Πλήθος παραστάσεων και συναυλιών στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Παραστάσεις, συναυλίες, ημερίδες, αφιερώματα στους μαθητές αλλά και κατανυκτικές εκδηλώσεις την Μεγάλη Εβδομάδα θα ανέβουν στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

«Στον ίσκιο της θυγατέρας» από τη θεατρική οµάδα Ονειρόδραµα

10,11, 17, 18, 24, 25 Μαρτίου / Φουαγιέ στις 21.00

Eπτά παραµύθια

«Ο βασιλιάς των λαών», «Η µήτρα των παραµυθιών», «Ο καηµός», «Ο ύπνος», «Το κοκόρι», «Η τύχη της λωλής», «Οι κόρες του παπά»- συνθέτουν την παράσταση. Η λαγνεία, η βία, ο έρωτας, η ζήλια, το σεξ, η εξουσία, η µαταιοδοξία… Οι ανθρώπινες σχέσεις, οι µύχιες σκέψεις, οι πιο αρχέγονες πτυχές της ύπαρξης είναι ο τόπος συνάντησης επτά παραµυθιών που πατούν στο χθες κι ερµηνεύουν το σήµερα.

-5 Απριλίου / Κεντρική σκηνή στις 18.00

 

Κύκλος Γιοχάνες Μπραµς

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε συνεργασία µε το Φεστιβάλ Συµφωνία Πειραιά και Νήσων Αργοσαρωνικού.
Η συναυλία θα ανοίξει µε την Ακαδηµαϊκή Εισαγωγή, έργο 80, ακολουθεί το εµβληµατικό ∆ιπλό Κοντσέρτο για βιολί, βιολοντσέλο και ορχήστρα σε λα ελάσσονα, έργο 102. Το πρόγραµµα θα κλείσει µε την Πρώτη Συµφωνία του Γιοχάνες Μπραµς, για την ολοκλήρωση της οποίας ο συνθέτης χρειάστηκε περίπου δύο δεκαετίες, νιώθοντας τη «βαριά» σκιά του Μπετόβεν να δυσχεραίνει τα βήµατά του.

-Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου / Κεντρική Σκηνή στις 21.00

«Ρέκβιεµ του Μότσαρτ» από τη Φιλαρµονική του Δήµου Πειραιά [σε πρώτη εκτέλεση]. Ελεύθερη είσοδος µε δελτία προτεραιότητας.

-Μεγάλη Τρίτη 15 Απριλίου / Κεντρική Σκηνή στις 21.00

«Ο Δηµήτρης Καταλειφός διαβάζει Αλέξανδρο Παπαδιαµάντη»

Μέσα στο κατανυκτικό πνεύµα των ηµερών, ο ηθοποιός Δηµήτρης Καταλειφός «συνοµιλεί» µε τον Σκιαθίτη συγγραφέα Αλέξανδρο Παπαδιαµάντη. Ο λόγος του Παπαδιαµάντη σµίγει µε την υποκριτική του ∆ηµήτρη Καταλειφού και οι ήχοι των ψαλτάδων και µουσικών Κώστα και Λουκίας Κωνσταντάτου µπλέκονται γλυκά µε τα αρώµατα της Άνοιξης.

-Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου / Κεντρική Σκηνή στις 21.00

«Η υµνωδία του Πάσχα συναντά τον “Επιτάφιο” του Μίκη Θεοδωράκη»

Ποια είναι η απόσταση ανάµεσα στο «Σήµερον κρεµάται επί ξύλου» και στο λαϊκό-θρησκευτικό τραγούδι «Σήµερα µαύρος ουρανός, σήµερα µαύρη µέρα»; Και πόσο απέχει από αυτά το «Μέρα Μαγιού µου µίσεψες, µέρα Μαγιού σε χάνω» του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου. Ιδού το θέµα αυτής της συναυλίας, που αντιπαραθέτει δύο διαφορετικές (;) αισθητικές προσεγγίσεις του ανθρώπινου πόνου.

-30 Απριλίου, 2, 3 Μαΐου / Κεντρική Σκηνή

Συναυλία – αφιέρωµα στο συνθέτη Δηµήτρη Παπαδηµητρίου «Από την Ιωνίδειο στο Δηµοτικό». Συµµετέχουν οι: Γεράσιµος Ανδρεάτος, Φωτεινή ∆άρρα, Παντελής Θαλασσινός, Αρετή Κετιµέ, Κώστας Mακεδόνας, Γιώργος Μαργαρίτης, Γιώργος Φλωράκης.

-Ερωτευµένος Σοπέν Γιανίκ Μποκέν / Φρεντερίκ Σοπέν

9,10, 11 και 13 Μαΐου / Κεντρική σκηνή στις 20.00

Το ποιητικό αυτό µπαλέτο του Γάλλου χορογράφου Γιανίκ Μποκέν είναι εµπνευσµένο από το επιστολικό µυθιστόρηµα «Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου» του Γκαίτε. Για τη µουσική έχουν χρησιµοποιηθεί εµβληµατικά έργα για πιάνο του Σοπέν. Ο Μποκέν εξιστορεί τον τραγικό έρωτα του Βέρθερου για τη Λόττε µέσα από τη γοητευτική και άκρως ροµαντική µουσική του κορυφαίου Πολωνού συνθέτη. Το µπαλέτο παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή σε πανελλήνια πρώτη.

Συµµετέχουν οι Α΄ Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι και το Corps de ballet της ΕΛΣ.

-Αριάν Μνουσκίν – Κλάους Μαν «Μεφίστο»

 

24 Μαΐου έως 15 Ιουνίου / Κεντρική Σκηνή στις 21.00

Η άνοδος του ναζισµού στη Γερµανία του Μεσοπολέµου δοκιµάζει τις αντοχές, την ιδεολογία και την ηθική των µελών ενός θιάσου. Μέσα στη δίνη καταιγιστικών ιστορικών εξελίξεων, κάποιοι θα αντισταθούν, κάποιοι άλλοι θα αιφνιδιαστούν και άλλοι θα πληρώσουν µε τη ζωή τους, καθώς το αυγό του φιδιού σκάει και ο ναζισµός αποκτάει όλο και περισσότερη δύναµη. Ένας από τους ηθοποιούς του θιάσου, ο Χένρικ Χόφγκεν, µπροστά στην αβεβαιότητα και τον φόβο, θα επιλέξει να προτάξει την καριέρα του και να συµµαχήσει µε τον «διάβολο».

 

-31 Μαΐου στο Φουαγιέ στις 18.30

Ρίχαρντ Στράους – Για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του συνθέτη

Το Φεστιβάλ Συµφωνία, µε αφορµή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Ρίχαρντ Στράους, παρουσιάζει έργα του Ρίχαρντ Στράους µε τους µοναδικούς Σολίστ της Άµστερνταµ Σινφονιέττας. Καλλιτεχνική διευθύντρια της Άµστερνταµ Σινφονιέττας είναι η Σκωτσέζα βιολονίστα Candida Thompson.

-«Ενέδρες της ζωής: Λούλα Αναγνωστάκη mixage»

 

4, 5, 6 Ιουνίου Πρώην Σιδηροδροµικός Σταθµός ΟΣΕ Πειραιά στις 21.00

«…Οι ήρωες της Λούλας Αναγνωστάκη υποφέρουν από µια αβεβαιότητα και µια παθιασµένη Ανάγκη να αναγνωριστούν και να ξεχωρίσουν µέσα από µια σηµαντική πράξη. Μα, πάνω από όλα, υποφέρουν από µια ανάγκη για επαφή µε τους άλλους και τον ίδιο τον εαυτό τους» Βίκυ Μαντέλη, ∆ρ. Θεατρολογίας.

-19 Ιουνίου / Κεντρική σκηνή στις 21.00

 

Αφιέρωµα στους Antonio Vivaldi /Astor Piazzolla

Το Φεστιβάλ Συµφωνία παρουσιάζει τη Σουηδική Ορχήστρα Musica Vitae µε σολίστ τον Ισπανό κιθαρίστα Ricardo Gallén και τον Βέλγο ακορντεονίστα Christophe Delporte, υπό τη µουσική διεύθυνση του Νίκου Χαλιάσα
 Πρόγραµµα Antonio Vivaldi (1678-1741), Sinfonia from the opera L’ Olimpiade, Edvard Grieg (1843-1907), Holberg Suite Op 40, Astor Piazzolla (1921-1992), Hommage à Liège for guitar, bandonéon and strings Nikos Skalkottas (1904-1949) Five Greek Dances

 

Άλλες εκδηλώσεις…

Παγκόσµια Ηµέρα Θεάτρου

-27 Μαρτίου

Το ∆ηµοτικό Θέατρο Πειραιά αφιερώνει την Παγκόσµια Ηµέρα Θεάτρου -27 Μαρτίου- στη µαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα και τους προσκαλεί να παρακολουθήσουν το έργο του Κάρλο Γκολντόνι «Καβγάδες στην Κιότζα» σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου. Μετά την παράσταση οι µαθητές θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν µε τον σκηνοθέτη και τους συντελεστές της παράστασης. (11.00 – 13.00). Το εκπαιδευτικό πρόγραµµα περιλαµβάνει ηµίωρη παράσταση µε τίτλο «Μια µέρα στο Θέατρο». Πρόκειται για µια διασκευή της Όλιας Λαζαρίδου στο έργο του Ολιβιέ Πι «Μια µέρα στο Τσίρκο» [∆ιάρκεια προγράµµατος έως ∆εκέµβριο 2014.]

 

Συνέδριο του ΤΕDX του Πανεπιστηµίου Πειραιά

-25 και 26 Απριλίου / Κεντρική Σκηνή

Απονοµή Λογοτεχνικών Βραβείων «ΛόγωΤέχνης»

-11 Μαΐου / Κεντρική Σκηνή

Έκθεση – Βασίλης Φωτόπουλος: «Τρόµος και έκσταση»

 

40 πίνακες και σκηνογραφικές µακέτες του σηµαντικού δηµιουργού Βασίλη Φωτόπουλου θα φιλοξενηθούν στο φουαγιέ του ∆ηµοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Επιµέλεια έκθεσης Μάνος Στεφανίδης & Αλεξάνδρα Μυρεσιώτη

«Κόκκινα Φανάρια».

-Πρεμιέρα 31 Οκτωβρίου 2014

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα ανοίξει την προσεχή θεατρική περίοδο 2024-2015 με τα «Κόκκινα Φανάρια» του Νίκου Γαλανού σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη.

«Η κοιλάδα των εκπλήξεων».

Ο μεγάλος σκηνοθέτης Πίτερ Μπρουκ θα παρουσιάσει την τελευταία του παραγωγή «Η κοιλάδα των εκπλήξεων» με πρωταγωνίστρια την ελληνικής καταγωγής ηθοποιό Κάθριν Χάντερ.

-29 Νοεμβρίου – 7 Δεκεμβρίου

 

 

About kymaeditor

Check Also

Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών η 18η Απριλίου – Δωρεάν είσοδος σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών έχει θεσπιστεί από την #UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο …