«Παράδειγμα η Ελλάδα για τις αυξημένες αμυντικές της δαπάνες»

 Με τα καλύτερα λόγια μίλησε για την Ελλάδα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος  απένειμε τα εύσημα στη χώρα μας για τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες της, χαρακτηρίζοντας μάλιστα   ως «παράδειγμα».  Ο Δανός πολιτικός τόνισε πως «μαζί με ΗΠΑ, Βρετανία και προσφάτως η  Εσθονία, είναι οι μόνες χώρες-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που διαθέτουν το 2% του ΑΕΠ» ανέφερε η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής.

Όπως τονίσθηκε, ο κ. Ράσμουσεν μίλησε στη γνωστή δεξαμενή σκέψης «Atlantic Council» στην πόλη της Ουάσιγκτον για τους «Διατλαντικούς δεσμούς στην αβεβαιότητα της εποχής μας» και υποστήριξε ότι «οι λαοί των χωρών που βρίσκονται στις δύο πλευρές του Ατλαντικού Ωκεανού μοιράζονται κοινές αξίες, όπως: η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η τήρηση του νόμου και έχουν δώσει μάχες στη διάρκεια της ιστορίας τους για να προστατέψουν τις αξίες αυτές».

Ο κ. Ράσμουσεν υποστήριξε ότι «στην εποχή που διανύουμε οι αξίες αυτές απειλούνται περισσότερο από ποτέ», προσθέτοντας: «Η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική θυμίζουν καζάνι που βράζει, στην Ασία κλιμακώνονται οι εντάσεις και οι διαφωνίες για εδαφικές διαφορές και από την άλλη πλευρά έχουμε μια Ρωσία που καταπατά τη διεθνή νομιμότητα και υπονομεύει την εμπιστοσύνη των διεθνών δυνάμεων».

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ επισήμανε: «Τρεις είναι οι τρόποι με τους οποίους οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ μπορούν να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα της εποχής μας: με ενδυνάμωση των οικονομικών μας σχέσεων, με εμβάθυνση των προσωπικών και πολιτιστικών μας δεσμών και με ενίσχυση της ασφάλειάς μας».

Ο κ. Ράσμουσεν τόνισε ότι «οι συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει για την υπογραφή Διατλαντικής Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου αποτελούν σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση των οικονομικών μας σχέσεων» και «εξίσου σημαντικές είναι οι προσπάθειες για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης από περιοχές εκτός Ρωσίας».

Όσον αφορά την εμβάθυνση των πολιτιστικών και προσωπικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών, ο γγ του ΝΑΤΟ τόνισε ότι «θα πρέπει να ενταθούν τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθώς επίσης και οι συνεργασίες σε επιστημονικό και ερευνητικό επίπεδο».

Τέλος, σύμφωνα με την Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, ο κ. Ράσμουσεν αναφέρθηκε στο θέμα της ασφάλειας, επισημαίνοντας ότι «το αίσθημα ασφάλειας είναι απαραίτητο σε έναν λαό για να ζήσει χωρίς φόβο. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες μπορούν και πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα στη Νατοϊκή Συμμαχία» σημείωσε και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ελλάδας που «παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, διατηρεί τις αμυντικές της δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ της».

 

 

About kymaeditor

Check Also

Διακοπές κυκλοφορίας στην Αττική λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων η Τροχαία Αττικής προχώρησε στην διακοπή της κυκλοφορίας στους εξής δρόμους του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *