Παρέμβαση Κουρουπλή ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για τα χρέη του ΕΟΠΥΥ

Με παρέμβαση του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί τον Υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουπλή να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία και να παρέμβει καθώς  χαρακτηρίζει τραγική  την πορεία του ΕΟΠΥΥ λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς τους παρόχους, που υπερβαίνουν το ποσό των 2,2 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος  του ΠΙΣ, κ. Μιχάλης Βλασταράκος, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η πορεία του ΕΟΠΥΥ όπως διαμορφώνεται στο τέλους του α’ τριμήνου (μέχρι τέλος Μαρτίου 2015), λίαν επιεικώς, δύναται να χαρακτηριστεί ως τραγική. Υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, τόσο για το α’ τρίμηνο του 2015, όσο και από τα προηγούμενα έτη, 2012, 2013 και 2014 (όταν άρχισε να λειτουργεί ο ΕΟΠΥΥ), οι οποίες ανέρχονται στο ποσό του 1,25 δισ. ευρώ, περίπου. Ας ληφθεί υπ’ όψιν ότι παραβιάζεται κατάφορα η νομοθεσία, διότι ενώ υπάρχει υποχρέωση μέσα από νομοθετική ρύθμιση, η απευθείας μεταφορά εισφορών ασθένειας από τα ασφαλιστικά ταμεία στον ΕΟΠΥΥ, δεν εφαρμόζεται και υπάρχει μεγάλη ευθύνη προς τούτο και για ότι συμβαίνει σήμερα στον ΕΟΠΥΥ. Επίσης η κρατική επιχορήγηση Μαρτίου-Απριλίου 2015 υστερεί κατά 57 εκατομμύρια. Οι υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας, απλήρωτες και ληξιπρόθεσμες, βαίνουν αυξανόμενες και μέχρι σήμερα υπερβαίνουν οι απλήρωτες (<1 ημερών), το ποσό των 2,2 δισ.»

Ο κ. Βλασταράκος ζητάει από  τον υπουργό Υγείας να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία διότι, όπως σημειώνει «δεν νοείται ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος είναι ο μοναδικός ασφαλιστικός οργανισμός αγοραστής υπηρεσιών υγείας, να συνεχίζει να λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί, το κράτος να μην παρεμβαίνει, οι πάροχοι να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους από τη μη αποπληρωμή των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ και η κοινωνία να δοκιμάζεται μέσω της προβληματικής περίθαλψης που επιφέρει καταστροφικές επιπτώσεις».

Παράλληλα ,καλεί  εκ νέου τη σύγκλιση σύσκεψης με το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ το ταχύτερο δυνατόν προκειμένου να συζητηθούν αναλυτικά τα προβλήματα και να αναζητηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, «καθόσον η κατάσταση όπως παρουσιάζεται σήμερα, προσομοιάζει με ‘ωρολογιακή βόμβα’ από το σκάσιμο της οποίας θα υπάρξουν “θύματα” στους παρόχους υγείας και στους ασφαλισμένους», καταλήγει ο κ. Βλασταράκος.

Και φυσικά οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ δεν περιορίζονται στους γιατρούς αλλά και σε άλλους επαγγελματίες υγείας όπως οι φαρμακοποιοί και οι φυσικοθεραπευτές με οφειλές που κάνουν την κατάσταση εκρηκτική για τη βιωσιμότητα.

About kymaeditor

Check Also

Αυξημένη κίνηση στην ΕΟ Αθηνών – Κορίνθου

Αυξημένη  είναι αυτή την ώρα η κίνηση στην ΕΟ Αθηνών-Κορίνθου,στο ρεύμα προς Αθήνα  στο ύψος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *