Πρόθεση της ΚΕΔΕ να χαρτογραφήσει τις ανάγκες υγείας στη νησιωτική Ελλάδα.

Η Επιτροπή Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ εμμένει στην απόφαση του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ για τη θεσμοθετημένη λειτουργία πιστοποιημένων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε τοπικό επίπεδο.

Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής υπό την προεδρία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη.
Ως εκ τούτου η Επιτροπή κατέληξε στην απόφαση να υπάρξει πλήρης χαρτογράφηση των αναγκών υγείας ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες νησιωτικές και ορεινές περιοχές (καταγραφή ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ιατρικός εξοπλισμός, αριθμός αερομεταφορών) μέσω του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Επίσης τονίστηκε ότι η ανάγκη συντονισμού όλων των ΜΚΟ και άλλων εθελοντικών φορέων στην παροχή υπηρεσιών.
«Βάσει και της απόφασης του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, σημείωσε ο πρόεδρος της Γ. Πατούλης, διεκδικούμε τη θεσμοθετημένη λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων και Φαρμακείων με την πιστοποίηση δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Η παροχή ποιοτικών πιστοποιημένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από την Αυτοδιοίκηση έχει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα καθότι συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, στην πρόληψη της υγείας και μακροπρόθεσμα στη μείωση του κόστους υπηρεσιών υγείας.
Η ουσιαστική αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας μέσα από τη δημιουργία Μονάδων Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε τοπικό επίπεδο είναι προς το συμφέρον τόσο της δημόσιας υγείας όσο και της προσπάθειας εξοικονόμησης των πόρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Επίσης η Αυτοδιοίκηση ως εγγύτερος στον πολίτη θεσμός, μπορεί να ηγηθεί μιας προσπάθειας συντονισμού όλων των φορέων παροχής ιατρικών υπηρεσιών στους πολίτες, όπως για παράδειγμα των ΜΚΟ, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, κ.α., ορίζοντας μια Συντονιστική Επιτροπή, ώστε να μην υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις και κενά».

 

About kymaeditor

Check Also

ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.: Ασφαλής η κατανάλωση ψαριών αλιευμένων στον Παγασητικό

Η κατανάλωση βενθοπελαγικών ψαριών (σαφρίδια, γόπες, φρίσσες) είναι ασφαλής, σύμφωνα με ειδικές αναλύσεις που έγιναν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *