Προκαλεί ο Νταβούτογλου: «Η Τουρκία δεν μπορεί να απειληθεί από κανέναν»

Προκλητικός εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδας, έστειλε ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση με αφορμή την επικείμενη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου για τα κοιτάσματα της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου

Ειδικότερα, με δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε τη συμφωνία «ευκαιριακή» και σε «κακό χρονικό διάστημα», για να συμπληρώσει: «Εάν η Ελλάδα υπογράψει τη συμφωνία με την Αίγυπτο, εμείς δεν θα την δεχθούμε. Ειδικά αν πλήξει τα τουρκικά συμφέροντα. Αυτή η συμφωνία για εμάς δεν θα υπάρχει». Η Άγκυρα εξακολουθεί να πιστεύει πως χωρίς την αμοιβαία συμφωνία όλων των μερών, δεν μπορεί να υπάρξει οριοθέτηση της Ανατολικής Μεσογείου.

«Δεν νιώθουμε πως απειλούμαστε»

Επιπλέον ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε πως ο σχεδιαζόμενος αγωγός ανάμεσα στο Ισραήλ και την Κύπρο, διαμέσου της Ελλάδας προς την Ευρώπη, δεν μπορεί να γίνει για τεχνικούς και οικονομικούς λόγους. Και συμπλήρωσε με νόημα: «Δεν νιώθουμε πως απειλούμαστε. Κανείς δεν μπορεί να απειλήσει την Τουρκία. Στην Ανατολική Μεσόγειο, όλες οι συμφωνίες, ειδικά αυτές που έχουν να κάνουν με τα όρια των θαλάσσιων ζωνών, πρέπει να γίνονται ανάμεσα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Είναι ενάντια στους διεθνείς νόμους μια συμφωνία που δεν περιλαμβάνει όλα τα μέρη».

Επιπλέον σημειώνει πως η καλύτερη λύση για την Ελλάδα και την Τουρκία είναι να λύσουν πρώτα μεταξύ τους τα προβλήματα του Αιγαίου και στη συνέχεια να βάλουν και ένα τρίτο «παίκτη» στο παιχνίδι. Επιπροσθέτως ο κ. Νταβούτογλου τοποθετήθηκε και για το θέμα της ενιαίας αντιμετώπισης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο: «Γεωγραφικά υπάρχουν δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Η Ανατολική Μεσόγειεος δεν έχει τόσα πολλά νησιά, μόλις ένα, και αυτό ακόμη ανεβάζει τη μεγάλη διαμάχη.
Η περίπτωση του Αιγαίου είναι πιο μπερδεμένη. Τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα αν λυθεί το πρόβλημα της Κύπρου».

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να συνηθίσει την παρουσίαση του Barbaros στις κυπριακές ακτές»

Όσο για την παρουσία του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Νταβούτογλου επισήμανε: «Τα πάντα θα λυθούν αν υπάρξει λύση ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους.
Σε κάθε άλλη περίπτωση το πρόβλημα θα παραμείνει. Έτσι, είτε οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν τον τελευταίο λόγο, είτε η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να συνηθίσει την παρουσίαση του Barbaros στις κυπριακές ακτές».

About kymaeditor

Check Also

Γερμανία: Συνελήφθη 14χρονος για τη δολοφονία 6χρονου

Ενας 14χρονος είναι «βασικός ύποπτος» για τον θανάσιμο τραυματισμό με μαχαίρι ενός αγοριού έξι ετών …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *