ΠΕ Πειραιά: Ενημέρωση σχετικά με τη διακίνηση καρπών εσπεριδοειδών.

Ενόψει της έναρξης της περιόδου εμπορίας εσπεριδοειδών νέας εσοδείας, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Πειραιά επαναφέρει στο προσκήνιο το ιδιαίτερου φυτοϋγειονομικού ενδιαφέροντος θέμα της διακίνησης καρπών εσπεριδοειδών με φύλλα και ποδίσκους (κοτσάνι). Το ζήτημα αυτό αφορά τόσο τους παραγωγούς εσπεριδοειδών όσο και τους διακινητές – εμπόρους αυτών, καθώς επίσης και τους καταναλωτές. Η τριστέτσα αποτελεί την πλέον σημαντική και καταστρεπτική ασθένεια των εσπεριδοειδών. Ενδεικτική της μεγάλης οικονομικής της σημασίας είναι η καταστροφή εκατομμυρίων δένδρων μέχρι σήμερα, στη Λατινική Αμερική, την Καλιφόρνια, την Ισπανία και άλλες χώρες.
Η ασθένεια μεταδίδεται με το μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό (δενδρύλλια – εμβόλια) καθώς και με έντομα φορείς, τις αφίδες. Η τριστέτσα δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων γι’ αυτό και επιβάλλεται η χρήση προληπτικών μέτρων με κυριότερο τη χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού. Ένα επιπλέον μέτρο αποτελεί και η απαγόρευση διακίνησης καρπών με φύλλα και ποδίσκους απουσία Φυτοϋγειονομικού Διαβατηρίου.
Από την πρώτη εμφάνιση της ασθένειας στην Αργολίδα το 2000 μέχρι σήμερα η τριστέτσα έχει εντοπιστεί στην Κρήτη, Άρτα, Λακωνία, Πρέβεζα, Αττική, Χαλκιδική και πρόσφατα στο Λεμονοδάσος Πόρου. Σύμφωνα με τη φυτοϋγειονομική νομοθεσία επιτρέπεται η εισαγωγή καρπών εσπεριδοειδών με φύλλα και ποδίσκους μόνο από τις χώρες της Ε.Ε (Μάλτα, Κορσική, Πορτογαλία-εκτός νήσου Μαδέρας) που υπάγονται στο καθεστώς της προστατευόμενης ζώνης για την Τριστέτσα και με την προϋπόθεση ότι συνοδεύονται από Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο. Αντίθετα, από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε πχ Ισπανία – Ιταλία, καθώς και από τρίτες χώρες ΔΕΝ επιτρέπεται η εισαγωγή εσπεριδοειδών με φύλλα και ποδίσκους.
Όσον αφορά τους καρπούς εσπεριδοειδών που παράγονται και διακινούνται στη χώρα μας πρέπει να επισημάνουμε τα κάτωθι:
1. Οι καρποί εσπεριδοειδών που διακινούνται-εμπορεύονται (ΟΚΑΑ, μανάβικα, Λαϊκές Αγορές, Σουπερ Μάρκετ, σημεία λιανικής-χονδρικής πώλησης) από τον τόπο παραγωγής σε άλλες περιοχές θα πρέπει στην περίπτωση που φέρουν φύλλα και ποδίσκους, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.
2. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν φύλλα και ποδίσκοι δεν απαιτείται φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο.
Η διακίνηση καρπών εσπεριδοειδών με φύλλα και ποδίσκους χωρίς Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο αποτελεί παράβαση της φυτοϋγειονομικής διάταξης του Παραρτήματος ΙV Μέρος Β’, σημείο 31 του Π.Δ 365/2002 (Α’ 307) η οποία επισύρει υψηλά χρηματικά πρόστιμα (Ν. 2538/1997), καθώς και ποινικές κυρώσεις (Ν.2732/1999) τόσο για στους εμπόρους όσο και για τους παραγωγούς. Οι τελευταίοι καλούνται να καταλάβουν την σπουδαιότητα του εγχειρήματος το οποίο αποσκοπεί άλλωστε στην προστασία της φυτικής παραγωγής και του φυτικού κεφαλαίου και ως εκ τούτου καλούνται να συγκομίζουν τους καρπούς δίχως φύλλα και ποδίσκους. Κλείνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι στην προσπάθεια αυτή σημαντική είναι η συμβολή των καταναλωτών μέσω της συνειδητής επιλογής καρπών εσπεριδοειδών δίχως φύλλα και ποδίσκους.

About kymaeditor

Check Also

ΣΕΒ: Πλατφόρμα για θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στη βιομηχανία

Την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας [email protected], στην οποία παρουσιάζονται οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας σε βιομηχανίες …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *