Πόλεμος Αλεξιάδη- Εφοριακών για τη μετεγκατάσταση στο κτίριο του Κεράνη.

Ο πόλεμος συνεχίζεται μεταξύ του Τρύφωνα Αλεξιάδη και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εφοριακών βρίσκεται μετά την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών για μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του υπουργείου στο κτίριο της πρώην καπνοβιομηχανίας «Κεράνης», στη οδό Θηβών.

Η αντιπαράθεση εκδηλώθηκε όταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, απαντώντας πριν από λίγες μέρες στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Δημήτρη Καμμένου εάν το κτίριο του «Κεράνη» είναι κατάλληλο για να μεταστεγαστούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είχε πει, μεταξύ άλλων, ότι η μη αξιοποίηση του συγκεκριμένου κτηρίου οφείλεται στην «σκανδαλώδη ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένων συμφερόντων… που ενοικιάζουν κτήρια στο Ελληνικό Δημόσιο όταν την ίδια στιγμή έχει δικά του κτίρια και μπορεί να στεγάσει υπηρεσίες του».

Στη δήλωση του ο κ. Αλεξιάδης ευθαρσώς υπογράμμισε ότι «στην προσπάθεια κάποιων να εμποδίσουν την μετακίνηση εκεί, έχουν ακουστεί του κόσμου τα σενάρια, για αμίαντους, για προβλήματα στατικότητας, για προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας. Μόνο ότι έχει το κτήριο εξωγήινους δεν μας είπαν κι ότι κάποια στιγμή θα βγει από το υπόγειο ένα διαστημόπλοιο, όπως στα έργα επιστημονικής φαντασίας και θα καταστρέψει όσους είναι μέσα! Μπορεί να ακούσουμε και κάτι τέτοιο…Στο Υπουργείο Οικονομικών το 2014 δαπανήσαμε 24.000.000 ευρώ για να στεγάσουμε τις υπηρεσίες μας, όταν το Υπουργείο Οικονομικών μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας έχει σχεδόν το σύνολο της διαχείρισης των ακινήτων του Δημοσίου και μπορούσε στην Αθήνα και στην περιφέρεια να στεγάσει τις υπηρεσίες σε σύγχρονα κτήρια πρώτα από όλα για τους πολίτες αλλά και για τους ίδιους τους υπαλλήλους».

Ειδικά για το κτήριο Κεράνης αλλά και για τα όσα χρεώνεται το Δημόσιο για τη στέγαση των υπηρεσιών του ο κ. Αλεξιάδης είχε αναφέρει τα εξής:
• Το κτήριο «έχει εμβαδόν 40.000 τ.μ., από το οποίο οι χώροι στάθμευσης είναι περίπου 2.880 τ.μ., περίπου δηλαδή 650 θέσεις στάθμευσης. Οι θέσεις εργασίας, που μπορεί το κτήριο να φιλοξενήσει είναι της τάξης των 2.100 έως 2.400 και το μηνιαίο μίσθωμα που καταβάλλει το Δημόσιο είναι 221.000 ευρώ, δηλαδή 2.650.000 τον χρόνο, για να είναι το κτήριο κλειστό. Πληρώνουμε το ενοίκιο αυτό και το κτήριο είναι κλειστό!
• Τα 221.000 ευρώ τον μήνα για να κρατάμε το κτήριο κλειστό δεν είναι το μοναδικό κόστος καθώς το Δημόσιο επιβαρύνεται με ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, επιβαρύνεται με φύλαξη του κτηρίου από αστυνομικούς είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, που είναι υποχρεωμένοι να είναι εκεί….»
• Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών πληρώνουμε τα εξής τον μήνα: για το ΚΕΦΟΜΕΠ 32.870 ευρώ, για το ΚΕΜΕΕΠ: 18.440 ευρώ, για την ΥΕΔΔΕ: 15.360 ευρώ, για το ΕΜΥΣ: 11.235 ευρώ, για την ΔΕΔ: 8.000 ευρώ και το ΣΔΟΕ: 135.000 ευρώ»! Συνοψίζοντας, δε, ανέφερε ότι τα ενοίκια που πληρώνει το υπουργείο Οικονομικών το μήνα ανέρχονται συνολικά στα 24.000.000 ευρώ!….

Απαντώντας στις δηλώσεις Αλεξιάδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ.) είπε τα εξής:

«Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τις απαξιωτικές και προσβλητικές (για τους εργαζόμενους) αναφορές της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ, με αφορμή τη μεταστέγαση υπηρεσιών μας στο κτήριο Κεράνης, οι οποίες έγιναν στη Βουλή με αφορμή ερώτηση βουλευτή των ΑΝΕΛ. Η λάσπη άλλωστε και η στοχοποίηση των εργαζομένων, είναι πρακτική και εργαλείο που ακολουθείται απ’ τα πρώτα μνημονιακά χρόνια, είτε για τη λήψη νέων σκληρών μέτρων, είτε για την κάλυψη – νομιμοποίηση μεγάλων σκανδάλων.

Η επιλογή όμως της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ να χαρακτηρίσει τους εργαζόμενους (επειδή μπορεί και να διαφωνούν μαζί της) “κολωνακιώτες”, ρατσιστές, υπηρέτες ιδιωτικών συμφερόντων κ.λπ., πέραν του ότι μας λυπεί, αποδεικνύει σίγουρα το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, λόγω της ανεξήγητης επιμονής της, για άρον άρον στέγαση υπηρεσιών στο συγκεκριμένο κτίριο.

Εμείς θα επιμείνουμε στα ερωτήματά μας, για τα οποία ελπίζουμε μέσα από μια ουσιαστική διαδικασία, και όχι την παρωδία των βολικών ερωτήσεων κυβερνητικών βουλευτών, να λάβουμε απαντήσεις.
1. Αφού η πολιτική ηγεσία αναγνωρίζει (και σωστά) με τον πλέον επίσημο τρόπο, ότι το κτήριο Κεράνης αποτελεί μέρος ενός τεράστιου σκανδάλου, για ποιο λόγο δεν κινεί τις διαδικασίες τιμωρίας των υπευθύνων και αποκατάστασης της ζημιάς που έχει υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο;
2. Αφού πρόκειται (και σωστά) για ένα τόσο μεγάλο σκάνδαλο, για ποιο λόγο σπεύδει να το νομιμοποιήσει, στεγάζοντας σε αυτό τις πλέον νευραλγικές υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης;
3. Γιατί σπεύδουν να προκαταλάβουν ουσιαστικά το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά τη νομιμότητα της συγκεκριμένης σύμβασης (πρόκειται για τη σύμβαση πώλησης των 28 ακινήτων του Δημοσίου σε ιδιώτες με ταυτόχρονη δέσμευση υποχρεωτικής επανενοικίασής τους, απ’ της πλευρά του Δημοσίου και μάλιστα σε ιδιαίτερα υψηλό τίμημα);
4. Γιατί αποφεύγει το υπουργείο να δώσει τα στοιχεία που επίμονα (και διαχρονικά) ζητάνε οι εργαζόμενοι και αφορούν την ασφάλεια και την καταλληλότητα του κτιρίου; Θα δοθεί πειστική απάντηση γιατί και με πρωτοβουλία ποιας πλευράς άλλαξαν οι αρχικές μελέτες για τη στατική ενίσχυση του κτιρίου; Θα δοθεί πειστική απάντηση για λάθη και παραλήψεις που σε προηγούμενη φάση είχαν εντοπιστεί στις μελέτες και οδήγησαν σε απανωτές αναθεωρήσεις;
5. Πώς εξηγείται το γεγονός ότι εδώ και δεκαπέντε χρόνια δεν υλοποιήθηκε κανένας σχεδιασμός για μεταστέγαση αρκετών υπουργείων, όπως το υπουργείο Πολιτισμού, Οικονομικών, Δικαιοσύνης (το 2015), αλλά και το ΥΠΕΧΩΔΕ, στο οποίο κατ’ εξοχήν υπηρετούν Μηχανικοί και Τεχνικοί του Δημοσίου;
6. Από πότε απάντηση στο ερώτημα της ασφάλειας και της καταλληλότητας ενός κτιρίου αποτελούν τα ακριβά έπιπλα που βρίσκονται στο εσωτερικό του και που για προφανείς λόγους κάποιοι σπατάλησαν τα χρήματα του ελληνικού Δημοσίου;

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να σταματήσει λογικές που προφανέστατα την εκθέτουν και χωρίς χρονοτριβή και καθυστερήσεις, να τρέξει τις διαδικασίες διαλεύκανσης του συγκεκριμένου σκανδάλου. Να δώσει όλα τα στοιχεία που αφορούν το συγκεκριμένο κτίριο, αποφεύγοντας επιθέσεις και τακτικισμούς. Να μην προσθέσει άλλον ένα κρίκο στην αλυσίδα της σπατάλης του δημοσίου χρήματος. Να μην σκεπάσει και να μην νομιμοποιήσει κάτι που και η ίδια φαίνεται να καταγγέλλει».

Τα συμπεράσματα δικά σας!Για τον Πειραιά που τις τελευταίες δεκαετίες βρίσκεται σε τέλμα η μεταφορά κεντρικών υπηρεσιών σαφώς θα δημιουργήσει κοινωνικό και επαγγελματικό ενδιαφέρον . Φαίνεται πάντων ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται να δημιουργήσει συνθήκες για να υλοποιηθούν τέτοιες προσπάθειες.

About kymaeditor

Check Also

Just Go Zero – Το πρωτοπόρο πρόγραμμα παραλαβής υλικών/αποβλήτων από την πόρτα του πολίτη

Ο Δήμος Πειραιά συνεχίζει να καινοτομεί υλοποιώντας έναν πρωτοποριακό ψηφιακό μετασχηματισμό της διαδικασίας ανακύκλωσης με …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *