Πίθηκος με νομικά δικαιώματα

Με μια απόφαση-ορόσημο, δικαστήριο της Αργεντινή χορήγησε το καθεστώς του «προσώπου χωρίς ανθρώπινη υπόσταση» με τα ανάλογα νομικά δικαιώματα, σε θηλυκό ουρακοτάγκο -που ζει εδώ και δυο δεκαετίες έγκλειστος σε ζωολογικό κήπο του Μπουένος Άιρες- έπειτα από αίτημα της οργάνωσης Αξιωματούχων και Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Ζώων (Afada). Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την απελευθέρωση της Σάντρα, ηλικίας 29 ετών, που γεννήθηκε σε ζωολογικό κήπο της Γερμανίας και έχει ζήσει έκτοτε σε καθεστώς αιχμαλωσίας.

Η Afada υποστήριξε στο αίτημα της ότι η Σάντρα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «αντικείμενο», λόγω της νοημοσύνης της και του περίπλοκου τρόπου σκέψης της και το δικαστήριο το δέχθηκε.

Οι ουρακοτάγκοι ανήκουν στην οικογένεια των Hominidae- δηλαδή των μεγάλων πιθήκων, μαζί με τους γορίλες, τους χιμπατζήδες και τους ανθρώπους, με τους οποίους μοιράζονται κατά 97% το ίδιο DNA. «Η απόφαση», είπε ο δικηγόρος της Afada Πολ Μπουοπάρντε, «ανοίγει τον δρόμο όχι μόνο για τους μεγάλους πιθήκους, αλλά και για άλλα είδη που άδικα και αυθαίρετα στερούνται της ελευθερίας τους σε ζωολογικούς κήπους, πάρκα, τσίρκο και εργαστήρια». Η Σάντρα θα μεταφερθεί σε ανοικτό πάρκο προστασίας ζώων της Βραζιλίας, εκτός και εάν ο ζωολογικός κήπος καταθέσει έφεση μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.

Η υπόθεση της Σάντρα ήταν η πλέον πρόσφατη μιας σειράς προσπαθειών να χορηγηθεί το καθεστώς «προσώπου χωρίς ανθρώπινη υπόσταση» σε μέλη της οικογένειας των μεγάλων πιθήκων, οι οποίες όλες έχουν αποτύχει. Η νίκη στην υπόθεση της Σάντρα ήταν αποτέλεσμα έφεσης σε προηγούμενη απορριπτική απόφαση, την ώρα που μια αντίστοιχο αίτημα σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης για την απελευθέρωση ενός χιμπατζή ονόματι Τόμι, δεν έγινε δεκτό με το σκεπτικό ότι «πρόσωπο» είναι οποιοδήποτε ον «που ο νόμος θεωρεί ικανό να έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις και σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι χιμπατζήδες δεν έχουν νομικές υποχρεώσεις ή κοινωνικές ευθύνες και επομένως δεν μπορούν να λογοδοτούν για τις πράξεις τους».

πηγή: www.efsyn.gr

About kymaeditor

Check Also

Σεισμική δόνηση 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα Καμένα Βούρλα

Σεισμική δόνηση των 3,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε κοντά στα Καμένα Βούρλα το πρωί …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *