Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Μάκη Βορίδη κυμάνθηκε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναφορικά με το μείζον θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο υπουργός Ναυτιλίας σε δηλώσεις του στον Real fmδεν δεν έκρυψε την προτίμησή του σε έναν Πρόεδρο από την κεντροδεξιά, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξει και πρόσωπο από άλλο χώρο.
«Θα ήθελα να είναι από τον δικό μου χώρο. Αλλά αυτό δεν με εμποδίζει σε καμία περίπτωση να συνεργαστώ ή να εκτιμήσω πρόσωπα και από άλλους χώρους», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου ενώ διεμήνυσε πως ο νέος Πρόεδρος θα πρέπει να είναι «πρόσωπο που θα ενώνει». Παράλληλα, σημείωσε πως η ονοματολογία γύρω από την εκλογή Προέδρου ακυρώνει τους υποψηφίους και είναι αρκετά πρόωρη.
Και τόνισε: «Θεωρώ ότι πρέπει πρώτα απ’ όλα να τεθεί το πολιτικό πλαίσιο και θα τεθεί από τον Αντώνη Σαμαρά καταρχάς στη Θεσσαλονίκη και θα είναι το πολιτικό πλαίσιο για το ποιο θα είναι το διακύβευμα της επόμενης περιόδου. Πάμε στην τελευταία φάση αξιολόγησης από την τρόικα, πάμε σε μία ουσιαστική αλλαγή των σχέσεών μας με τους δανειστές. Ζητάμε από την Ευρώπη ορισμένα πράγματα που έχουν σχέση με την ελάφρυνση και την λειτουργική μας σχέση με το χρέος. Αυτά πρέπει πρώτα να τεθούν γιατί δεν είναι ποιο πρόσωπο ικανοποιεί τον Α ή τον Β.
Ακόμη ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως η συντονισμένη επιχείρηση των διωκτικών αρχών στο Αιγαίο απέτρεψε την είσοδο 500 παράνομων μεταναστών στην χώρα σε ένα διήμερο κατά το οποίο περισσότεροι από 1.000 μετανάστες εισήλθαν παράνομα στην ελληνική επικράτεια.
«Το φαινόμενο εκτραχύνεται όσο εκτραχύνεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή», είπε χαρακτηριστικά.
Τι είπε για τον ΕΝΦΙΑ
Ο υπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε και στις βελτιώσεις που έγιναν από την κυβέρνηση στον ΕΝΦΙΑ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει ο τελικός συντελεστής φορολόγησης πάνω στη συνολική αξία των ακινήτων στη χώρα να είναι ένας λογικός συντελεστής. Θα πρέπει να είναι ένας συντελεστής ο οποίος να μην έχει πολλές διαβαθμίσεις, αλλά βασικά να είναι ενιαίος. Θα πρέπει να υπάρχει μία περισσότερη σαφήνεια στον φορολογικό συντελεστή σε σχέση με το ύψος της περιουσίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης. Και πρόσθεσε: «Χρειάζεται ένας ακόμη μεγαλύτερος εξορθολογισμός. Θεωρώ ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι σ’ αυτή τη λογική, αλλά θέλει ακόμη περισσότερη απλοποίηση».