Πρώτο κουδούνι με πλήθος προβλημάτων- Tα λειτουργικά κενά σε δασκάλους ανέρχονται σε 5.681

Επιστροφή στα βάσανα για χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα καθώς το πρωί της Πέμπτης χτύπησε το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά. Ωστόσο τα προβλήματα στο χώρο της Παιδείας είναι ουκ ολίγα και  πολλά τα  ανοιχτά ζητήματα με αρκετές ελλείψεις σε προσωπικό και την εκπαιδευτική κοινότητα να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών.
Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν 9.000 κενά σε δημοτικά και 3.000 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. «Θα χαθούν διδακτικές ώρες» τονίζουν οι εκπαιδευτικοί.

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος δεσμεύτηκε ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα εξομαλυνθεί η κατάσταση και επαναλαμβάνει ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου τα μαθήματα να πραγματοποιηθούν χωρίς προβλήματα και να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα κενά στο πρόγραμμα. Προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζεται η πρόσληψη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων.

 

Χωρίς δασκάλους

Σε 5681 ανέρχονται τα κενά στα δημοτικά σχολεία της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος σε όλη την Ελλάδα τα κενά προσδιορίζονται ως εξης:

  • Δασκάλων: 1725
  • Νηπιαγωγών: 906
  • Αγγλικής: 734
  • Φ. Αγωγής: 493
  • Μουσικής: 497
  • Ειδ. Αγωγής: 1326

Χωρίς καθηγητές.

Οι εκπρόσωποι των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) εκτιμούν ότι υπάρχουν 3.000 κενά καθηγητών στα γυμνάσια και στα λύκεια.

Σε αυτά, όπως είπαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας σε κοινή συνέντευξη τύπου με τους δασκάλους, «δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τις ανάγκες σε ειδικότητες Επαγγελματικών Λυκείων που δεν έχουν ακόμη συγκροτηθεί τα τμήματα ειδικότητας καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις στα Γενικά Λύκεια στα οποία αναμένονται τα αποτελέσματα των μετεξεταστέων της Α’ Λυκείου».

Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι το σύνολο των κενών θέσεων εκπαιδευτικών είναι 16.500 σε όλη τη χώρα και τα 16.000 θα καλυφθούν τις επόμενες ημέρες.

Χωρίς μεταφορικό μέσο

Ήδη προβλήματα στη μεταφορά μαθητών έχουν προκύψει σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η μεταφορά 120 μαθητών Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ της Αμοργού είναι αδύνατη μετά μετά από την άγονη διαδικασία του σχετικού διαγωνισμού. Αρμόδια για τη μεταφορά μαθητών είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που σύμφωνα με το δήμαρχο Αμοργού, Νίκο Φωστιέρη, παρά και την προφορική, αλλά και έγγραφη επισήμανσή του, ότι θα πρέπει να επισπευσθούν οι ενέργειες για την επίλυση του ζητήματος..

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και χιλιάδες μαθητές του νομού Θεσσαλονίκης. Ο Σύνδεσμος Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας-Θράκης διαμαρτύρεται καθώς τα μέλη έχουν να πληρωθούν για τη μεταφορά μαθητών από το σχολικό έτος 2012-2013.

Τα χρήματα υπάρχουν αλλά επειδή δεν έγινε έγκαιρα η πίστωσή τους, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε πως δεν εφαρμόστηκε ο νόμος με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρωθούν.

Έτσι, σήμερα, περίπου 15.000 μαθητές της Θεσσαλονίκης δεν θα έχουν μέσο μετάβασης στα σχολεία για τον αγιασμό καθώς οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων που τους μεταφέρουν προχωρούν σε επ’ αόριστον αποχή. Το πρόβλημα αφορά κυρίως σε μαθητές της Δυτικής Θεσσαλονίκης και του Λαγκαδά αλλά και μαθητές από τη Θέρμη, το Πανόραμα και άλλες περιοχές που βρίσκονται περιμετρικά της συμπρωτεύουσας.

Χωρίς κτίριο

Αγιασμό σε λυόμενες αίθουσες θα κάνουν για μια ακόμα χρονιά 800 και πλέον μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων του νομού Ηλείας, που από τους σεισμούς του Οκτωβρίου 2007 και Ιουνίου 2008 αναγκάστηκαν να μεταστεγαστούν.

Πρώτο κουδούνι στα λυόμενα θα χτυπήσει για τους 800 και πλέον μαθητές του 1ου Γυμνασίου Πύργου, του 1ου Λυκείου Πύργου, του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πύργου, του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Πύργου, του Γυμνασίου Καράτουλα, του Λυκείου Καράτουλα και του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού.

Το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού, το οποίο αρχικά λειτουργούσε στον χώρο του Γυμνασίου – Λυκείου Βαρθολομιού, μεταφέρθηκε προσωρινά σε λυόμενες αίθουσες μέχρι την ανέγερση του δικού του σχολείου. Οι σχετικές μελέτες είναι ήδη έτοιμες και το οικόπεδο έχει αγοραστεί, ωστόσο η ανέγερση του σχολικού κτιρίου φαίνεται ότι θα αργήσει πολύ.

«Υπολογίζουμε τα κενά γύρω στα 1.000»

Ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας το πρώι της Πέμπτης  στο Mega, τόνισε ότι είναι δύσκολο να κάνει υπολογισμούς σχετικά με τα κενά στα σχολεία, παρόλα αυτά είπε ότι «υπολογίζουμε τα κενά γύρω στα 1.000. Δηλαδή, λιγότερο του 1% του εκπαιδευτικού προσωπικού. Κακό αυτό, θα έπρεπε να μην υπάρχει κανένα κενό» υπογράμμισε προσθέτοντας πως οι ελλείψεις των εκπαιδευτικών θα καλυφθούν σταδιακά.

Ο κ. Λοβέρδος επεήμανε επίσης «Μην περιμένετε από εμένα μεγάλα λόγια σε πολύ κακές εποχές».

Τα μέτρα της αστυνομίας 

Εν τω μεταξύ, στην εντατικοποίηση των μέτρων αστυνόμευσης προχωρά η Τροχαία ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, που ξεκινά για χιλιάδες μαθητές. Το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που περιλαμβάνει τη λήψη αυξημένων μέτρων αστυνόμευσης και επιτήρησης, με στόχο την ασφάλεια των σχολικών συγκροτημάτων και την προστασία της μαθητικής κοινότητας.

 

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοινώθηκε, έχουν δοθεί σε όλες τις αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες της χώρας ειδικότερες εντολές και οδηγίες, που αποσκοπούν κυρίως:

 

– στη συνεχή και ουσιαστική επιτήρηση των σχολικών συγκροτημάτων ή μεμονωμένων σχολείων, όλο το 24ωρο και κυρίως κατά τις νυκτερινές ώρες καθώς και τις ημέρες που δεν λειτουργούν, για την πρόληψη και αποτροπή κάθε έκνομης ενέργειας, μέσω πεζών και εποχούμενων περιπολιών Τάξης, Άμεσης Δράσης και Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ).

 

– στη δραστηριοποίηση συνεργείων αστυνομικών ελέγχων σε σημεία και περιοχές πλησίον σχολικών συγκροτημάτων, για τη διενέργεια συστηματικών ελέγχων – προσαγωγών υπόπτων ατόμων και οχημάτων,

 

– στη διενέργεια εντατικών ελέγχων στα κυλικεία των σχολείων και αυστηρή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας σε κάθε περίπτωση, εστιάζοντας στις παραβάσεις που σχετίζονται με τη νομιμότητα λειτουργίας τους, την πώληση των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία ειδών, την ύπαρξη βιβλιαρίων υγείας κ.λπ., για την προστασία της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών,

 

– στην πραγματοποίηση ελέγχων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν πλησίον ή πέριξ των σχολείων (καφετέριες, μπαρ, αναψυκτήρια, internet cafe κ.ά.), καθώς επίσης σε καντίνες ή πλανόδιους μικροπωλητές, που βρίσκονται ή δραστηριοποιούνται κοντά σε αυτά,

 

– στη διενέργεια ανάλογων ελέγχων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν σε τόπους προορισμού σχολικών εκδρομών, δίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη βεβαίωση παραβάσεων που αφορούν την είσοδο και παραμονή σε αυτά, καθώς επίσης και την κατανάλωση αλκοόλ από τους μαθητές,

 

– στον αυστηρό έλεγχο των τουριστικών καταλυμάτων και λοιπών επιχειρήσεων στους ανωτέρω προορισμούς, με σκοπό την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς τους μαθητές και εξασφάλιση συνθηκών ασφαλούς διαμονής τους,

 

– στην επιτήρηση πλατειών, αθλητικών εγκαταστάσεων, πάρκων κ.λπ. χώρων, όπου κινούνται μαθητές, για την προστασία τους με την πραγματοποίηση προληπτικών ελέγχων υπόπτων ατόμων.

 

 

About kymaeditor

Check Also

Απεργιακή κινητοποίηση δασκάλων – νηπιαγωγών την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου

Στάση εργασίας 11:30 μέχρι λήξη του ωραρίου και δυνατότητα επιπλέον 3ωρης στάσης εργασίας από τους Συλλόγους για τη …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *