Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας.

Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας η σημερινή, σε μία επέτειο που έχει καθιερωθεί την τελευταία Τετάρτη του Μαϊου από το 2009.
Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και των αρμόδιων κρατικών οργάνων για τη χρόνια αυτή πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος, και τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα των πασχόντων, αλλά και των οικογενειών τους.

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή Πολλαπλή Σκλήρυνση (Multiple Sclerosis) ή Διάχυτη Εγκεφαλομυελίτιδα, είναι μία φλεγμονώδης ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που καταστρέφει το περίβλημα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ικανότητα επικοινωνίας τμημάτων του νευρικού συστήματος και να δημιουργούνται σωματικά, πνευματικά, ακόμη και ψυχιατρικά προβλήματα στον πάσχοντα.

Η νόσος κατατάσσεται στα αυτοάνοσα νοσήματα ενώ έχει αποδειχθεί κληρονομική επιβάρυνση στην εμφάνιση της . Εκδηλώνεται με διαταραχές στην όραση, αδυναμία, ανεξήγητη κόπωση, μούδιασμα στα άκρα. Η έγκαιρη διάγνωση έχει μεγάλη σημασία,και η επίσκεψη στο νευρολόγο για να επιβεβαιωθεί με εξετάσεις αν πάσχει από Σκλήρυνση κατά πλάκας και η έγκαιρη αντιμετώπιση της είναι μέγιστης σημασίας. Η ασθένεια δεν είναι ιάσιμη, αλλά η νεότερη θεραπευτική προσέγγιση επιβραδύνει την εξέλιξή της.

Σήμερα 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο πάσχουν από Σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός των πασχόντων ανέρχεται στις 12.000. Γεγονός είναι πως η ΣκΠ προσβάλει συχνότερα ανθρώπους παραγωγικής ηλικίας(20-40 ετών) χωρίς να αποκλείονται και οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Πριν από 30 χρόνια, η συχνότητα εμφάνισης της νόσου ήταν 30/100.000, ενώ σήμερα είναι 130/100.000. Η αύξηση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς , αφενός στην αύξηση της τοξικότητας του περιβάλλοντος και αφετέρου στην ευκολία διάγνωσής της με τη χρήση τομογράφου.

About kymaeditor

Check Also

Παύεται από τα καθήκοντά της η Διοικήτρια του Γ.Ν ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη παύεται από τα καθήκοντά της η Διοικήτρια του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *