Πόρισμα κόλαφος για τον Ερυθρό Σταυρό.

Απευθείας αναθέσεις έργων σε διαφημιστικές εταιρείες χωρίς διαγωνισμούς, ύποπτες συναλλαγές με νοσοκομεία και…
πολλά άλλα προκύπτουν για τη διαχείριση των οικονομικών του Ερυθρού Σταυρού από πόρισμα-κόλαφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

H αρχική σύμβαση παροχής υπηρεσιών με την εταιρεία «Aia Relate» ήταν παράνομη, καθώς έγινε με απευθείας ανάθεση.

Στο κείμενο, το οποίο συντάχθηκε τον Ιούλιο του 2014, καταγράφεται το πάρτι ασυδοσίας που είχε στηθεί στον Ε.Ε.Σ., προκαλώντας οικονομική ζημία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Το σημείο, ωστόσο, που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι αυτό που αναφέρεται στη συνεργασία που είχε ο Ερυθρός Σταυρός με την εταιρεία διαφήμισης «AIA RELATE AE», διευθύνουσα σύμβουλος της οποίας είναι η κόρη της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, Αλεξία.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στα έγγραφα, η εν λόγω εταιρεία δημοσίων σχέσεων ανέλαβε επί προεδρίας Α. Μαρτίνη τη διαφήμιση και προβολή του έργου του Ε.Σ., υπογράφοντας σύμβαση για την περίοδο 4 Σεπτεμβρίου 2007 – 1 Σεπτεμβρίου 2009 έναντι 176.400 ευρώ. Εν τέλει η σύμβαση ανανεώθηκε για άλλα δύο έτη, οι διαδικασίες όμως που ακολουθήθηκαν ήταν, όπως προκύπτει, παράνομες.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικές είναι οι σελίδες 67, 68 και 69 του πορίσματος στο οποίο οι ελεγκτές αναφέρουν ότι η αρχική σύμβαση παροχής υπηρεσιών με την εταιρεία «Aia Relate» ήταν παράνομη, καθώς έγινε με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης.

«Μη νόμιμα έχει συναφθεί η αρχική σύμβαση παροχής υπηρεσιών με την εταιρεία “Aia Relate”, καθ’ όσον η τελευταία έγινε με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης και όχι με την προβλεπόμενη από τον κανονισμό προμηθειών και υπηρεσιών διαγωνιστική διαδικασία» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Μη νόμιμη -για τους ίδιους λόγους- κρίνεται επιπλέον από το Ελεγκτικό Συνέδριο και η παράταση της σύμβασης για τα έτη 2010 και 2011.

Αναλύοντας μάλιστα τα σχετικά παραστατικά που εκδίδονταν σε μηνιαία βάση, οι ελεγκτές τονίζουν ότι «δεν προκύπτει από πουθενά η υλοποίηση, ούτε η καλή εκτέλεση των ανειλημμένων υποχρεώσεων που προκύπτουν από τη σύμβαση».

Στην έκθεση αναφέρεται ενδεικτικά ένα φύλλο εκκαθάρισης και ελέγχου με δικαιούχο την «Aia Relate», ποσού 9.040 ευρώ για αμοιβή του Δεκεμβρίου 2010, για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του «Corporate Communication Programme». Όπως σημειώνεται: «Μη νόμιμα, βασίστηκε σε Ιδιωτικό Συμφωνητικό Παράτασης Διαρκείας από 4.9.2007 έως 1.9.2009 και μετά για άλλα δύο έτη από 1.9.2009 έως 31.8.2011, χωρίς τη διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού. Το ιδιωτικό συμφωνητικό φέρει ημερομηνία 1.9.2009».

«Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών της “Aia Relate” ποσού 9.040 ευρώ. Δεν υπάρχει πρωτόκολλο παραλαβής ή καλής εκτέλεσης του αναληφθέντος έργου, ούτε αναλυτική κατάσταση των ενεργειών στις οποίες έχει προβεί η εταιρεία, προκειμένου να εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της εφαρμογής του “Corporate Communication Programme”» προστίθεται.
Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί το γεγονός ότι ενώ, όπως αναφέρεται στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η ομάδα ελέγχου ζήτησε από τον Ε.Σ. εξηγήσεις και στοιχεία σχετικά με τα χρήματα που καταβάλλονταν κάθε μήνα στην εταιρεία της κυρίας Μπακογιάννη, αυτά ουδέποτε δόθηκαν.

Ενδεικτικό είναι το σημείο στην σελίδα 69 της έκθεσης, στο οποίο επισημαίνεται ότι «η Ομάδα Ελέγχου ζήτησε από τον Φορέα τις προτάσεις της εταιρείας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και τις υπηρεσίες που προσέφερε, ώστε να δικαιολογείται η μηνιαία αμοιβή, όμως τα ζητούμενα στοιχεία δεν δόθηκαν».

 

 

About kymaeditor

Check Also

Μητσοτάκης: Εθνική επιταγή η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο

«Η επέκταση του φράχτη θα γίνει ακόμα και με εθνικούς πόρους σε πείσμα όσων αντιδρούν. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *