Πέραμα: Επίσημη «πρώτη» για το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης στις 17 Ιουλίου

Επίσημη πρώτη για το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης, το οποίο μετά από 22 χρόνια λειτουργίας βρήκε νέα στέγη, δίπλα στην Πύλη του Ναυστάθμου στο Πέραμα. Τα εγκαίνια του μουσειακού χώρου θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014, στις 19:30 και θα τα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην τελετή των εγκαινίων έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν και να παραβρεθούν προσωπικότητες της ναυτιλίας, του πολιτισμού, της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας και ειδικότερα της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και φυσικά η τοπική κοινωνία του Δήμου Περάματος.

Το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης, είναι αστικός μη κερδοσκοπικός Οργανισμός, που λειτουργεί από το 1992.

Από τους ιδρυτές του Μουσείου ήταν οι εφοπλιστικές οικογένειες Τυπάλδου και Ποταμιάνου (ο Ανδρέας Ποταμιάνος ήταν Πρόεδρος του Μουσείου για αρκετά χρόνια).

Το Μουσείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ναυτικά μουσεία της χώρας, με χιλιάδες εκθέματα. Το Μουσείο δεν έχει επιχορηγηθεί, ούτε τακτικά ούτε έκτακτα από κανένα Υπουργείο. Συντηρείται και αναπτύσσεται από ιδιωτικές χορηγίες. Το Μουσείο έχει πραγματοποιήσει επιστημονικά συνέδρια και δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό και το έχουν επισκεφτεί χιλιάδες άνθρωποι και μαθητές.

Το Μουσείο τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσε στην Πέτρινη Αποθήκη εντός του λιμανιού του Πειραιά (ΟΛΠ). Ωστόσο, ο πιο πρόσφατος σχεδιασμός του ΟΛΠ δεν συμπεριελάμβανε το Μουσείο στην Αποθήκη, με αποτέλεσμα το Μουσείο να αναγκαστεί να βρει νέα στέγη. Η στέγη βρέθηκε στο Πέραμα, με την εξαιρετική βοήθεια του Δημάρχου του κ. Παντελή Ζουμπούλη, το οποίο υλοποιούσε τα τελευταία χρόνια ένα κοινοτικό πρόγραμμα (URBAN) κατασκευής ναυτικού μουσειακού χώρου σε παραχωρημένο χώρο, κατά ένα μέρος, από το Πολεμικό Ναυτικό.

Ωστόσο, ο Δήμος Περάματος, δεν μπορούσε αντικειμενικά να δημιουργήσει εκ του μηδενός και να λειτουργήσει από μόνος του τον μουσειακό χώρο και έτσι ήρθε σε συμφωνία (με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου) με το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης, ώστε από κοινού να λειτουργήσουν ένα σύγχρονο ναυτικό Μουσείο στο Πέραμα.

Σήμερα μετά την ολοκλήρωση του κτηρίου και μετά την μετακόμιση του Μουσείου, ο χώρος είναι έτοιμος να υποδεχτεί τους επισκέπτες.

 

 

About kymaeditor

Check Also

Σε κλοιό συλλαλητηρίων το κέντρο της Αθήνας

Σήμερα, 22 Φεβρουαρίου βρίσκονται, ήδη, σε εξέλιξη πορείες –συγκεντρώσεις επαγγελματιών της μελισσοκομίας και του κλάδου …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *