Προχωράει η αξιοποίηση του χώρου του Νεκροταφείου Νεαπόλεως στη Νίκαια.

Ο Δήμος Νίκαιας- Αγ. Ι.Ρέντη προχωράει στην αξιοποίηση του πρώην Δημοτικού Κοιμητηρίου της Νεαπόλεως, ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος πρασίνου και άλλων λειτουργιών στο υποβαθμισμένο, σήμερα, βορειοανατολικό τμήμα της πόλης.
Με γνώμονα την ανάπλαση του χώρου και την αναβάθμιση όλης της περιοχής ο Δήμος Νίκαιας- Αγ Ι.Ρέντη, δίνοντας πάντα ιδιαίτερη θέση στον πολιτισμό, μετά από συζήτηση με την Περιφέρεια Αττικής και τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γ. Γαβρίλη, προχώρησε σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ανάδειξης ιδεών για την ανάπλαση του χώρου του πρώην Δημοτικού Κοιμητηρίου Νεαπόλεως, από αρχιτεκτονική, πολεοδομική, λειτουργική, αισθητική, τεχνική και περιβαλλοντική άποψη. Ο Διαγωνισμός χρηματοδοτήθηκε απο την Περιφέρεια Αττική με το ποσό των 50.000 €.
Χθες στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας- Αγ.Ι. Ρέντη, η Κριτική Επιτροπή παρουσίασε τις μελέτες που συμμετείχαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραστάθηκαν εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον και την συμπαράσταση τους ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γ. Γαβρίλης και ο Δήμαρχος Πειραιά κ.Γιάννης Μώραλης.
Στον διαγωνισμό κατατέθηκαν 19 έγκυρες μελέτες, μεταξύ των οποίων αναδείχθηκαν σημαντικές και πρωτότυπες ιδέες και δόθηκαν τρια βραβεία. Τις μελέτες εξέτασε η κριτική επιτροπή που ορίστηκε σύμφωνα με τον νόμο, αποτελούμενη από τους: α) Παπαϊωάννου Αναστάσιο, Αρχιτέκτονα Μηχανικό, Καθηγητή Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. ως Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής β) Διαμαντόπουλο Δημήτρη, γ) Χριστοπούλου Βαρβάρα, δ) Κουγιανού Πηνελόπη, ε) Πολυκρέτη Κυριακή, Αρχιτέκτονες Μηχανικούς, ως κριτές.
Η Κριτική Επιτροπή, έχοντας διαβάσει και συζητήσει εκτενώς την προκήρυξη του διαγωνισμού, ανέπτυξε τους στόχους του διαγωνισμού και κυρίως, τη λειτουργικότητα και χρηστικότητα του δημόσιου χώρου με την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των προβλεπόμενων χρήσεων, της κυκλοφορίας και της επισκεψιμότητας των πολιτών. Αναφέρθηκε ακόμη στο άνοιγμα, την όσμωση και την αμφίδρομη σχέση του χώρου με την πόλη, στην υπερτοπική ακτινοβολία του χώρου, στην προσβασιμότητα με ευδιάκριτες εισόδους και διαμπερείς πορείες, στην βιωσιμότητα και στον περιβαλλοντικό χαρακτήρα του δημόσιου χώρου, στην ευκολία υλοποίησης και στη γενικότερη οικονομία της κατασκευής καθώς και της συντήρησης του έργου, στην οποία περιλαμβάνονται και η αντοχή στη χρήση και στο χρόνο (π.χ. ποιότητα υλικών), στο σεβασμό στην ιστορία και στα μνημεία του χώρου.

About kymaeditor

Check Also

Προσφυγή της Ένωσης Ξενοδόχων για το νέο τέλος σε ξενοδοχεία και εμπορικές επιχειρήσεις της Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης

Προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής κατέθεσε στις 7.1.2025 η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *