Πειραιάς, το ‘Manchester της Ελλάδας’

Η ανάπλαση και η αξιοποίηση της πρώην βιομηχανικής ζώνης της Δραπετσώνας, συνολικής έκτασης 640 στρεμμάτων, με τροποποίηση του γενικού πολεοδομικού και ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας και με αποχαρακτηρισμό της περιοχής από βιομηχανική ζώνη αποτέλεσε το αντικείμενο της  κοινής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα( Μεγάλη Δευτέρα) και στην οποία συμμετείχαν  οι δήμαρχοι της περιφερειακής ενότητας Πειραιά (Πειραιά, Δραπετσώνας-Κερατσινίου, Κορυδαλλού, Νίκαιας-Ρέντη, Περάματος, Σαλαμίνας) αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης.

Να αναφέρουμε ότι η Εθνική Τράπεζα κατέχει μία έκταση 240 στρεμμάτων για χρέη του ομίλου Μποδοσάκη-Αθανασιάδη στο Ελληνικό Δημόσιο.Υπάρχουν ακόμα περίπου 110 στρέμματα λιμενικής ζώνης που είναι παραχώρηση του ελληνικού Δημοσίου στον  ΟΛΠ, η οποία  παραχωρείται από τον ΟΛΠ  με σύμβαση στη HEG, θυγατρική της Aegean, για παραλαβή και διαχείριση υγρών αποβλήτων.Στον συγκεκριμένο χώρο  κατέχουν στρεμματικές εκτάσεις η εταιρεία Lafarge-AΓΕΤ Ηρακλής, η OilOne του Δημήτρη Μελισσανίδη, η εταιρεία Ελληνική Καύσιμα του ομίλου Λάτση αλλά και ο Δήμος Δραπετσώνας.

Ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η σημαντική εξέλιξη για εμένα, στην υπόθεση της ανάπλασης που συζητάμε, είναι να καταφέρουμε να πετύχουμε αυτό που φάνηκε ότι είχε επιτευχθεί το 1999, αλλά στη συνέχεια για πολλούς λόγους που είναι γνωστοί ανετράπη. Αναφερόμαστε σε μια περιοχή που μπορεί να δώσει μια διαφορετική προοπτική και στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας αλλά και στους όμορους δήμους. Είναι μια πολύ μεγάλη περιοχή σε έκταση, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί και όχι να υπάρχει αυτή η κατάσταση που υπάρχει σήμερα».

Ως σχόλιο του Πειραϊκού Κύματος και κατ’ επέκταση όλων αυτών που γεννήθηκαν , μεγάλωσαν και παραμένουν στον Πειραιά να αναφέρουμε τα εξής: Η υπόθεση της αξιοποίησης της Βιομηχανικής Ζώνης της Δραπετσώνας τείνει να πάρει μορφή χειριστικής πολιτικής κατάστασης. Και παρόλο που μέχρι τώρα κατείχε περιοδικά ρόλο προεκλογικής εξαγγελίας, το τελευταίο εξάμηνο αποτελεί λόγο επαναλαμβανόμενων συναντήσεων δημάρχων και αντιπεριφερειάρχη. Υπάρχει και ο γνωστός στίχος:’Λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά’ .

Όσο δε για το Μητροπολιτικό Δήμο του Πειραιά καλό είναι να κρατήσει τον κυρίαρχο ρόλο του και να φωτίσει ,πραγματικά και μεταφορικά, τα αρχιτεκτονικά κοσμήματα της περιοχής των Καμινίων,της Αγίας Σοφίας, του Αγίου Διονυσίου και της ακτογραμμής του ΟΛΠ. Προκειμένου να μη φοβούνται οι Πειραιώτες τη διέλευση από τις περιοχές της Βιομηχανικής Ζώνης του Πειραιά, αυτής που τον καθιέρωσαν ως το ‘Manchester της Ελλάδας’ .

Κε Δήμαρχε, καιρός να την ιχνηλατήσετε.

 

About kymaeditor

Check Also

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Σοβαρά τα προβλήματα αλλά παραίτηση καμία

Ολοκληρώθηκε από κλιμάκιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ασφαλείας και Υγείας Πειραιά η διενέργεια ελέγχου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *