«Προώθηση πολιτικών που θα περιορίζουν την απομόνωση των νησιών»

 Την έναρξη εργασιών στη 10η Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου των Κρατών- Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα την «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική» (ΟΘΠ), που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο κήρυξε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ο υπουργός Ναυτιλίας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, εξήρε το ρόλο και τη συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας και των εν γένει θαλάσσιων δραστηριοτήτων στην ελληνική οικονομία.  Παράλληλα τόνισε πως «στόχος μας είναι να προωθηθούν πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα περιορίζουν τις συνθήκες απομόνωσης των νησιών και θα προσφέρουν ισότιμες ευκαιρίες ανάπτυξης».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι η Ελλάδα, βασιζόμενη στη μακροχρόνια ναυτική παράδοση και στην πεποίθηση ότι οι θαλάσσιες και ναυτιλιακές δραστηριότητες αποτελούν μία αστείρευτη πηγή ανάπτυξης και ευημερίας για όλη την Ευρώπη, αποφάσισε να αναδείξει τη «θάλασσα» ως έναν από τους πυλώνες της Προεδρίας της.

«Θαλάσσιος τουρισμός και νησιωτικότητα»

Ο υπουργός Ναυτιλίας επικεντρώθηκε σε δύο κρίσιμα πεδία, όπως είπε, αυτό του θαλάσσιου τουρισμού και της νησιωτικότητας.

«Ο θαλάσσιος τουρισμός μπορεί να αποτελέσει όχημα για την ανάπτυξη και την απασχόληση για όλη την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Έχω ήδη φέρει νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου του γιότινγκ. Ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι να πολλαπλασιάσουμε τα οφέλη από τον θαλάσσιο τουρισμό και να συνεισφέρουμε στον κοινό στόχο της Ευρώπης που είναι η τόνωση της απασχόλησης», υπογράμμισε.

Εξάλλου, ο κ. Βαρβιτσιώτης έδωσε έμφαση στην πολιτική της νησιωτικότητας, την οποία έχει ιεραρχήσει ψηλά η ελληνική Προεδρία στην ατζέντα της, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με χιλιάδες νησιά και βραχονησίδες και στηριζόμενη σε αυτό, «θέλει να αναδείξει τη νησιωτική πολιτική στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος».

«Στόχος μας είναι να προωθηθούν πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα περιορίζουν τις συνθήκες απομόνωσης των νησιών και θα προσφέρουν ισότιμες ευκαιρίες ανάπτυξης», είπε σχετικά.

Ο υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάπτυξη, κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας, της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Θαλάσσιας Ασφάλειας και της Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την παράνομη μετανάστευση, αλλά και στα μέχρι σήμερα επιτεύγματα της ελληνικής Προεδρίας ως προς την ΟΘΠ. «Αποκορύφωμα της στρατηγικής μας θα είναι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για επίτευξη συμφωνίας τους σχετικά με την Οδηγία για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, καθώς και η προώθηση Συμπερασμάτων του Συμβουλίου για το μέλλον της ΟΘΠ», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι ΟΘΠ, από τη δημιουργία της το 2007, στοχεύει στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής οικονομίας και στην προάσπιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης, τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τα κράτη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί των πρόσφατων εξελίξεων σε συναφείς πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, να συζητήσουν θέματα θαλάσσιας πολιτικής τους και να εκφράσουν τις απόψεις τους για τις μελλοντικές προτεραιότητες χρηματοδότησης της ΟΘΠ.

 

 

 

About kymaeditor

Check Also

Μήνυμα Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχου Λ.Σ. Γεώργιου Αλεξανδράκη για την εορτή του Αγίου Νικολάου

Με θρησκευτική ευλάβεια, πιστοί στις παραδόσεις και αξίες του Έθνους μας τιμούμε σήμερα τον Άγιο …