Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης του Παναγιωτη Τετση στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης χαρακτικής του Ακαδημαϊκού και γνωστού ζωγράφου κ. Παναγιώτη Τέτση, με θέμα «χαλκογραφίες», στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Δήμου Πειραιά, με το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης και περιλαμβάνει 76 χαρακτικά έργα του εικαστικού καλλιτέχνη, που ανήκουν στη συλλογή του Ιδρύματος. Τα έργα της έκθεσης δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της χαρακτικής δημιουργίας του Παναγιώτη Τέτση, από την πρώτη καλλιτεχνική περίοδο έως και τη δεκαετία του 1980.

 

Β. Μιχαλολιάκος: Ελλάδα χωρίς πολιτισμό, δεν είναι Ελλάδα

Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Αγαπητοί άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, για να μπορέσει η Ελλάδα να νικήσει την κρίση, πρέπει να δώσει τη σημαία σ αυτήν τη μάχη με τη κρίση, στους ανθρώπους του πολιτισμού. Γιατί η Ελλάδα είναι πολιτισμός. Ελλάδα χωρίς πολιτισμό, δεν είναι Ελλάδα.

Ο Πειραιάς δεν είναι μόνο το εθνικό μας λιμάνι, δεν είναι μόνο εδώ που ήκμασε κάποτε η βιομηχανία – και αυτή παρήγαγε πολιτισμό – το εμπόριο, είναι και το λιμάνι του πολιτισμού. Το αποδεικνύει το γεγονός ότι ο Πειραιάς του 1885, μπόρεσε μόνος του να κατασκευάσει το καλύτερο θέατρο της Ελλάδος και ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, το Δημοτικό μας Θέατρο. Ασφαλέστατα και το άλλο εμβληματικό μας κτίριο, το Παλιό Ρολόι. Ο Πειραιάς ανέδειξε και πολλούς μεγάλους του πολιτισμού, οι οποίοι λάμπρυναν ολόκληρη την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Γιατί, όπως καλύτερα από εμένα γνωρίζετε, ο Ελληνικός Πολιτισμός είναι Οικουμενικός. Δεν περιχαρακώνεται στα όρια, στα σύνορα – όπως θα λέγαμε στο σχολείο – της χώρας, του ελληνικού κράτους. Ήκμασε ακόμη και όταν δεν είχαμε κρατικό μόρφωμα. Είμαι σίγουρος ότι και τώρα θα είναι η κινητήριος δύναμη, η οποία θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και θα αφαιρέσει από φίλους εντός ή εκτός εισαγωγικών, συμμάχους εντός ή εκτός εισαγωγικών, το δικαίωμα να απαξιώνουν τη χώρα μας. Θα τους υποχρεώσει πάλι, να πουν ότι Ελλάδα σημαίνει πολιτισμός για όλη την Ευρώπη, για όλο τον κόσμο. Όπως κάποτε είπαν ότι δεν πολεμούν οι Έλληνες ως ήρωες, αλλά οι ήρωες ως Έλληνες.

Κορυφαίος, πολύ σπουδαίος είναι ο μεγάλος καλλιτέχνης μας, ο κ. Τέτσης, ο οποίος εκτός από μεγάλος καλλιτέχνης είναι και έφηβος. Τον θαύμασα στην ομιλία του στο Δημοτικό Θέατρο. Εκτός κειμένου, με μία φοβερή ρητορική, αλάνθαστος.

Κλείνοντας να πω ότι φιλοδοξούμε, αυτό το περίλαμπρο κτίριο, που ήταν το Παλιό Ταχυδρομείο και δράττομαι της ευκαιρίας να σας πω ότι εδώ στον ευρύτερο χώρο, στεγάστηκε η πρώτη Σχολή Ευελπίδων του ελεύθερου κράτους -μαζί με το απέναντι οικόπεδο και με κάποια όμορα κτίρια – σε πολύ λίγο χρόνο από τώρα, θα είναι μία από τις σημαντικότερες Πινακοθήκες της Ελλάδος και της Ευρώπης.

Δεν υπάρχει Ελλάδα χωρίς Πολιτισμό. Ακόμη και η Ελλάδα της κρίσης ανέδειξε νομπελίστες ποιητές. Και σήμερα ακόμη ο Θεοδωράκης είναι παρών και όχι μόνο.

Εύχομαι καλή δύναμη, καλή αυτογνωσία, αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση. Η Ελλάδα του Πολιτισμού θα νικήσει.»

Π. Τέτσης: Κάνει τεράστιο έργο ο δήμαρχος

Στο χαιρετισμό του ο γνωστός ζωγράφος κ. Παναγιώτης Τέτσης, τόνισε: «Ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνει ο Δήμος Πειραιά. Ευχαριστώ το Δήμαρχο κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο και τους συνεργάτες του. Ευχαριστώ επίσης, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, που κάνει ένα τεράστιο έργο. Αυτό το Ίδρυμα νομίζω ότι έγινε επί Γεωργίου Μαύρου. Ήταν ένας άνθρωπος που είχε παιδεία και πρέπει να τον θυμόμαστε. Ευχαριστώ πολύ που βρεθήκατε όλοι εδώ. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πω κάτι άλλο. Σας ευχαριστώ»

Ο Διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας κ. Διονύσης Καψάλης, τόνισε : «Τα έργα που θα δείτε είναι από τη συλλογή του Μορφωτικού Ιδρύματος, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από δωρεά του Παναγιώτη Τέτση, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω και από αυτήν την θέση και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στο πρόσωπό του για τη δωρεά την οποία μας έκανε.

Αγαπώ πάρα πολύ τα έργα του Παναγιώτη Τέτση, γιατί εκφράζουν την αξιοπρέπεια του απλού ανθρώπου. Είναι οι άνθρωποι του μόχθου που δούλευαν στο λιμάνι του Πειραιά, στα γιαπιά του 1960.»

Γ. Σιγάλας: Θα συνεχίσουμε με μεγάλα ονόματα,

Ο Πρόεδρος του ΟΠΑΝ κ. Γιώργος Σιγάλας, σημείωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας που μας εμπιστεύτηκε για να ξεκινήσουμε μια συνεργασία με τις άξιες συλλογές του. Πιστεύω ότι αυτή είναι η αρχή. Θα συνεχίσουμε με μεγάλα ονόματα, δασκάλους των εικαστικών, των τεχνών, ξεκινώντας σήμερα με τον μεγάλο δάσκαλο των εικαστικών κ. Παναγιώτη Τέτση και συνεχίζοντας, ελπίζω, με τον κ. Κοκκινίδη.»

Ο γνωστός ζωγράφος κ. Δημοσθένης Κοκκινίδης, σημείωσε: «Με τον Παναγιώτη Τέτση έχουμε πολλές «συγγένειες». Πρώτα απ όλα είμαστε Πειραιώτες. Είμαστε γείτονες από το 1960. Τα σπίτια μας απέχουν 200 μέτρα. Ψωνίζουμε μαζί στη λαϊκή αγορά και κάποια στιγμή, βάλλαμε υποψηφιότητα στη Σχολή Καλών Τεχνών και συνέπεσε να μπούμε και οι δύο συνάδελφοι, καθηγητές στην Ανωτάτη Σχολή των Αθηνών. Τα εργαστήριά μας ήταν δίπλα – δίπλα. Ο ένας μπαινόβγαινε στο εργαστήριο του άλλου. Άρα, η παρέα με τον Παναγιώτη είναι πάνω από 50 χρόνια και αυτό το λέω συγκινημένος γιατί ο Παναγιώτης είναι πάντα μαχητικός και στη ζωγραφική και στη ζωή.

Για το έργο του δεν είμαι αρμόδιος να μιλήσω. Τον Πειραιά που ζωγραφίζει εκείνος, τον ζωγράφισα και εγώ και θα είμαι μελλοντικά εκθέτης σε αυτό το πολύ ωραίο κτίριο, πραγματικά μοναδικό, με θέμα τον Πειραιά. Γιατί και εγώ ζωγράφισα τη Δραπετσώνα το 1960. Έχω κάνει δυο – τρείς εκθέσεις στον Πειραιά, σε μικρούς χώρους, με θέμα τον Πειραιά. Επομένως, ο Πειραιάς μας συνδέει. Γεννήθηκα στην Δραπετσώνα, στην πιο φτωχή συνοικία, η οποία με ενέπνεε και έφυγα 10 χρονών από τον Πειραιά.

Να ευχηθώ στον Παναγιώτη να συνεχίσει ακάθεκτος αυτό που κάνει σήμερα. Τον ευχαριστώ πολύ.»

Δηλώσεις Θ. Δρίτσα

Ο Βουλευτής Πειραιά και υποψήφιος Δήμαρχος κ. Θοδωρής Δρίτσας, στο χαιρετισμό του, σημείωσε: «Ο Πειραιάς νομίζω ότι ζει μια πολύ σημαντική βραδιά. Υποδέχεται ένα καλλιτεχνικό, πολιτιστικό γεγονός μεγάλης αξίας και μεγάλης σημασίας. Ευχαριστούμε το δημιουργό κ. Παναγιώτη Τέτση, ευχαριστούμε όλους εσάς και το Δήμο Πειραιά που το οργάνωσε.  Είναι μια ευκαιρία να δούμε τη διαδρομή αυτής της παραγωγής. Να δούμε ότι και οι εποχές γεννούν τους μεγάλους δημιουργούς. Όχι πάντα η ευμάρεια ή αυτό που λέμε ανάπτυξη, αλλά η σχέση των ανθρώπων με τα βιώματα της ζωής τους, οι σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους, η σχέση των ανθρώπων με την αγωνία και την ελπίδα για την υπέρβαση.»

Δηλώσεις Α. Νεράντζη

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Β΄ Πειραιά κ. Αναστάσιος Νεράντζης, στο σύντομο χαιρετισμό του, μίλησε για την αξιοσύνη του Ακαδημαϊκού και δάσκαλου Παναγιώτη Τέτση. Για το σημαντικό έργο του και για την τιμή που αποτελεί για τον Πειραιά.

Στο χαιρετισμό της, η Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά κα Λίτσα Μπαφούνη, ευχαρίστησε τον κ. Παναγιώτη Τέτση για την μεγάλη τιμή – όπως είπε – να φιλοξενεί έργα του στη Δημοτική Πινακοθήκη και το Διευθυντή του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας κ. Καψάλη για την άριστη συνεργασία.

Ποιοι παραβρέθηκαν

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν:

Η Ακαδημαϊκός – ποιήτρια κα Κική Δημουλά, ο καθηγητής Πανεπιστημίου- ζωγράφος κ. Γιάννης Κονταράτος, ο κ. Γιάννης Βεντουράκης, εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», μέλη του Δ.Σ του ΜΙΕΤ, καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών, άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης και πλήθος κόσμου.

Διάρκεια έκθεσης: 3 Απριλίου – 30 Μαΐου 2014

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00-14:00 και 18:00-21:00

Σάββατο-Κυριακή 10:00-15:00. (Δευτέρα κλειστά)

Είσοδος ελεύθερη.

About kymaeditor

Check Also

Οι νέες δράσεις για παιδιά και ενήλικες στη Δανειστική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδου

Η Δανειστική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη ανοίγει τις πόρτες της και σας καλωσορίζει στη …