Παρελθόν η 15ετία στις συντάξεις από το 2015

Ριζικές ανατροπές έρχονται στις συντάξεις και ειδικά στα όρια συνταξιοδότησης από το ερχόμενο έτος αφού, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει παρελθόν η 15ετία, με απαίτηση της τρόικας. Επίσης αναμένεται μείωση συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας και κατάργηση παροχών

Ειδικότερα και σύμφωνα με το με το νόμο 3863/10:

Καθιερώνεται νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης, κύριας και επικουρικής
Εισάγεται η βασική σύνταξη που θα χορηγείται αναλογικά με τα έτη ασφάλισης
Θεσπίζεται η λεγόμενη αναλογική σύνταξη, που θα αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά και θα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές των ασφαλισμένων και με ειδικούς συντελεστές καθορισμού της σύνταξης για τα έτη αυτά.

Πώς θα υπολογίζεται η σύνταξη με το νέο νόμο
Με το νόμο 3863/10 όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα για σύνταξη από 1/1/2015 θα λάβουν σύνταξη που αποτελείται από τρια μέρη ως εξής:
1. Τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης ως τις 31/12/2010
2. Τμήμα σύνταξης με βάση τις αποδοχές και το χρόνο ασφάλισης από το 2011 και μετά
3. Τμήμα από τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ η οποία θα είναι ανάλογη με τα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά.
Όλα αυτά, όμως, ενδέχεται να τροποποιηθούν με τις νέες ρυθμίσεις που ετοιμάζονται συνολικά στο ασφαλιστικό.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, μεταξύ άλλων εξετάζεται παρέμβαση στα όρια συνταξιοδότησης με στόχο να περιοριστεί η έξοδος με πρόωρη σύνταξη.

Μια από τις προτάσεις που μελετώνται είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας για τη μειωμένη σύνταξη κατά δύο έτη.
Παράλληλα, υπάρχει σχέδιο του υπουργείου Εργασίας που προβλέπει και αύξηση του ελάχιστου χρόνου για συνταξιοδότηση από τα 15 στα 20 έτη.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι αλλαγές θα αφορούν όσους θεμελιώσουν δικαίωμα μετά την 1η Ιουανουαρίου του 2015.

Ποιους επηρεάζει

Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, καθώς και στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών πρέπει, για να θεμελιώσουν δικαίωμα να έχουν συμπληρώσει και το όριο ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι που έχουν συμπληρώσει φέτος την ηλικία εξόδου ενώ έχουν το χρόνο ασφάλισης θα επερεαστούν από το νέο σύστημα υπολογισμού της σύνταξης.
Ποιοι τη γλιτώνουν
Στο Δημόσιο η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος έρχεται με την 25ετία, που σημαίνει ότι όσοι συμπληρώνουν το χρόνο αυτό μέχρι και τις 31/12/2014 έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα και δεν θα επηρεαστούν -με τα ως τώρα ισχύοντα- από τις αλλαγές του 2015 στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης και επίσης δεν θα επερηεαστούν από ενδεχόμενες παρεμβάσεις στα χαμηλά όρια ηλικίας.

Τελεσίγραφο της τρόικα

Την ίδια ώρα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα φαίνεται ότι έχει ήδη κλειδώσει η σταδιακή αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης στα 20 χρόνια, από τα 15 που ισχύει σήμερα. Το συγκεκριμένο μέτρο, παρότι η διαπραγμάτευση δεν έχει λήξει και η πλευρά των δανειστών ζητά πέραν αυτού και μείωση των συναξεων κατά 20%, εν τούτοις, η κατάργηση της 15ετίας φαίνεται ότι έχει γίνει αποδεκτή από το υπουργείο Εργασίας.

About kymaeditor

Check Also

Τελευταία προθεσμία για IRIS και POS – Βαριά πρόστιμα από την 1η Ιουλίου

Λίγες ημέρες έχουν ακόμα στη διάθεσή τους, περίπου 600.000 επαγγελματίες, προκειμένου να ενεργοποιήσουν το σύστημα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *