Προόδευσε η Ελλάδα, το μήνυμα της Μέρκελ- “Δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο” λέει ο Σαμαράς

Ικανοποιημένη είναι η γερμανική πλευρά από την πορεία του ελληνικού προγράμματος, όπως ανέφερε και η γερμανίδα Καγκελάριος. ΄Ανγκελα Μέρκελ  σε κοινές της δηλώσεις με τον  Αντώνη Σαμαρά έπειτα από την συνάντησή τους στο Βερολίνο. Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και διευκρίνισε ότι δεν απαιτείται νέο πακέτο στήριξης.

Πιο αναλυτικά η κυρία Μέρκελ τόνισε τα θετικά μηνύματα που λαμβάνει από την ελληνική κυβέρνηση. «Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι υπάρχουν θετικά μηνύματα από την Ελλάδα. Ανάπτυξη παρατηρήθηκε στον τομέα του τουρισμού και με χαρά έρχονται στην Ελλάδα οι γερμανοί τουρίστες» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επεξεργάζεται τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του προγράμματος τόσο με την τρόικα όσο με την ΕΚΤ.

«Μιλήσαμε και για τις επόμενες φάσεις. Τα επόμενα βήματα θα ολοκληρωθούν σύντομα. Υπάρχουν σημαντικότατα δείγματα για τις διαρθρωτικές μεταρρύθμισεις. Σημαντικό θέμα είναι η χορήγηση δανείων στις επιχειρήσεις. Τα έργα δρομολογούνται καλά και υπάρχει βελτίωση στην Υγεία και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η πρόοδος είναι αισθητή» κατέληξε η κυρία Μέρκελ.

Από την πλευρά του ο  Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε την κυρία Μέρκελ και τόνισε ότι στη συνάντηση αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα σταθεροποίησης, για την πρόοδο του και τις προοπτικές. Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα θετικά επιτεύγματα της χώρας και στο γεγονός ότι ξεπέρασε τους στόχους της.

«Από εδώ και στο εξής η χώρα μου πέτυχε μια σειρά από δύσκολους στόχους σε ένα διάστημα συντομότερο από ό,τι αρχικά προβλεπόταν.

Η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα το ΄13, ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε το πρόγραμμα και θα το κάνουμε και το 2014 . Πήγαμε πάνω από τους στόχους, βγήκαμε στις αγορές δύο χρονια νωρίτερα και σήμερα τα ελληνικά ομόλογα πηγαίνουν πάρα πολύ καλά. Οι αποδόσεις όταν βγήκαμε ήταν στο 4,95%, σήμερα έχουμε σταθεροποιηθεί στο 4,20% με προοπτική να κατέβουμε κι άλλο.

 

Η Ελλάδα πέτυχε παρά τη σκληρή λιτότητα να βγει από την ύφεση μετά από εξι χρόνια και το τρίτο τρίμηνο του 14 αναμένεται να αγγίξουμε θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ, δηλαδή ανάκαμψη για πρώτη φορά. Επίσης η ανεργία μειώνεται μετά από 6 χρόνια, η θέση της χώρας μας στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητας βελτιώνεται συνεχώς ενώ την μεγάλη αυτή πρόοδο την αποδέχονται τόσο στην ευρωπαϊκή επιτροπή όσο και στο ΔΝΤ έχουν να γίνουν πολλά» ανέφερε  o κ. Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε επίσης ότι «Η συνεργασία με το ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί πριν από την προγραμματισμένη στιγμή αλλά δεν θα είναι διαζύγιο».

Ο έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι «δεν απαιτείται καινούργιο πακέτο βοήθειας» και πρόσθεσε ότι «Έχουμε ανάγκη ορισμένων ανακουφίσεων για να μειωθεί η ανεργία και να εκπληρώσουμε με επιτυχία τους στόχους εξυγίανσης».

«Δείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά παρά τις συνθήκες ύφεσης σε συνθήκες ανάπτυξης μπορούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Η Ελλάδα θα προτείνει δικό της πλαίσιο για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στα επόμενα χρόνια. Γυρισμός δεν υπάρχει. Πίσω στα ελλείμματα δεν πρόκειται να πάμε» είπε.

 

Επίσης, ο κ. Σαμαράς δήλωσε: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Τις μεταρρυθμίσεις που βοηθούν να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική θα έπρεπε να τις έχουμε κάνει μόνοι μας. Η κυρία Καγκελάριος γνωρίζει καλά το πρόβλημα της ρευστότητας όμως η Ελλάδα πολύ σύντομα ολοκληρώνει την εποχή της δύσκολης προσαρμογής. Όρθια στα πόδια της μπαίνει σε νέα περίοδο ανάπτυξης, ενώ εξελίσσεται σε συντελεστή ενεργειακής ασφάλειας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το χρέος ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο λόγω των χαμηλών επιτοκίων που πληρώνουμε, λόγω μιας πιθανής επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, λόγω των αποκρατικοποιήσεων, λόγω μιας μακροχρόνιας ανάπτυξης χωρίς ελλείμματα. Είναι νωρίς να πω κάτι πιο συγκεκριμένο, ο ενεργειακός μας ρόλος είναι η αξιοποίηση πλούσιων ενεργειακών αποθεμάτων, τόνισε.

Πηγή: newpost.gr

 

About kymaeditor

Check Also

Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Μεσαρά Κρήτης – Ολονύχτια ήταν η μάχη με τις φλόγες

Ολονύχτια ήταν η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *