Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κατάκολο η τελετή ονοματοδοσίας του λιμανιού σε «λιμάνι Ιωάννης Λάτσης»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κατακόλο η τελετή ονοματοδοσίας του λιμανιού, σε «λιμάνι Ιωάννης Λάτσης», παρουσία των μελών της οικογένειας Λάτση.

Η ονοματοδοσία έγινε με πρωτοβουλία του δημοτικού λιμενικού ταμείου, το οποίο με απόφασή του, την είχε προτείνει στα αρμόδια υπουργεία, ώστε να εγκριθεί.

Στην σημερινή εκδήλωση παρέστησαν η σύζυγος του Ιωάννη Λάτση, Εριέττα, μαζί με τα παιδιά της Σπύρο, Μαριάννα και Μαργαρίτα, καθώς επίσης ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, ο πρόεδρος του δημοτικού λιμενικού ταμείου Λεωνίδας Βαρουξής, καθώς και κάτοικοι του Κατακόλου, που ήταν η γενέτειρα του Γιάννη Λάτση. Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, «η εκκρεμότητα που υπήρχε με το λιμάνι του Κατάκολου για τον άνθρωπο που ταξίδεψε το μύθο της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο λύνεται», και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε εδώ για να επιτελέσουμε την υποχρέωση, κάτι που έπρεπε να είχε συμβεί εδώ και χρόνια».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πύργου είπε μεταξύ άλλων: «Ο Γιάννης Λάτσης κρατούσε σαν φυλακτό το Κατάκολο. Η μορφή του είναι στην ψυχή και τη ζωή αυτού του τόπου. Επιβαλλόταν να αποδώσουμε τα οφειλόμενα».

Στην ομιλία της, η Μαριάννα Λάτση ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο πατέρας μας, αγαπούσε την Ελλάδα και τον τόπο του όσο λίγοι, αγαπούσε τους ανθρώπους της ιδιαίτερης πατρίδας του, αγαπούσε την ταπεινή καταγωγή του, τον ανθρώπινο μόχθο, αγαπούσε την Ελληνίδα μάνα και τα Ελληνόπουλα, αγαπούσε τη θάλασσα και τους ανθρώπους της».

Ο πρόεδρος του δημοτικού λιμενικού ταμείου, Λεωνίδας Βαρουξής, είπε πως «η βαθιά αγάπη του Γιάννη Λάτση για τη θάλασσα και τους ανθρώπους της, αλλά και για τον τόπο που τον γέννησε, τον συνόδευαν σε όλη του τη ζωή».

Μετά τον αγιασμό που τέλεσε ο μητροπολίτης Ηλείας, Γερμανός, η Εριέττα Λάτση έκοψε την κορδέλα μαζί με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον Γαβρίλη Λιατσή και τον Λεωνίδα Βαρουξή. Σημειώνεται ότι στο λιμάνι του Κατάκολου είναι ελλιμενισμένο το πλωτό μουσείο «Νεράιδα», που θα είναι επισκέψιμο για το κοινό από αύριο μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου.

Πηγή:ΑΜΠΕ

About kymaeditor

Check Also

Αποβίβαση τραυματιών μελών πληρώματος Φ/Γ πλοίου στο Ηράκλειο

Τις απογευματινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή του Ηρακλείου, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *