκος. Ο δήμαρχος του μεγάλου λιμανιού απάντησε σε ερωτήσεις πολιτών, στην εκπομπή «Τα παράπονά σας στο Δήμαρχο», στο δημοτικό ραδιόφωνο «Κανάλι 1 – 90,4 FM» και μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στη συγκέντρωση του στο ΟΛΠ, την Δευτέρα 31 Μαρτίου επεσήμανε πως «ήταν η μεγαλύτερη από τη μεταπολίτευση και μετά στον Πειραιά.

Αρχικά ο Βασίλης Μιχαλολιάκος είπε τα εξής: «Θέλω να ευχαριστήσω, από τα βάθη της καρδιάς μου, τον Πειραϊκό λαό γι’ αυτήν την πλημμυρίδα, που εμφανίστηκε τη Δευτέρα στο χώρο του ΟΛΠ. Ήταν σαφώς η μεγαλύτερη συγκέντρωση Πειραιωτών, που έγινε από τη μεταπολίτευση και μετά. Ήταν μια απίστευτα μεγάλη συγκέντρωση. Γι’ αυτό και είπα, ότι δεν μπορώ να εκφράσω τα συναισθήματά μου, ούτε την ευγνωμοσύνη μου. Να δεσμευτώ ασφαλώς ότι, θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, με τη βοήθεια του Θεού, για να ανταποκριθώ σε αυτήν την αγάπη και σε αυτήν την εμπιστοσύνη. Ακόμη δεν άρχισε, ούτε ουσιαστικά ούτε τυπικά, η προεκλογική περίοδος. Εγώ θα είμαι εφ’ ω ετάχθη.

Στο δρόμο: για τα σκουπίδια, για τις λακκούβες, για τα σπασμένα πεζοδρόμια, για τις παιδικές χαρές. Θα είμαι για ό, τι χρειάζεται να είμαι. Δεν αποφασίζουν τα κόμματα για το πότε αρχίζει η προεκλογική περίοδος. Οι εργαζόμενοι θα μείνουν στις δουλειές τους. Ένας μήνας φτάνει και περισσεύει για να είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Και στην προεκλογική περίοδο, οι εργαζόμενοι θα είναι στις δουλειές τους και εγώ στη θέση μου.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο κόσμος είναι πιο ώριμος παρά ποτέ. Έπαθε από τους ρήτορες της πολιτικής. Αιχμαλωτίστηκε. Καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Και ζούμε το δράμα μιας χώρας, ενός λαού, που είμαστε σε χρεοκοπία παρά τις τιτάνιες προσπάθειες που κάνει ο Πρωθυπουργός και ο απλός πολίτης. Έχουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανέργων, έχουμε απόγνωση των νέων παιδιών που σπούδασαν, που έκαναν τα όνειρα των γονιών πράξη. Πήραν ένα, δύο, τρία πτυχία και είναι άνεργοι. Ο λαός δεν ψήφισε ακόμη. Ο λαός του Πειραιά με εμπιστεύεται. Και αυτό είναι μια πολύ μεγάλη δύναμη για μένα να δώσω όλο μου τον εαυτό για έναν ακόμη πιο καθαρό Πειραιά. Βάζω ψηλά τον πήχη των προσδοκιών του Πειραιά, αλλά όχι να προεξοφλήσω νίκες, ούτε πανηγύρια. Θα πανηγυρίζω κάθε φορά που λύνω ένα πρόβλημα, που κάνω ένα έργο.

Πήρα μια απόφαση να παραιτηθώ από όλα τα αξιώματα και να γίνω υπηρέτης του Πειραϊκού λαού. Αυτό κάνω κάθε μέρα. Δεν έχω κανέναν αντίπαλο, κανένα κόμμα, κανένα πολιτικό πρόσωπο, κανένα σωματείο, καμιά διοίκηση, κανέναν παράγοντα. Αντίπαλός μου είναι μόνο τα προβλήματα του Πειραιά. Αυτά, που κράτησαν καθηλωμένο τον Πειραιά στην υπανάπτυξη. Σύμμαχοί μου είναι οι εργαζόμενοι και οι δημότες. Και αυτοί που δεν θα με ψηφίσουν και αυτοί που γκρινιάζουν και αυτοί που θέλουν περισσότερα και γρηγορότερα. Αυτό είναι το αίτιο το οποίο δημιουργεί αυτήν τη μεγάλη δημοτική πλειοψηφία και που είναι η δύναμη για τον Πειραιά.»

«Ο δήμος Πειραιά έχει τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα σε ευρωπαϊκά προγράμματα»

Ακροατής ζήτησε να σχολιάσει ο Δήμαρχος, αυτό που ανέφερε ο κ. Δρίτσας σε συνέντευξη του, ότι ο Δήμος έχει απορροφήσει μόνο 700.000 ευρώ, από κοινοτικά προγράμματα, ενώ ο κ. Δήμαρχος έχει μιλήσει για την ένταξη έργων 100 εκατομμυρίων ευρώ στα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Απαντώντας ο κ. Μιχαλολιάκος τόνισε:  «Ελπίζω να μην τα είπε αυτά ο κ. Δρίτσας γιατί τον θεωρώ σοβαρό άνθρωπο. Εάν τον έχουν εγκλωβίσει σε τέτοια ψεύδη, λυπάμαι πολύ. Κανείς άλλος Δήμος στην Ελλάδα δεν έχει την απορροφητικότητα που είχε ο Δήμος Πειραιά. Και όταν αναλάβαμε είχε καταθέσει μηδέν μελέτες. 100 εκατομμύρια ευρώ πήραμε, τα οποία ήδη έχουν δημοπρατηθεί και εκτελούνται τα έργα. Λυπάμαι πάρα πολύ. Δεν νομίζω όμως να το έχει πει. Ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι απέχει πολλά χρόνια από τη δημοτική λειτουργία. Δεν θέλω να του αποδώσω κάτι το οποίο είναι τόσο εξωπραγματικό».

Για την υπόθεση Μπαλτάκου

Σε ακροατή που ζήτησε από το Δήμαρχο να σχολιάσει την υπόθεση Μπαλτάκου, ο κ. Μιχαλολιάκος απάντησε: «Να φοβάστε γενικώς «τους βασιλικότερους του βασιλέως». Θέλω να απομυθοποιήσουμε τα πράγματα. Λένε αυτοί που σπεύδουν συλλήβδην να ισοπεδώσουν τα πάντα, ότι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου είναι ο «αντ’ αυτού», είναι ο δεύτερος τη τάξη στην κυβέρνηση κ.λ.π. Δεν είναι έτσι. Ένας μετακλητός υπάλληλος είναι. Ό, τι έκανε ο κ. Μπαλτάκος, είναι όχι απλώς απορριπτέο, αλλά κατάπτυστο. Είναι εξωθεσμική η λειτουργία του. Δεν είναι στα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου. Τα καθήκοντά του είναι να βλέπει νομοτεχνικά τη λειτουργία της κυβέρνησης. Είναι εντεταλμένο όργανο. Είναι χαμηλού επιπέδου στην ιεραρχία.

Οι «βασιλικότεροι του βασιλέως», που εμφανίζονται ως δήθεν, βλάπτουν το «βασιλέα» για να ωφελήσουν τον εαυτό τους. Κι αν ακούσει κανείς το διάλογο δεν ακούει κάποιον άνθρωπο που «βγάζει» αγάπη για τον Πρωθυπουργό. Μίσος και εμπάθεια βγάζει. Έκανε λάθος στην επιλογή αυτού του προσώπου ο Αντώνης Σαμαράς. Κι αυτό είναι μια αλήθεια. Το αποδεικνύει έμπρακτα. Τον επέλεξε για τη νομική του κατάρτιση. Όχι για να κάνει πολιτική. Έπρεπε να του «κόψει το βήχα» πολύ νωρίτερα».

«Υπάρχει ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα στο λαό του Πειραιά»

«Κάθε μέρα εισπράττω ένα τεράστιο πλειοψηφικό ρεύμα που υπάρχει στον Πειραϊκό λαό. Άνθρωποι από όλο το κομματικό φάσμα της πόλης από όλα τα κόμματα, ψηφοφόροι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Κ.Κ.Ε., ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ν.Δ., ΑΝ.ΕΛ. μου ζητούν να προχωρήσω μπροστά και ότι με υποστηρίζουν. Χθες ανακοίνωσα την υποψηφιότητα μαζί μου δύο εκλεκτών ανθρώπων, που ήσαν υποψήφιοι βουλευτές με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες». Δεν κάνω διακρίσεις. Τους ζήτησα όμως να είναι συντεταγμένοι με το συνδυασμό «Μας Ενώνει ο Πειραιάς». Και να είναι σε ένα κέντρο λήψης αποφάσεων. Και το απεδέχθησαν. Είναι η κα Αναγνώστου και ο κ. Μάρκου, αξιόλογοι άνθρωποι, γνωστοί Πειραιώτες. Θα είναι και από το ΣΥ.ΡΙ.Ζ.Α. υποψήφιοι, θα είναι και από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., θα είναι και από τη Ν.Δ. και από την ευρύτερη Αριστερά, θα είναι και από το ΛΑ.Ο.Σ.

Υπάρχει ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα. Δεν μου αρέσει να το λέω. Η πεποίθησή μου είναι ότι, στον Πειραιά δεν θα έχουμε δεύτερη Κυριακή. Θα έχουμε ένα ποσοστό πολύ μεγαλύτερο του 50% την πρώτη Κυριακή. Δεν το λέω για να εφησυχάσουμε. Για όσους θέλουν εμένα ξανά δήμαρχο, το λέω για να τρέξουμε να μην εγκαταλείψουμε αυτήν την προσπάθειά μας».

Τα μεγάλα έργα στη πόλη

«Σε λίγες μέρες θα γίνουν τα εγκαίνια της Δ΄ Δημοτικής Κοινότητας σε κτίριο του πρώην στρατοπέδου Παπαδογιώργη. Είναι τεράστια γεγονότα αυτά τα οποία συνέβησαν. Ακόμη και σήμερα παραλαμβάνουμε από το Σχιστό, εκτάσεις που τις είχαν καταπατήσει και είχαν φτιάξει βιομηχανίες πάνω σε αυτές. Παίρνουμε πίσω τη δημοτική περιουσία. Το έργο της ανάπλασης της πλατείας Πηγάδας προχωράει. Ο εργολάβος στην Ακτή Μιαούλη ξεκίνησε. Το κτίριο στην οδό Βασιλέως Γεωργίου κατασκευάζεται. Ο εργολάβος στο σπίτι του Δηλαβέρη μπήκε για να το κάνει Βρεφονηπιακό Σταθμό.

Ο κ. Δρίτσας είπε ότι δεν έχουμε πάρει χρήματα. Όλα αυτά είναι χρήματα από το ΕΣΠΑ. Έχουμε μια κοινωνική πολιτική που έχει πληρότητα. Κανείς χωρίς ένα πιάτο φαϊ, κανείς χωρίς στέγαση, γιατρό, φάρμακα. Πολιτισμός: χθες ήταν ο κ. Δρίτσας στα εγκαίνια της έκθεσης του κ. Τέτση στη Δημοτική Πινακοθήκη και είπε ότι είναι μια μεγάλη στιγμή για τον Πειραιά. Δεν γίνονται μόνα τους αυτά. Δεν φύσηξε αέρας και τα έφερε. Υπάρχει μια τεράστια προσπάθεια εργαζομένων και Δημοτικής Αρχής. Ο Πειραιάς θα τα καταφέρει. Ο Πειραιάς έχει ένα ιστορικό ρόλο . Να ηγείται της Ελλάδος στην πορεία προς τα εμπρός. Έρχεται το ΜΕΤΡΟ. Τολμήσαμε μονοδρομήσεις. Το πιο σημαντικό: Ο Πειραιώτης βλέπει τον εργάτη καθαριότητας στο δρόμο. Ακόμη και με βροχή. Βλέπει μια υπηρεσία να δουλεύει γι’ αυτόν. Το 2015 θα είμαστε η Ναυτική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Το 2021 θα είμαστε η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

 «Βάζουμε ψηλά τον πήχη»

«Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε ακόμη μέχρι να φτάσουμε τον Πειραιά στην κορυφή της Ευρώπης. Γιατί αυτός είναι ο ρόλος του Πειραιά. Ο Πειραιάς θα γίνει η πιο λειτουργική, η πιο ζωντανή, η πιο ελκυστική πόλη της Ευρώπης. Βάζουμε ψηλά τον πήχη. Ο Πειραιάς του ΟΛΠ, ο Πειραιάς της βιομηχανίας, ο Πειραιάς του εμπορίου ήταν η ατμομηχανή της ανάπτυξης ολόκληρης της χώρας.

Από αυτό το βήμα, από το δημοτικό ραδιόφωνο, καλώ τους επιχειρηματίες να επενδύσουν, να πάρουν όλο αυτό το θησαυρό των νεοκλασικών κτιρίων να τα επισκευάσουν, να τα αναπαλαιώσουν, να εγκαταστήσουν τις επιχειρήσεις τους, τις οικογένειές τους, τα σπίτια τους, να δώσουν ζωή στην αγάπη που έχουν μέσα τους για τον Πειραιά. Να μην είναι μόνο μια θεωρητική αγάπη: μένουμε στην Εκάλη και ερχόμαστε μια φορά το μήνα να πιούμε καφέ στον Πειραιά. Ο Πειραιάς αλλάζει. Έχει μια Δημοτική Αρχή που εργάζεται και λύνει προβλήματα κάθε μέρα. Και τώρα που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, θα πάρουμε πολύ περισσότερα.

Στις προσεχείς ημέρες – μου υποσχέθηκαν χθες – θα νομοθετηθεί η παραχώρηση των εκτάσεων και των κτισμάτων του ΟΛΠ μαζί και τα ανταποδοτικά. Κι όχι μόνο να παίρνουμε προκαταβολές έναντι των ανταποδοτικών από τον ΟΛΠ. Γίνονται δυο πεζόδρομοι στην παραλία. Ένας επί του λιμανιού και ένας απέναντι. Εξωραΐζουμε τις εξωτερικές όψεις των κτιρίων. Αλλάζει ο Πειραιάς. Θα κατασκευάσουμε το Ρολόι. Έχουμε το Δημοτικό Θέατρο. Έχουμε μια σπουδαία Πινακοθήκη. Έχουμε ένα από τα καλύτερα Αρχαιολογικά Μουσεία της χώρας και της Ευρώπης.

Στηρίζουμε τους καταστηματάρχες να επενδύσουν στον Πειραιά. Στηρίζουμε τον εφοπλισμό. Ντρέπονταν να το πούνε. Έλεγαν στο παρελθόν ότι οι εφοπλιστές είναι εχθροί του έθνους. Είναι η ατμομηχανή της Ελλάδος. Δεν μου αρέσει να λέω πράγματα για μένα. Έχω τη δυνατότητα να είμαι και σε άλλη θέση στην πολιτική. Ήμουνα και έφυγα. Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι αν ήθελα να είμαι σε ένα από τα κορυφαία Υπουργεία, δεν θα ήμουν με την κρίση πολιτικού προσωπικού που υπάρχει στη χώρα; Όλα αυτά τα έχω εγκαταλείψει για να υπηρετήσω την πόλη των εγγονιών μου. Δικά μου εγγόνια είναι όλα τα παιδάκια των 2 και 3 και 4 ετών. Γι’ αυτή τη γενιά δουλεύω. Δεν μπορούν να το καταλάβουν και να φύγουν από τον μικρόκοσμο των μικρών κομμάτων τους; Δεν έχουν καταλάβει ότι όλα τα κόμματα έχουν γίνει μικρά στη χώρα; Και δεν συνδέονται με την κοινωνία; Γιατί δεν τους ακολουθεί κανείς στις προεκλογικές τους εξορμήσεις;»

Για τα  έργα στα Καμίνια

Ακροατής από τα Καμίνια, συνεχάρη το Δήμαρχο γιατί επί των ημερών του, τα Καμίνια άλλαξαν όψη, απαριθμώντας τα έργα που έγιναν στην περιοχή: πλατεία Γεννηματά, πλατεία των ψυγείων Λουξ, στρατόπεδο Παπαδογιωργή, μύλοι Μοίρα που κατεδαφίζονται, σχολείο της Ραλλείου, δίπλα στη Στατιστική που άρχισε να χτίζεται, διάνοιξη της οδού Νάξου. Μένει μόνο η ΗΒΗ να γίνει Νοσοκομείο και να υπογειοποιηθούν οι γραμμές του Ηλεκτρικού Σταθμού. Τόσα έργα στα Καμίνια – πρόσθεσε – δεν τα έχει κάνει κανείς ποτέ. Εξέφρασε την αντίθεση του στη θέση Δημοτικού Συμβούλου της αντιπολίτευσης για τη μετατροπή του Νεκροταφείου της «Ανάστασης» σε πάρκο.

Απαντώντας ο Δήμαρχος Πειραιά τόνισε, μεταξύ άλλων: «Τον ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή την περιγραφή των έργων. Να προσθέσω ότι όλα αυτά έγιναν σε συνθήκες εθνικής χρεοκοπίας. Όσον αφορά το Νεκροταφείο: είναι σαφές ότι τιμούμε τους αγίους προγόνους μας και μάλιστα αυτές τις ημέρες έχουμε πρόγραμμα καθαριότητας και ενίσχυσης του πρασίνου στο Νεκροταφείο της «Ανάστασης». Πρέπει να δείξουμε ότι, όχι απλώς τους φιλοξενούμε στο άγιο χώμα του Πειραιά, αλλά ότι τους τιμούμε και περιποιούμαστε τους τάφους. Όλοι έχουν δικαίωμα και στην ανοησία. Αλλά δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν την ανοησία πολιτική πράξη. Στεκόμαστε με σεβασμό στο Νεκροταφείο της «Ανάστασης» και με απόλυτη ευγνωμοσύνη στους αγίους προγόνους μας».

About kymaeditor

Check Also

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων: Αρχαιολογικός περίπατος στο Ιερό του Ποσειδώνα στην Καλαυρεία Πόρου

Ελάτε μαζί μας να γνωρίσουμε ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία θρησκευτικά κέντρα του Αργοσαρωνικού, …