Πρωτοβουλία Σαμαρά για συνάντηση με Τσίπρα ζητά ο Μιχελάκης

Στο φλέγον ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και στο ενδεχόμενο να μην βρεθούν οι 180 βουλευτές που απαιτούνται αναφέρθηκε ο Γιάννης Μιχελάκης. Με άρθρο του, ο βουλευτής της Ν.Δ. προτείνει στον Πρωθυπουργό να καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα σε συνάντηση. «Ας κάνει λοιπόν ο Αντώνης Σαμαράς ένα ακόμη βήμα. Ας σηκώσει το τηλέφωνο και να καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα για να συναντηθούν», γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.

Αναλυτικά το άρθρο:

«Η χώρα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και ευαίσθητη καμπή της πορείας της στο μέλλον. Μεγάλα ζητήματα, όπως η έξοδος από τα μνημόνια και η διαχειρισιμότητα του χρέους, αλλά και οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, επιβάλλουν μια ελάχιστη εθνική συνεννόηση. Τα μεγάλα και τα σπουδαία, αυτά που θα κρίνουν τη μοίρα μας στα πολλά επόμενα χρόνια, δεν αφήνουν περιθώρια για δεύτερες σκέψεις. Η πολιτική συνεννόηση, βασική αρχή της Νέας Δημοκρατίας, γίνεται εθνική ανάγκη και καθολική αξίωση των πολιτών.

Αρχή για ένα νέο ξεκίνημα, συνεννόησης και σύνθεσης θα μπορούσε να αποτελέσει η διαδικασία για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ίδιο άλλωστε το Σύνταγμα επιβάλλει την αναζήτηση συναινέσεων, προκειμένου να αναδεικνύονται στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής. Γι’ αυτό ακριβώς απαιτεί 180 ψήφους. Όχι για να δώσει σε μια μειοψηφία 121 βουλευτών τη δυνατότητα να επιβάλουν την άποψή τους, αλλά για να προάγει τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων.

Αυτή ακριβώς είναι τώρα η πρόκληση για όλα τα κόμματα και όλους τους βουλευτές. Αφενός γιατί το επιβάλλει το Σύνταγμα και αφετέρου γιατί οτιδήποτε άλλο θα ήταν υποκρισία. Δεν μπορεί στις κρίσιμες αυτές ώρες να υπάρχουν κάποιοι που μιλούν για συνεννόηση και στήνουν πόλωση και διχασμό. Δεν είναι δυνατόν να ζητούν σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και να βάζουν ως μοναδική ατζέντα την παραίτηση της κυβέρνησης και την άμεση προκήρυξη εκλογών.

Αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ευτελισμός για το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και εκβιασμός ολόκληρης της χώρας στην πιο κρίσιμη και ευαίσθητη στιγμή της πορείας της για την έξοδο από την κρίση. Είναι μεθόδευση που – όπως επισημάνθηκε από το 2009 – συνιστά συνταγματική εκτροπή. Και όταν η εκτροπή αυτή μεθοδεύεται την ώρα που κρίνεται η πορεία της χώρας, δεν είναι απλά και μόνον ένας κομματικός καιροσκοπισμός. Είναι λάθος που μπορεί να κοστίσει ακριβά στη χώρα και σε κάθε πολίτη χωριστά.

Το εθνικό συμφέρον επιβάλλει πολιτική ομαλότητα και σταθερότητα. Επιβάλλει ενότητα, συστράτευση και συνεννόηση στα μεγάλα και τα σπουδαία. Και όλα αυτά μπορεί να θεμελιωθούν όχι αύριο, αλλά σήμερα. Με μια συμφωνία ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας που θα εγκαταλείπει στο παρελθόν πρακτικές θεσμικών εκβιασμών και συνταγματικών εκτροπών. Η Νέα Δημοκρατία, όπως υπογράμμισε και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά και όπως τονίζεται στην ιδρυτική διακήρυξή της, βάζοντας πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον, επιδιώκει ευρύτερες συναινέσεις.

Ας κάνει λοιπόν ο Αντώνης Σαμαράς ένα ακόμη βήμα. Ας σηκώσει το τηλέφωνο και να καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα για να συναντηθούν. Αν η αντιπολίτευση έμπρακτα αποδείξει ότι σέβεται το Σύνταγμα συμπράττοντας στην ανάδειξη κοινά αποδεκτού Προέδρου της Δημοκρατίας, ο τόπος μπορεί να κάνει μια νέα αρχή, με ευρεία συναίνεση για τα εθνικά θέματα, αλλά και για τα οικονομικά. Και το όφελος –ας μην κάνουν λάθος- δεν θα είναι μόνο για την κυβέρνηση. Θα είναι και για την Αντιπολίτευση. Θα είναι για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Θα είναι πάνω απ’ όλα για την ίδια την Ελλάδα».

About kymaeditor

Check Also

Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Μεσαρά Κρήτης – Ολονύχτια ήταν η μάχη με τις φλόγες

Ολονύχτια ήταν η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *