Προκαλεί ξανά η Ρεπούση: Θεσμός του Μεταξά οι μαθητικές παρελάσεις

Οι στρατιωτικές και εθνικές παρελάσεις βρέθηκαν (ξανά) στο επίκεντρο των δηλώσεων της Μαρίας Ρεπούση. Η βουλευτής Α΄ Πειραιά, αναφέρθηκε, σε συνέντευξή της, ανοιχτά στο συγκεκριμένο θέμα- όπως έκανε άλλωστε και την Κυριακή με αιχμηρό της σχόλιο στο twitter– και εμφανίστηκε προκλητική ζητώντας επί της ουσίας να σκεφτούμε αν πρέπει τα παιδιά μας να παρελαύνουν. Παράλληλα, τόνισε ότι «οι μαθητικές παρελάσεις είναι θεσμός του Μεταξά».

Ειδικότερα, μιλώντας στον BHMA FM, η κα Ρεπούση είπε: «Πριν από τέσσερα χρόνια, είχε ληφθεί η απόφαση – ακριβώς για να μειωθεί το κόστος που φαίνεται αρκετά μεγάλο – να συμμετέχουν στις παρελάσεις μόνο πεζοπόρα τμήματα. Και μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ότι σε συνθήκες λιτότητας, η κυβέρνηση αποφασίζει να επαναφέρει τα μηχανοκίνητα άρματα και τα μαχητικά αεροπλάνα στις παρελάσεις».

Και συνέχισε: «Ένας λαός οφείλει να θυμάται το παρελθόν του, αλλά ο τρόπος που το θυμάται, το διδάσκει και το δοξάζει έχει να κάνει με το ποιο είναι αυτό το κράτος, τη φυσιογνωμία του και τις πολιτικές του. Δεν είναι ουδέτερα αυτά τα πράγματα και σε αυτές τις συνθήκες που περνά η χώρα πιστεύω ότι υπάρχει ένας πολύ ισχυρός συμβολισμός, ο οποίος είναι μιλιταριστικός».

Για τις μαθητικές παρελάσεις είπε: «Αν περάσουμε στο άλλο σκέλος που είναι οι μαθητικές, ξέρετε ότι υπάρχει ο προβληματισμός εδώ και πολλά χρόνια για το κατά πόσον πρέπει τα παιδιά να παρελαύνουν ή όχι στις εθνικές επετείους ή να αρκούνται σε γιορτές στο σχολείο τους για να θυμούνται τις επετείους της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου. Γνωρίζετε ότι είναι ένας θεσμός που προέρχεται από τον Ιωάννη Μεταξά και δεν υπάρχει σε άλλες χώρες – τουλάχιστον στις άλλες χώρες της Ε.Ε. και πρέπει να τα σκεφθούμε όλα μαζί: Τον τρόπο που δοξάζουμε και θυμόμαστε το παρελθόν μας».

About kymaeditor

Check Also

Σεισμική δόνηση 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα Καμένα Βούρλα

Σεισμική δόνηση των 3,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε κοντά στα Καμένα Βούρλα το πρωί …