«Η Ελλάδα πέτυχε πολλά, χρειάζονται όμως να γίνουν ακόμη περισσότερα»

Την ικανοποίησή του για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz,  Μοχάμεντ Ελ-Αριάν, αποδίδοντας παράλληλα τα εύσημα στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά για τις προσπάθειες που καταβάλλει τα τελευταία δύο χρόνια.  Ωστόσο, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ανάπτυξης του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα χτυπάει το καμπανάκι τονίζοντας πως η «κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι καλή» και όπως είπε, «θα χρειαστούν να γίνουν ακόμη περισσότερα»

Συγκεκριμένα, ο Μοχάμεντ Ελ-Αριάν υπογράμμισε τα ακόλουθα:  «Μείωσε το έλλειμμα του προϋπολογισμού, βελτίωσε τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, μείωσε τις δαπάνες, αύξησε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία σχετικά με τη λειτουργία της κυβέρνησης, μείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και τους κινδύνους για την οικονομία που συνδέονται με τις αδυναμίες του ελληνικού τραπεζικού τομέα».

Στη συνέχεια, διατυπώνει την άποψη ότι «παρόλα αυτά, η κατάσταση δεν είναι καλή. Αφού η χώρα υπέστη μια απότομη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, εξακολουθεί να απέχει πόρρω από το να επανακάμψει» και «να προχωρήσει στην ανάπτυξη, την οποία χρειάζεται απεγνωσμένα».

Ο κ. Ελ-Εριάν, ο οποίος είναι επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ανάπτυξης του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και πρώην διευθύνων σύμβουλος και συν-επικεφαλής επενδύσεων της Pimco, στην αρχή του άρθρου του αναφέρει ότι «δύο χρόνια μετά τις εκλογές του 2012, που από πολλούς θεωρήθηκαν ως “δημοψήφισμα για τα μέτρα λιτότητας”, η συμμαχική κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές οδήγησε τη χώρα σε σχετική ασφάλεια. Όμως», όπως επισημαίνει, «η επακόλουθη απότομη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας, καθώς και η ζήτηση από τους επενδυτές για τις νέες εκδόσεις των ελληνικών κρατικών και τραπεζικών ομολόγων, υπερεκτιμούν τις βελτιώσεις που έγιναν στην χώρα.

Η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα τροφοδοτήθηκε από την παγκόσμια ζήτηση υψηλών αποδόσεων όταν οι δυτικές κεντρικές τράπεζες προσπαθούσαν να διατηρήσουν τα επιτόκια χαμηλά. Για να καταφέρει η Ελλάδα να κρατήσει τα ξένα κεφάλαια και να μειώσει τις πιθανότητες περαιτέρω αστάθειας, θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες βελτίωσης της οικονομίας της».

Τέλος, υποστηρίζει ότι «τα κύρια προβλήματα είναι η υψηλή ανεργία και το ύψος του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ» και ότι «ο συνδυασμός αριθμού παραγόντων, όπως: ανεπαρκούς ανάπτυξης, υψηλής ανεργίας, κοινωνικών εντάσεων και υπερχρέωσης έχει αποδυναμώσει την πολιτική συνοχή. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές, τα ποσοστά των αντιευρωπαϊστών υποψηφίων ήταν τόσο υψηλά ώστε η συζήτηση για πρόωρες εθνικές εκλογές έχει γίνει έντονη».

Καταλήγοντας, υπογραμμίζει ότι «παρόλα τα επιτεύγματα της Ελλάδας, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί πόσα πολλά πρέπει να γίνουν, ακόμη».

 

 

 

 

About kymaeditor

Check Also

ΕΒΕΠ:Το ηλεκτρονικό εμπόριο συνεχίζει να αναπτύσσεται στην ΕΕ παρά το μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς ενημερώνει, πως οι οργανώσεις Ecommerce Europe και EuroCommerce δημοσίευσαν, από κοινού, την Έκθεση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *