Πρώτο κρούσμα Έμπολα στις ΗΠΑ

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα Έμπολα βρέθηκε στις ΗΠΑ. Στις αρχές έχει  σημάνει  συναγερμός, σε ετοιμότητα βρίσκεται το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών (CDC) ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να εξαπλωθεί ο  θανατηφόρος ιός σε παγκόσμιο επίπεδο.

 Ειδικότερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας επιβεβαίωσαν ότι εντοπίστηκε στη χώρα, ο πρώτος ασθενής που έχει προβληθεί από τον ιό Έμπολα επιβεβαιώνοντας τους φόβους πως η επιδημία που μαστίζει χώρες της Δυτικής Αφρικής θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο ασθενής, ο οποίος είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Λιβερία, ανέπτυξε συμπτώματα αρκετές ημέρες αφότου επέστρεψε στο Τέξας των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι. Ο ασθενής εισήχθη σε μονάδα απομόνωσης στο νοσοκομείο του Ντάλλας Health Presbyterian.

Το τμήμα Υπηρεσιών Υγείας του Τέξας ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με το CDC, το τοπικό τμήμα υγείας και το νοσοκομείο προκειμένου «να διερευνηθεί η υπόθεση και να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου».

«Το νοσοκομείο έχει εφαρμόσει σχετικά μέτρα ελέγχου λοιμώξεων ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Νοσοκομεία των ΗΠΑ έχουν περιθάλψει αρκετούς ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με τον θανατηφόρο ιό στη Δυτικής Αφρική. Οι προηγούμενοι ασθενείς ήταν Αμερικανοί που εργάζονταν είτε στον τομέα της υγείας είτε ήταν εθελοντές στην ανθρωπιστική βοήθεια και διαγνώστηκαν με τον ιό ενώ βρίσκονταν ακόμα στη Δυτική Αφρική.

Τα συμπτώματα του Έμπολα εμφανίζονται συνήθως μεταξύ 2 και 21 ημερών μετά τη μόλυνση, γεγονός που αφήνει μεγάλο περιθώριο στο άτομο που έχει προβληθεί από τον ιό να διαφύγει του εντοπισμού.

Ο διευθυντής του CDC, Τόμας Φρίντεν, δήλωσε ότι τα αμερικανικά νοσοκομεία είναι επαρκώς προετοιμασμένα για να χειριστούν ασθενείς που έχουν προβληθεί από τον Έμπολα, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε το κοινό ότι ο ιός δεν πρόκειται να αποτελέσει την ίδια απειλή στις ΗΠΑ όπως συμβαίνει στη Δυτική Αφρική.

Ενημερώθηκε ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε συνομιλία  με τον διευθυντή του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών (CDC), Τόμας Φρίντεν, σχετικά με τα «αυστηρά πρωτόκολλα απομόνωσης» για τον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης περισσοτέρων κρουσμάτων του ιού Έμπολα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι δύο επικεφαλής «συζήτησαν σχετικά με τα εν λόγω πρωτόκολλα σύμφωνα με τα οποία ο ασθενής υπόκεινται σε θεραπεία και οι προσπάθειες που γίνονται για τον εντοπισμό ανθρώπων που είχαν επαφή με τον ασθενή προκειμένου να μετριαστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ο Δρ. Φρίντεν δήλωσε επίσης ότι το CDC είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την υπόθεση και τόνισε ότι υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για την ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

About kymaeditor

Check Also

Γερμανία: Συνελήφθη 14χρονος για τη δολοφονία 6χρονου

Ενας 14χρονος είναι «βασικός ύποπτος» για τον θανάσιμο τραυματισμό με μαχαίρι ενός αγοριού έξι ετών …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *