Καλλιτεχνικές προτάσεις υψηλού επιπέδου, κοινωνικές παρεμβάσεις και εκπαιδευτικές δράσεις, είναι οι τρεις άξονες γύρω από τους οποίους κινείται ο προγραμματισμός της φετινής χρονιάς στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Νίκο Διαμαντή.
«Πέρα από την παραγωγή και την παρουσίαση καλλιτεχνικού έργου, ένας δημόσιος πολιτιστικός οργανισμός όπως το ΔΘΠ οφείλει να συνομιλεί με την πόλη και τους κατοίκους της» τόνισε εμφατικά ο ίδιος στη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος της φετινής σεζόν που περιλαμβάνει έξι παραγωγές και πολλές εκδηλώσεις. «Στόχος μας ήταν και είναι να στηρίξουμε ένα σημαντικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, να υλοποιήσουμε εκπαιδευτικές δράσεις που θα συμβάλλουν στην διείσδυση του θεάτρου στην τοπική κοινωνία, καθώς και να συνεχίσουμε τις συνεργασίες με μεγάλους πολιτιστικούς φορείς. Αναζητάμε ένα καινούργιο φάσμα αισθητικής και γλώσσας που να ανιχνεύει το σήμερα του θεάτρου, είναι όμως πρώτης γραμμής ανάγκη και το πώς διαχέεται η καλλιτεχνική άποψη και πρόσληψη. Δεν θα μείνουμε άπραγοι να περιμένουμε τους θεατές να έρθουν σε εμάς, θα πρέπει να κατέβουμε κι εμείς στην κοινωνία, να απενοχοποιήσουμε το θέατρο, να δούμε πως η Τέχνη μπορεί να δημιουργήσει υπεύθυνους πολίτες» επεσήμανε.
Έτσι η χειμερινή θεατρική σεζόν συνοδεύεται από μια σειρά παράλληλων δράσεων, αφιερωμένες σ’ ένα κομμάτι της πρόσφατης όσο και της παρούσας ιστορίας της πόλης, το προσφυγικό. Με επίκεντρο την έκθεση «Κερδισμένη πατρίδα» για το κύμα προσφύγων του 1922 στον Πειραιά σε επιμέλεια του διακεκριμένου Πειραιώτη ιστορικού Βάσια Τσοκόπουλου, οργανώνεται ένας θεματικός κύκλος παραστάσεων, περιπάτων, συναυλιών και ημερίδων για την «συνομιλία με τον Ξένο».
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το ρεπερτόριο, το φετινό πρόγραμμα ανοίγει με τον «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, που επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για λίγες μόνο παραστάσεις (21/09 – 16/10). Ακολουθεί το «Mon petit prince», μία παράσταση «για ενήλικες με ανήλικη ματιά» του Δημήτρη Μπογδάνου με την Λένα Παπαληγούρα να ερμηνεύει τον μικρό πρίγκιπα (19/10 – 01/11), ο «Αμλετ» του Ο. Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα με τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη στον επώνυμο ρόλο (10/11 – 22/01), ο «Καλιγούλας» του Αλμπέρ Καμύ σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη – Κνούτσεν με τον Γιάννη Στάνκογλου και «Το Ψωμί της Νινευί» των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά με πρωταγωνιστές τους Λήδα Πρωτοψάλτη και Σταύρο Ζαλμά. Η παιδική σκηνή θα φιλοξενήσει την παράσταση των ΟΥίτ με τίτλο «Τα ταξίδια των Γκιουλ – Ιβερ» σε σύλληψη και δραματουργική επεξεργασία Δημήτρη Μπογδάνου.
Σε ένα σύντομο απολογισμό της περσινής χρονιάς, ο Νίκος Διαμαντής ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πως 95.000 θεατές πέρασαν το κατώφλι του ΔΘΠ, για να παρακολουθήσουν τις 21 παραγωγές του για την υλοποίηση των οποίων το θέατρο χρηματοδοτήθηκε από τον ΟΠΑΝ του δήμου Πειραιά και από τις εισπράξεις των εισιτηρίων. Μάλιστα, πρόσφατα υπεγράφη μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΥΠΠΟ, περιφέρειας Αττικής και ΟΠΑΝ του δήμου Πειραιά, σύμφωνα με την οποία το ΔΘΠ, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα χρηματοδοτηθεί για το σύνολο των δραστηριοτήτων του, με το ποσό των 1.200000 ευρώ. Ενώ για κάποιες από τις δράσεις του, θα επιχορηγηθεί από την Αττικό Μετρό Α.Ε, τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά και το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.
Στο πλαίσιο νέων συμπράξεων το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα συνεργαστεί με το Φεστιβάλ Αθηνών, τη Documenta 14, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Φεστιβάλ Φιλίππων. Ενώ ήδη έχουν οριστεί οι βασικές θεατρικές παραγωγές της επόμενης χρονιάς: Ο «Γλάρος» του Αντόν Τσέχοφ από τον Γιάννη Χουβαρδά (πρωταγωνιστούν οι Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Ακύλλας Καραζήσης, Νίκος Κουρής και Νίκος Χατζόπουλος) και «Το λεωφορείον ο πόθος» από τον Μιχαήλ Μαρμαρινό (με τους Μαρία Ναυπλιώτου και Χάρη Φραγκούλη).
Η παρουσίαση έγινε παρουσία του δημάρχου κ. Γιάννη Μώραλη, του αντιπεριφερειάρχη κ. Γ. Γαβρίλη, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γ. Δαβάκη και άλλων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καλλιτεχνών και πολιτών.