Παγκόσμια μοναδικότητα αποτελεί το περίφημο τρενάκι του Πηλίου,ο θρυλικός “Μουτζούρης” και αποτελεί μια σταθερή αξία για όλους τους επισκέπτες του βουνού των Κενταύρων,ανεξαρτήτως ηλικίας.
Το 2016 θεωρείται ως η καλύτερη χρονιά του διάσημου τρένου,αφού κατεγράφη αύξηση του μεταφορικού του έργου σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περυσινά δεδομένα.Η επιβατική κίνηση παρουσίασε αύξηση της τάξης του 10,3%,ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 7%.Σε αυτά μάλιστα δεν συμπεριλαμβάνεται ένα ακόμη δρομολόγιο που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Δεκεμβρίου,το οποίο είναι ήδη “κλεισμένο” από πλευρας επιβατών και δεν αποκλείεται να υπάρξει και ένα ακόμη ανάλογα με την ζήτηση.
Ο θρυλικός “Μουντζούρης”, το Τρενάκι του Πηλίου, που είναι δημιουργία του περίφημου μηχανικού Ερνέστο Ντε Κίρικο,πατέρα του διάσημου ζωγράφου Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο,τόσο στον σχεδιασμό της γραμμής,όσο και στην κατασκευή της,αποτελεί το σήμα κατατεθέν του βουνού των Κενταύρων και σημείο αναφοράς, ενώ τα τελευταία χρόνια αξιοποιείται κατάλληλα από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προσελκύοντας τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο “Μουτζούρης” προτιμάται και από τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων, που καταπλέουν στο λιμάνι του Βόλου, αφού από κάθε κρουαζιερόπλοιο, κατά μέσο όρο περίπου 100 τουρίστες προτιμούν μια βόλτα με το τρενάκι, απολαμβάνοντας τη διαδρομή απείρου φυσικού κάλλους.
Στα δρομολόγια κατά τη χειμερινή περίοδο χρησιμοποιούνται δύο βαγόνια, που είναι θερμαινόμενα, ενώ όταν το επιτρέπει ο καιρός από την άνοιξη και μετά προστίθενται άλλα δύο βαγόνια για την εξυπηρέτηση των τουριστών-επιβατών του τρένου. Στα δύο βαγόνια ο μέγιστος αριθμός επιβατών μετ’ επιστροφής είναι 54 ατομα.
Η πιο στενή σιδηροδρομική γραμμή στον κόσμο!
Για τους μη μυημένους,πρόκειται για την πιο στενή σιδηροδρομική γραμμή στον κόσμο,πλάτους 60 εκατοστών και από τα Άνω Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές η διαδρομή είναι ορεινή, διασχίζοντας τις κατάφυτες πλαγιές του Πηλίου, με την πυκνή βλάστηση από πλατάνια και πουρνάρια.
Η μοναδική στάση του τρένου γίνεται για μόλις 15 λεπτά, στην Άνω Γατζέα, για να συνεχίσει “ξεφυσώντας και λικνίζοντας” τα βαγόνια του, για μια διαδρομή συνολικού μήκους 15 χιλιομέτρων και χρόνου περίπου 90 λεπτών.
Μέχρι τις ιστορικές και πανέμορφες Μηλιές,η διαδρομή είναι γεμάτη με εικόνες πλούσιας φύσης και αρχιτεκτονικής με παλιές, αλλά περίτεχνες κατασκευές λαξευτής μαρμαρόπετρας και γκρίζου ασβεστόλιθου, που διαμόρφωσαν τις αντιστηρίξεις, τα τοξωτά γεφύρια, τις καμάρες και τα στόμια των σηράγγων.
Μοναδικής αρχιτεκτονικής δείγμα,είναι η λίθινη πεντάτοξη γέφυρα Καλόρεμα, στην περιοχή Μαλάκι,ενώ πλησιάζοντας στις Μηλιές, το τοπίο αποκτά μια άγρια ομορφιά, ιδιαίτερα στο πέρασμα της μεγάλης μεταλλικής γέφυρας του Ταξιάρχη ή Ντε Κίρικο, από το όνομα του σχεδιαστή και πατέρα του μεγάλου ζωγράφου. Στο σημείο αυτό, το τρένο θα κυλήσει σε καμπύλη γραμμή, ενώ η γέφυρα στην οποία βρίσκεται, είναι ευθεία.
Φθάνοντας στις Μηλιές που είναι και το τέρμα της διαδρομής,αρχίζει το γραφικό καλντερίμι που οδηγεί στην πανέμορφη πλατεία της κωμόπολης,όπου υπαρχουν η εκκλησία των Ταξιαρχών,χτισμένη το 1741,το λαογραφικό Μουσείο και η Βιβλιοθήκη μία από τις παλαιότερες στην Ελλάδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ