Πώς η μαφία των Ρομά έκανε και… εξαγωγή χρυσού στην Ευρώπη.

Σε χώρες της Ευρώπης -για να σβήσουν τα ίχνη τους- έφταναν τα κλοπιμαία της οργάνωσης των Ρομά που ρήμαζαν πολυτελή σπίτια!

Η δράση τους, που σύμφωνα με τις Αρχές ξεκινάει τουλάχιστον 5 χρόνια πριν, έχει μπει στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας και των ανακριτών, μετά τις πληροφορίες ότι ο χρυσός ταξίδευε σε Ολλανδία και Γερμανία, αλλά και την ύπαρξη χυτηρίων τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βουλγαρία. «Τα φθηνά κομμάτια λιώνονταν είτε για να κατασκευαστούν νέα κοσμήματα είτε για να γίνουν πλάκες χρυσού που έπαιρναν τον δρόμο της Ευρώπης, όπως και τα μοναδικά κομμάτια». Αυτό λέει στο «Εθνος» πηγή που βρίσκεται πολύ κοντά στις έρευνες, μιλώντας για ένα κύκλωμα με πολλές διασυνδέσεις.

Το συγκεκριμένο συμπέρασμα προκύπτει από δύο στοιχεία: Από μία ανώνυμη πληροφορία-καταγγελία που έφτασε στα… αυτιά των Αρχών μετά τις πρώτες συλλήψεις τον περασμένο Νοέμβριο για χρυσό που λιώνεται και μεταφέρεται στην Ευρώπη, αφού πια οι επενδύσεις δεν γίνονται σε ομόλογα, αλλά σε πλάκες χρυσού. Και, δεύτερον, από το γεγονός ότι ο όγκος των κλοπιμαίων που έχει μέχρι σήμερα βρεθεί και αναγνωριστεί είναι πολύ μικρότερος από τα κομμάτια που έχουν κάνει φτερά.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι μεγάλο μέρος των κλοπιμαίων που λείπουν έχει πάρει τον δρόμο για το εξωτερικό, είτε για πώληση ως έχουν είτε με τη μορφή πλακών χρυσού, ενισχύοντας έτσι την πληροφορία. Τώρα το μεγάλο στοίχημα είναι να εξιχνιαστεί αυτό το δρομολόγιο με τους κρίκους που το συνδέουν, με όλα τα στοιχεία να γίνονται αντικείμενο σύσκεψης Αστυνομίας και ανακριτών τις επόμενες ημέρες.

Η χρυσή θυρίδα
Τα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν από το άνοιγμα των τραπεζικών θυρίδων την περασμένη εβδομάδα άφησαν με ανοιχτό το στόμα τους αστυνομικούς, αφού ο αριθμός και η ποιότητα των κοσμημάτων που έκρυβαν οι συγγενείς των κατηγορούμενων Ρομά στις θυρίδες δεν έχουν… ταίρι.

Οι έφοδοι στα σπίτια και οι έρευνες στις θυρίδες έγιναν ύστερα από εντολή των ανακριτών κατά της διαφθοράς, Ρ. Κατσιβέλη και Δ. Φούκα, οι οποίοι, μετά τις απολογίες και τις προφυλακίσεις κάποιων εκ των κατηγορουμένων, άρχισαν να ερευνούν το συγγενικό τους περιβάλλον. Ετσι οδηγήθηκαν στις θυρίδες, με μία από αυτή να αποδεικνύεται «χρυσή». Η θυρίδα ανήκε μάλιστα σε σύζυγο προφυλακισμένου κατηγορουμένου, ο οποίος αρνείται την εμπλοκή του στην υπόθεση, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η επίμαχη θυρίδα δεν άνοιγε με κλειδί, αλλά χρειάστηκαν ειδικοί κλειδαράδες και τροχοί για να την ανοίξουν! Επιπλέον, το χαμηλό χρηματικό ποσό που βρέθηκε σε αυτήν (52.000 ευρώ) σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ευρήματα κίνησε υποψίες, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν, αφού η θυρίδα άνοιξε δύο φορές τον περασμένο Δεκέμβριο. Και το βέβαιο είναι ότι αναλήφθηκαν χρήματα.

Στόχος των ανακριτικών Αρχών είναι πλέον ο εντοπισμός και των συνεργαζόμενων μελών του κυκλώματος στο εξωτερικό αλλά και η εμπλοκή εγχώριων κοσμηματοπωλών. Το παζλ της δράσης της οργάνωσης συμπληρώνει ο γνωστός νεαρός επιχειρηματίας, ο οποίος κρατείται από τον περασμένο Νοέμβριο στις φυλακές της Χίου. Ο κατηγορούμενος έχει υποβάλει αίτημα για άρση της προσωρινής του κράτησης, το οποίο δεν έχει ακόμη απαντηθεί, ενώ δεν αποκλείεται να κληθεί εκ νέου να απολογηθεί, μετά τα στοιχεία που προέκυψαν από τις εφόδους σε Θεσσαλονίκη, Βέροια, Ασπρόπυργο και Λάρισα.

Ο κοσμηματοπώλης, τα όπλα και τα ναρκωτικά

Την ίδια ώρα αναμένονται τα στοιχεία της ταυτοποίησης των κοσμημάτων που βρέθηκαν σε κατάστημα γνωστού κοσμηματοπώλη από… ριφιφί που έγινε το 2012. Ο κοσμηματοπώλης αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του με κλεπταποδοχή, μετά την ταυτοποίηση ορισμένων κλοπιμαίων από την τότε ληστεία στο κοσμηματοπωλείο του, ωστόσο εάν δεν «μιλήσει» το πόρισμα των ειδικών, κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να πει ότι δεν θα καταστεί κατηγορούμενος.

Ευρήματα
Ο έλεγχος των αστυνομικών στις οικίες υπόπτων, συγγενών κατηγορουμένων, βρήκε ακόμη μετρητά, κάποια λίγα κοσμήματα, αλλά και ναρκωτικές ουσίες. Δεν έλειψαν και τα όπλα, αφού σε ένα σπίτι στη Λάρισα βρέθηκε ένα πιστόλι τύπου glock.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι το σύνολο των ευρημάτων από την τελευταία έφοδο αγγίζει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς κανείς να αποκλείει ότι θα υπάρξει και συνέχεια.

Από την επίμαχη έρευνα συνελήφθησαν έξι άτομα, μεταξύ των οποίων και πρόσωπο στο οποίο οι Αρχές αποδίδουν διευθυντικό ρόλο.

Οι έφοδοι έφεραν στο φως και οικογενειακές διαφορές, αφού άτομο που παρέμενε ασύλληπτο, επειδή είχε την πληροφορία ότι επίκειται έρευνα, διαφεύγει – πληροφορία όμως που δεν μοιράστηκε με τον αδελφό του, ο οποίος συνελήφθη…

Πηγή: Έθνος

About kymaeditor

Check Also

Σύλληψη 63χρονου αλλοδαπού για κλοπές κατ΄εξακολούθηση από σταθμευμένα οχήματα

Συνελήφθη, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, απογευματινές ώρες της 19-4-2024 στην περιοχή της Κυψέλης από αστυνομικούς …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *