«Πάτο» έπιασαν οι Έλληνες σε ποιότητα και διάρκεια ζωής

Την τελευταία θέση μεταξύ των λαών του ευρωπαϊκού νότου  σε ποιότητα και διάρκεια ζωής κατέχει η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ για την Υγεία. Κάπνισμα και παχυσαρκία «θερίζουν» στη χώρα μας, -την φέρνουν στην πρώτη θέση στην Ευρώπη- με αποτέλεσμα να εκτοξεύουν τους θανάτους από εμφράγματα και εγκεφαλικά. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια μόνο στις δαπάνες για τα φάρμακα.

Ειδικότερα, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η χώρα μας δεν κερδίζει όσα οι άλλες μεσογειακές σε προσδόκιμο επιβίωσης και οδηγείται σε «βόμβα νοσηρότητας» από το 2016 και μετά. Οι ανεπαρκείς πολιτικές πρόληψης και η προβληματική διάθεση τεράστιων πόρων σε συγκεκριμένους τομείς, όπως τα φάρμακα, κρατούν τους ποιοτικούς δείκτες υγείας καθηλωμένους τα τελευταία 12 χρόνια.

Το παρήγορο είναι ότι η Ελλάδα εμφανίζει τη χαμηλότερη θνησιμότητα από καρκίνο και χαμηλά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ.

Τα παραπάνω προκύπτουν από πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)- και δημοσιεύει το Έθνος- στην οποία αξιολογήθηκαν οι δείκτες 34 χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

 Από την έκθεση προκύπτει ότι η χώρα μας βρίσκεται περίπου στο μέσο όρο του ΟΟΣΑ στο προσδόκιμο επιβίωσης αφού έχει υποχωρήσει στην 20η θέση μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ. Με 80,7 έτη βρίσκεται κάτω από το αντίστοιχο της Ισπανίας (82,5) και της Ιταλίας (82,3). Είναι οριακά υψηλότερο από εκείνο της Πορτογαλίας (80,5).

Σε επίπεδα ρεκόρ η θνησιμότητα από εμφράγματα και εγκεφαλικά

Η θνησιμότητα δε  από εμφράγματα και εγκεφαλικά βρίσκεται σε επίπεδα – ρεκόρ: 343,6 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμό ή 35.000 θανάτους ετησίως. Πολύ λιγότεροι πολίτες χάνουν τη ζωή τους από την ίδια αιτία σε Πορτογαλία (200,7 θάνατοι, ανά 100.000) και την Ισπανία (204,3 ανά 100.000).

Η σύγκριση με τις χώρες του Οργανισμού καθιστά την εικόνα πιο περίπλοκη. Εάν συγκριθούμε, όμως, με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, αποτυπώνεται σαφέστερα η πορεία της υγείας του ελληνικού πληθυσμού και η πραγματική πρόοδος ή επιδείνωση που έχει συντελεστεί.

Μάλιστα, η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση στον ΟΟΣΑ (20,7%), στα ποσοστά καπνιστών (33%), ενώ ως προς τα ποσοστά παχυσαρκίας, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στις μεσογειακές χώρες με το 19,6% του πληθυσμού να έχει σοβαρά προβλήματα βάρους.

440 ευρώ το χρόνο για φάρμακα

Οι Έλληνες έχουν σταθερά τις υψηλότερες κατά κεφαλήν δαπάνες για φάρμακα. Παρά τα μέτρα, σε κάθε Έλληνα αντιστοιχούν κάθε χρόνο 440 ευρώ για φάρμακα. Το ποσό για τον  μέσο Ισπανό είναι 384 ευρώ, για τον μέσο Ιταλό 374 ευρώ και για τον μέσο Πορτογάλο 347 ευρώ.

 

About kymaeditor

Check Also

Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας: Καταγγελία γιατρών για αυθαίρετη περικοπή τακτικών χειρουργείων με εντολή της διοίκησης

Με αφορμή καταγγελία γιατρών για αυθαίρετη περικοπή τακτικών χειρουργείων με εντολή της διοίκησης του Γ.Ν. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *