Ποιοι δικαιούνται να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη 5 έως 12 χρόνια

Προ των πυλών είναι οι αλλαγές σε όρια ηλικίας και συντάξεις και είναι αρκετοί αυτοί μπορούν να βγουν από 5 έως 12 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη, λόγω της αλλαγής στις 100 ημέρες ασφάλισης.

Ειδικότερα, παράθυρο για αλλαγές που διευκολύνουν την έξοδο στη σύνταξη για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους του ΙΚΑ και κυρίως όσους έμειναν άνεργοι και δεν έχουν τις προϋποθέσεις εξόδου με μειωμένη σύνταξη ανοίγουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές ενδιαφέρουν 2 εκατ. Ασφαλισμένους στο ΙΚΑ. Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις που εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, επανεξετάζεται η προϋπόθεση να έχουν οι ασφαλισμένοι 100 ημέρες ανά έτος την τελευταία πενταετία για να πάρουν μειωμένη σύνταξη, ενώ πρόκειται να τροποποιηθούν και οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, όπως και οι 1.000 ημέρες που απαιτούνται στα 13 τελευταία χρόνια για έξοδο με 3.600 ένσημα βαρέα και 4.5000 ημέρες συνολικό χρόνο ασφάλισης.

Οι διατάξεις δεν θα ισχύσουν άμεσα αλλά σταδιακά, αφού προηγηθεί αποτύπωση του κόστους που συνεπάγονται για το ΙΚΑ. Και στην εφαρμογή τους θα ανοίξουν την πόρτα της εξόδου για σύνταξη με όρια ηλικίας από τα 57 ή 58 αντί τα 62 με μειωμένη σύνταξη, κυρίως για γυναίκες.

Ανάμεσα στις διατάξεις που επανεξετάζονται είναι:

-Η συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη, όπου μελετάται να τροποποιηθεί η προϋπόθεση των 100 ενσήμων κατ’ έτος την τελευταία πενταετία.

-Η εγκύκλιος που μπλοκάρει την έξοδο με διαδοχική ασφάλιση.

-Η συνταξιοδότηση με βαρέα, όπου μελετάται να δοθεί η δυνατότητα εξόδου σε όσους συμπλήρωσαν το 58ο έτος (οικοδόμοι) ή το 60ό εφόσον ανήκουν σε άλλες κατηγορίες και μετά το 2013 που τα όρια ηλικίας πήγαν στα 60 και στα 62 αντίστοιχα.

-Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Ως πρώτο μέτρο αναστέλλεται η εφαρμογή του ν. 3863/10 για βασική + αναλογική σύνταξη από το 2015.

About kymaeditor

Check Also

Τελευταία προθεσμία για IRIS και POS – Βαριά πρόστιμα από την 1η Ιουλίου

Λίγες ημέρες έχουν ακόμα στη διάθεσή τους, περίπου 600.000 επαγγελματίες, προκειμένου να ενεργοποιήσουν το σύστημα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *