Ποιοι κερδίζουν από τη νέα περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, εισοδηματίες και αγρότες είναι οι κερδισμένοι από τη νέα περαίωση. Η νέα ρύθμιση που αναμένεται άμεσα, είναι ένα από τα τρία μέτρα-μεταρρυθμίσεις που προσέθεσε η κυβέρνηση στις προτάσεις της προς τους εταίρους της χώρας.

Τι όμως προβλέπει η περαίωση και ποιους θα αφορά;

Φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για παρελθόντα έτη, χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο ή προσαύξηση.
Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν καθόλου δηλώσεις ή υπέβαλαν ανακριβείς δηλώσεις για εισοδήματα παρελθόντων ετών θα μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις, για τα έτη αυτά, και να δηλώσουν όποια ποσά απέκρυψαν από την Εφορία χωρίς να υποστούν καμία κύρωση, δηλαδή χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Δηλαδή, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν μόνο τους φόρους που αναλογούν στα ποσά εισοδημάτων τα οποία απέκρυψαν από την Εφορία και τα οποία θα συμπεριλάβουν στις εκπρόθεσμες αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις.

Οι κερδισμένοι

Ουσιαστικά κερδισμένοι είναι οι επιχειρηματίες και τα φυσικά πρόσωπα που είτε είχαν αποκρύψει εισοδήματα είτε δεν είχαν υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις καθώς θα γλιτώσουν από τα βαριά πρόστιμα που κινδυνεύουν να τους επιβληθούν σε περίπτωση που οι παραβάσεις τους εντοπιστούν από φορολογικό έλεγχο.

Με απλά λόγια δηλαδή η περαίωση αυτή θα επιτρέπει και την αποφυγή του εξονυχιστικού φορολογικού ελέγχου και θα συντομεύει τη διαδικασία κλεισίματος εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Η υποβολή συμπληρωματικής φορολογικής δήλωσης θα επιτρέπεται και στις περιπτώσεις που έχει εκδοθεί για εκείνη εντολή διενέργειας πλήρους φορολογικού ελέγχου αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμη ο έλεγχος, κάτι που τώρα δεν επιτρέπεται.

Στη νέα αυτή ρύθμιση εκτός από τους επιχειρηματίες θα μπορούν να ενταχθούν:

ελεύθεροι επαγγελματίες
μισθωτοί
συνταξιούχοι
εισοδηματίες
αγρότες

About kymaeditor

Check Also

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Το προτεινόμενο εορταστικό ωράριο των καταστημάτων

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ανακοίνωσε το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της Αθήνας που θα ισχύσει για την …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *