Ρωσία: Υποχώρηση της ανεργίας στο 4,9%

Στο 4,9% υποχώρησε η ανεργία στη Ρωσία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Rosstat, καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό. Το παράδοξο δε είναι ότι το ποσοστό σημείωσε πτώση, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης και τις κυρώσεις της Δύσης.

Ο αριθμός των ανέργων υπολογίστηκε τον Ιούνιο σε 3,7 εκατομμύρια ανθρώπους, ήτοι ήταν κατά 0,4% χαμηλότερος σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα

Η ρωσική οικονομία υφίσταται μια απότομη επιβράδυνση που επέτειναν οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι χώρες της Δύσης με αφορμή την ουκρανική κρίση και απέφυγε για πολύ λίγο να εισέλθει σε ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο με μια μηδενική ανάπτυξη σε σχέση με το πρώτο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για αυτήν την περίοδο δεν έχουν ακόμα δημοσιευθεί.

Όμως για τον οικονομολόγο Κρις Ουίφερ της Macro Advisory, «η επιβράδυνση της οικονομίας προκαλείται από τις μεγάλες βιομηχανίες που διαχειρίζεται ή ελέγχει το Κράτος, που δε μειώνουν τον αριθμό των εργαζομένων (. . .) για πολιτικούς ή κοινωνικούς λόγους». Αντιθέτως, «για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η ανάπτυξη παραμένει πολύ καλή» προσέθεσε ο ίδιος σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτοί οι αριθμοί έχουν από την άλλη μία εξήγηση «διαρθρωτική: ο αριθμός των εργαζομένων σημειώνει πτώση στη Ρωσία (. . .) εξαιτίας της μείωσης της γεννητικότητας στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στη δεκαετία του 1990» μια τάση που θα συνεχιστεί και στα επόμενα περίπου 10 χρόνια, συνέχισε ο οικονομολόγος.

«Το ποσοστό της ανεργίας θα μπορούσε να μειωθεί περισσότερο και να προκαλέσει ένα πρόβλημα πόρων για την οικονομία» προέβλεψε ο ίδιος.

About kymaeditor

Check Also

Δώδεκα τραυματίες από αναταράξεις σε πτήση της Qatar Airways

Δώδεκα επιβαίνοντες σε πτήση της Qatar Airways από τη Ντόχα με προορισμό την Ιρλανδία τραυματίστηκαν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *