Στο εδώλιο η Χρυσή Αυγή- Παραπομπή σε δίκη 70 εκ των 85 κατηγορουμένων προτείνει ο εισαγγελέας

Κόλαφος ήταν η πρόταση του εισαγγελέα, Ισίδωρου Ντογιάκου, στο Συμβούλιο Εφετών για τη Χρυσή Αυγή αφού παραπέμπεται σε δίκη  όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της κόμματος , για το κακούργημα της διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Συνολικά σε δίκη παραπέμπονται σε δίκη 70 άτομα, από τους 85 που κατηγορούνταν αρχικά για την υπόθεση. 

Σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα, η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση στοιχειοθετείται με στοιχεία και συνομιλίες από τη σχετική δικογραφία. Όλοι οι βουλευτές κατά τον εισαγγελέα μετείχαν και γνώριζαν τις εγκληματικές δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής, οι οποίες αναφέρονται μια προς μια στην εισαγγελική πρόταση.

Να σημειωθεί πως μεταξύ αυτών που ζητεί ο εισαγγελέας να παραπεμφθούν σε δίκη είναι και οι δύο ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας.

Παράλληλα, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί την παραπομπή των Νίκου Μιχαλολιάκου, Ηλία Κασιδιάρη, Νίκου Μίχου, Ιωάννη Λαγού, Γιώργου Γερμενή και Στάθη Μπούκουρα και για το κακούργημα της διακεκριμένη οπλοκατοχής.

Η ίδρυση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής εντοπίζεται στο 2008, με αποκορύφωμα πριν και μετά τις εκλογές του 2012, όταν η οργάνωση απέκτησε μανδύα πολιτικού κόμματος. Ο εισαγγελέας φέρεται να αναφέρει ότι ένα πολιτικό κόμμα μπορεί να είναι εγκληματική οργάνωση, όταν χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς και τα επιτελεία του, για την τέλεση εγκληματικών πράξεων.

Στη Χρυσή Αυγή, κατά τον εισαγγελέα, υπήρχε ιεραρχία με πρώτο τον Νίκο Μιχαλολιάκο και δεύτερο στη σειρά τον Χρήστο Παππά. Ακολουθούν οι Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Γιώργος Γερμενής.

Οι σημαντικότερες εγκληματικές πράξεις της οργάνωσης, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, είναι δέκα, με κυριότερη αυτή της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.

Μάλιστα, για τη συγκεκριμένη υπόθεση παραπέμπεται και ο αρχηγός του κόμματος, Νίκος Μιχαλολιάκος, καθώς γνώριζε και για την επίθεση και είχε ενημερωθεί για τη δολοφονία του Φύσσα.

Επιπλεόν, όπως αναφέρεται στην 700σέλιδη πρόταση του εισαγγελέα, ο Γιώργος Ρουπακιάς είχε στοχοποιήσει τον Φύσσα και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι του κατάφερε τρεις μαχαιριές μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, χωρίς το θύμα να μπορέσει να αντιδράσει. «Ήξεραν ποιος είναι» φαίνεται να τονίζει ο εισαγγελέας, ο οποίος κρίνει ότι τα γεγονότα, δηλώνουν την ένταση του δόλου.

Ανάμεσα στις εγκληματικές πράξεις που εμπεριέχονται στη δικογραφία είναι η πίθεση σε μαθητή στο Π. Φάληρο, οι επιθέσεις στα στέκια «Αντίποινα» και «Συνεργείο» αλλά και οι επιθέσεις σε αλλοδαπούς εργάτες στο Πέραμα και στην Κρήτη.

Σημειώνεται πως συνολικά παραπέμπονται σε δίκη 70 άτομα, από τους 85 που κατηγορούνταν αρχικά για την υπόθεση. Ωστόσο, ζητείται η απαλλαγή 15 κατηγορουμένων, καθώς κρίνεται ότι ενεπλάκησαν τυχαία σε εγκληματικές ενέργειες που εμπεριέχονται στην ογκώδη δικογραφία.

Ακόμη, ο εισαγγελέας θεωρεί ότι πέντε προστατευόμενοι μάρτυρες, που κατέθεσαν για την υπόθεση της ΧΑ, ήταν αξιόπιστοι και επιβεβαίωσαν όλο το ιστορικό της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται πως ήδη στις φυλακές κρατούνται προσωρινά 26 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο γγ της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.

 

About kymaeditor

Check Also

Στη δημοσιότητα στις 16:30 το σχέδιο νόμου για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας από τον υπ. Δικαιοσύνης

Το σχέδιο νόμου για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας θα παρουσιάσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *