Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ ΕΒΕΠ- Κινέζων επιχειρηματιών

Πρωτόκολλο συνεργασίας υπογράφτηκε μεταξύ του ΕΒΕΠ και Κινέζων επιχειρηματιών, μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές στην Επιχειρηματική Λέσχη του Ε.Β.Ε.Π. στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας- Κίνας, με στόχο την ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου και την προώθηση ελληνικών προϊόντων στην αγορά της ασιατικής χώρας.

Το παρών στη συνάντηση εργασίας έδωσαν ο πρόεδρος Βασίλης Κορκίδης, μέλη της Διοίκησης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς  ο Πρόεδρος της Εταιρείας Τσίνγκ Κιι Γκόνταουν, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Παγκόσμιου Εμπορίου, ο επίτιμος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Σεν-Ζεν και καθηγητής, κ. Γκούο Ταιτσέγκ, η αντιπροσωπεία της, καθώς ο Κινέζος Ελληνιστής, κ. Λι Τσενγκουί.

H κινεζική αντιπροσωπεία συμφώνησε να υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας, με το Ε.Β.Ε.Π., ώστε να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην εδραίωση της εξαγωγής ανταγωνιστικών ελληνικών προϊόντων από τo μεγαλύτερο λιμάνι της Χώρας στην Κίνα.

Η εταιρεία Τσίνγκ Κιι Γκόνταουν και το κράτος της Κίνας έχουν δημιουργήσει τη μεγαλύτερη επιχειρηματική πλατφόρμα-πάρκο για την οργάνωση και καλύτερη λειτουργία των εμπορικών σχέσεων της Κίνας με την παγκόσμια αγορά, το “World Business Valley” και, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Ελλάδα, μέσω της ελληνικής εταιρείας “Kaperoni Business Financial Group”, συνυπέγραψε την πρώτη ιδιωτική συμφωνία παγκοσμίως, εξασφαλίζοντας, αδαπάνως και για τα δυο πρώτα χρόνια, τη χρήση μεγάλης έκτασης του πάρκου από τους Έλληνες εξαγωγείς.

Σημειώνεται ότι, το επιχειρηματικό πάρκο καλύπτει μια περιοχή 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Γιαν Τσαο, διαθέτει Κέντρα Εμπορικών Συναλλαγών των εταιρειών, αποθηκευτικούς χώρους για τα προϊόντα του παγκόσμιου εμπορίου, Ελεύθερη Ζώνη Εμπορίου και Logistics, καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης του εμπορίου.

Κορκίδης: Στόχος μας  η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδης, επεσήμανε ότι «παρά την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, η Κίνα συνεχίζει να διατηρεί, υψηλότατο ετήσιο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, μεταξύ 7-9%. Στην παγκόσμια κατάταξη, παραμένει η πρώτη χώρα σε συναλλαγματικά αποθέματα (υπολογίζονται σε 3,8 τρις Δολάρια Η.Π.Α. το 2013) και εξαγωγές, ενώ είναι τρίτη σε εισαγωγές. Με την υπογραφή του εν λόγω πρωτοκόλλου, επιβεβαιώνουμε την αδιάλειπτη προσπάθεια και έμπρακτη στήριξη, που καταβάλλει το Επιμελητήριο μας, στους Έλληνες εξαγωγείς.

Στόχος μας είναι η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, καθώς για το 2013 οι εξαγωγές αγαθών από την Ελλάδα (χωρίς πετρελαιοειδή) στην Κίνα ανήλθαν στα 419,7 εκατ. ευρώ, οι εισαγωγές στα 2.194,1 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος του εμπορίου στο -2,2% και το ισοζύγιο αγαθών στο -7%.

«Η Ελλάδα είναι ένας μαγικός τόπος»

Ο κ. Γκούο Ταιτσέγκ ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι ένας μαγικός τόπος. Στο Αιγαίο δημιουργούνται τα πιο ρομαντικά όνειρα. Εμείς, έχουμε το Δρόμο του Μεταξιού κι εσείς το Δρόμο του Αιγαίου. Επίσης, έχετε ποιοτικά προϊόντα, για τα οποία διψά η κινεζική αγορά. Η ανάπτυξη της αγοράς της Κίνας δεν μπορεί να επιτευχθεί από μόνη της, χωρίς τα ευρωπαϊκά προϊόντα και ιδιαίτερα τα ελληνικά».

Από την πλευρά της, η κα Καπερώνη υπογράμμισε ότι «η Συμφωνία αυτή ανοίγει ένα νέο δρόμο στα ελληνικά προϊόντα, σε όλες τις μικρές, μεσαίες ή μεγάλες ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμών, που θα θελήσουν να εξάγουν τα προϊόντα τους, μέσω της World Business Valley- China Yanjiao Logistics City, όχι μόνο στην αγορά της Κίνας, αλλά και στις αγορές της Ασίας. Εάν τα καταφέρουμε, θα έχουμε προσφέρει στην πατρίδα μας».

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης από ελληνικής πλευράς, η Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της Εταιρείας «Καπερώνη», κα Ν. Καπερώνη, η Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, κα. Σ. Οικονομάκου. ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς, κ. Δ. Μαθιός, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Ν. Μανεσιώτης και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εφοδιαστών Πλοίων, κ. Ν. Μαυρίκος.

About kymaeditor

Check Also

Σύλληψη δύο ατόμων για κατοχή 22 κιλών κοκαΐνης

Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, απογευματινές ώρες της 28-11-2022 στην Αθήνα και στους Αγίους …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *