Τις έντονες αντιδράσεις των ναυτεργατικών σωματείων προκαλεί το χθεσινό δυστύχημα στο ταχύπλοο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «High speed 5» που βρισκόταν για επισκευές στη Δραπετσώνα και το οποίο στοίχισε τη ζωή ενός ναυτεργάτη. Αναπάντητα ωστόσο παραμένουν πολλά ερωτήματα, όπως το πώς εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, πώς εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα, γιατί δεν λειτούργησαν τα πυροσβεστικά μέσα που λογικά διέθετε το πλοίο.
Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) με ανακοίνωσή της τονίζει ότι «το ατύχημα αυτό αποτελεί συνέχεια της πολύνεκρης τραγωδίας στο ‘NORMAN ATLANTIC’, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους δεκάδες επιβάτες από τη φωτιά που ξέσπασε στο γκαράζ του πλοίου, ενώ κινδύνευσαν δεκάδες ακόμη ναυτεργάτες και επιβάτες του ίδιου πλοίου. Είναι επίσης συνέχεια πολλών ακόμη ναυτικών ατυχημάτων που έχουν γίνει σε διάφορα ελληνικά και ελληνόκτητα πλοία που δυστυχώς περνούν στα ψιλά των εφημερίδων». Επισημαίνει ότι «τα ατυχήματα αυτά στο σύνολό τους οφείλονται σε τραγικές ελλείψεις στην λήψη και τήρηση των κανόνων ασφαλείας των πλοίων και της ναυσιπλοΐας και από αυτή την σκοπιά οι ευθύνες του εφοπλιστικού κεφαλαίου και των αρμόδιων αρχών του υπουργείου Ναυτιλίας είναι σοβαρότατες» και προσθέτει πως «οφείλονται επίσης στην έλλειψη βούλησης των αρμόδιων αρχών του υπουργείου Ναυτιλίας να προβαίνουν σε ουσιαστικούς ελέγχους που αφορούν την προστασία της ανθρώπινης ζωής στα πλοία και την θάλασσα. Ταυτόχρονα οι ελεγκτικοί και εποπτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Ναυτιλίας έχουν σοβαρές ελλείψεις αλλά και ανεπάρκεια του κατάλληλου και αναγκαίου προσωπικού για να διεξάγουν συστηματικούς ελέγχους στην ασφάλεια και την υγιεινή».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρει το ναυτεργατικό σωματείο, «αυτής της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί είναι η έλλειψη στατιστικών στοιχείων που αφορούν τα ναυτικά ατυχήματα αλλά και τα στοιχεία που αφορούν τις αιτίες πρόκλησης των ατυχημάτων». Η ΠΕΝΕΝ απαιτεί να γίνει ουσιαστικός έλεγχος αναφορικά με τις αιτίες του θανατηφόρου ατυχήματος και να αποδοθούν επιτέλους ευθύνες σε όσους έχουν εμπλοκή σε αυτό.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Ναυτιλίας με ανακοίνωσή του έκανε γνωστό σήμερα ότι στο πλαίσιο της ήδη αναγγελθείσας ενεργοποίησης από το ΥΝΑ και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης των αναγκαίων διαδικασιών για τον αυστηρό έλεγχο των όρων και συνθηκών που διέπουν την προστασία και ασφάλεια των εργαζομένων, την τήρηση της νομιμότητας και την αναζήτηση ευθυνών σε κάθε κατεύθυνση, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας με το υπ’ αριθμ. 1000/68/24.3.2015 έγγραφό του ζήτησε την κατεπείγουσα ολοκλήρωση των παρακάτω ενεργειών:
α) με μέριμνα του αρμόδιου Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά να διενεργηθεί έλεγχος σχετικά με την εφαρμογή των προβλεπόμενων από την ΥΑ υπ’ αριθμ. 8312.23Β/12/09 (ΦΕΚ Β 1132/11.6.2009) “Οροι, προϋποθέσεις και απαιτούμενα δικαιολογητικά για την χορήγηση των αδειών εκτέλεσης εργασιών ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής, συντήρησης πλοίων”, καθώς και από την ΥΑ υπ’ αριθμ. 3232/41/89/26.5.1989 (ΦΕΚ Β’400)
(β) με μέριμνα της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων να διενεργηθεί έλεγχος σχετικά με την εφαρμογή των προβλεπόμενων στο Β.Δ. 135/1968 (Α’ 37)
(γ) με μέριμνα του Διευθυντή Κλάδου Ελέγχου Πλοίων να διενεργηθεί έκτακτη επιθεώρηση αναφορικά με την πυρκαγιά στο Ε/Γ – Ο/Γ “HIGH SPEED 5” , στον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα
(δ) την κατά προτεραιότητα υλοποίηση της προανακριτικής διαδικασίας από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά
(ε) την υποβολή από την ΕΛΥΔΝΑ της κατά νόμο προβλεπόμενης έκθεσης ατυχήματος.