Προ των πυλών οι ατομικές συμβάσεις εργασίας στα ποντοπόρα πλοία- Αντιδρά η ΠΝΟ

Εφαρμογή ατομικών συμβάσεων εργασίας έρχονται στα ποντοπόρα πλοία, μετά την επιστολή του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη προς την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ σε έκτακτη συνεδρίαση ενώ ανακοινώσεις εξέδωσαν οι ενώσεις μηχανικών (ΠΕΜΕΝ), κατωτέρων πληρωμάτων μηχανής «Ο Στέφενσον», ναυτομαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και ναυτών (ΠΕΝΕΝ).

Συγκεκριμένα η επιστολή του υπουργού αναφέρει ότι η ΣΣΕ στα ποντοπόρα πλοία έχει λήξει από της 31-12-2010, δεν έχει ανανεωθεί μέχρι σήμερα και με βάση την εφαρμογή απαιτήσεων της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας 2006, «οι όροι ναυτολόγησης των Ελλήνων ναυτικών συμφωνούνται ελεύθερα από τα συμβαλλόμενα μέρη με ατομική σύμβαση ναυτολόγησης του ναυτικού».

Στη συνεδρίαση της Ε.Ε της ΠΝΟ οι ενώσεις μηχανικών (ΠΕΜΕΝ), κατωτέρων πληρωμάτων μηχανής «Ο Στέφενσον», και ναυτομαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) υπογράμμισαν ότι ο ΥΝΑ και η Ε.Ε.Ε, δεν έχουν εξουσιοδότηση από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) και Διεθνείς Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, να τους επικαλούνται και να καταργούν την Συλλογική Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας.

«Η ενέργεια τους είναι τυχοδιωκτική για να επιβάλλουν de facto και de jure το καθεστώς της πλήρης κατάργησης κάθε δικαιώματος των ναυτεργατών, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια ναυτεργατών, επιβαινόντων, την ασφαλή ναυσιπλοΐα. Με αυτές τις πρακτικές από κυβέρνηση και εφοπλιστές μετατρέπουν τα πλοία σε κινητές βόμβες», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Σημειώνουμε ότι η ενέργεια αυτή ισοδυναμεί με μίνι πραξικόπημα όταν είναι σε όλους γνωστό ότι η ελληνική Βουλή κατά την διάρκεια ψήφισης του 4150/2013 είχε απορρίψει την σχετική διάταξη του τότε Υπουργού Ναυτιλίας.

Η άθλια και παράνομη αυτή απόφαση της κυβέρνησης και του Υπουργού Ν.Α δείχνει ότι υπηρετούν πιστά τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Θεωρούμε την απόφαση αυτή ότι συνιστά σαφέστατη παραβίαση της Δ.Σ περί Ναυτικής Εργασίας και στην πράξη την καταστρατηγεί και την ακυρώνει. Δικαστικά, νομικά αλλά και με βάση την διεθνή Ναυτική Νομοθεσία η απόφαση αυτή είναι αίολη και δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΝΕΝ.

Η ΠΕΝΕΝ, όπως υπογραμμίζει, πρότεινε στην σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της ΠΝΟ την λήψη μιας σειράς αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων. «Η πλειοψηφία επέμεινε για άλλη μια φορά για την αποστολή εγγράφων διαμαρτυρίας», αναφέρει η ΠΕΝΕΝ.

“Καλούμε την πλειοψηφία της Ε.Ε της ΠΝΟ, τις οργανώσεις ITF – ILO, με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό να απορρίψουν και να καταδικάσουν αυτές τις δηλώσεις και πρακτικές», υπογραμμίζουν οι άλλες τρεις ναυτεργατικές ενώσεις, που καλούν σε συμμετοχή σε συγκέντρωση για το ασφαλιστικό την Πέμπτη 19 Ιούνη στις 6μμ στα Προπύλαια, ενάντια στις πρόσθετες περικοπές επικουρικών και κύριων συντάξεων και στο νέο αντιασφαλιστικό νόμο που προετοιμάζει η κυβέρνηση.

About kymaeditor

Check Also

Χρήστος Στυλιανίδης: «Κύριος στόχος να κρατήσουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο»

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο που κατέχει η ελληνική ναυτιλία σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, την αξιοποίηση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *