Ρύθμιση των οφειλών στη ΔΕΗ σε 36 δόσεις.

Με στόχο τη διευκόλυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης ανακοίνωσε σήμερα διακανονισμούς των οφειλών προς τη ΔΕΗ . Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη, αποφασίστηκε ρύθμιση οφειλών με προκαταβολή 10% μέχρι και σε 36 μηνιαίες δόσεις, για τους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, που αυξάνονται σε 40 έως 60 για ευάλωτες ομάδες κ.λπ., καθώς και ειδικό πρόγραμμα ρύθμισης χρεών για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Η ειδική ρύθμιση προβλέπει:
– Μέχρι 36 μηνιαίες δόσεις σε συνάρτηση με το ύψος της οφειλής και την κατάσταση του οφειλέτη για το σύνολο των οικιακών καταναλωτών και τις επιχειρήσεις τόσο στη χαμηλή όσο και στη μέση τάση. Για την υψηλή, όπου οι καταναλωτές είναι αριθμητικά λίγοι, οι ρυθμίσεις είναι εξατομικευμένες. Έως τώρα προβλέπονταν 8 δόσεις για τους οικιακούς και 4-6 για τις επιχειρήσεις.
Το πλήθος των δόσεων (ανώτατο όριο οι 36) θα καθορίζεται από το τοπικό γραφείο της ΔΕΗ ανάλογα με το εισόδημα, το ιστορικό του καταναλωτή, την κατάσταση της επιχείρησης, το ύψος της κατανάλωσης και με γνώμονα η δόση να μην υπερβαίνει περίπου το 30% του μηνιαίου λογαριασμού κ.λπ.

– Μείωση της προκαταβολής στο μισό, 10% αντί για 20% του ποσού.

– Οι δόσεις για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου, άτομα με αναπηρία κ.λπ., για τους οποίους δεν κόβεται η παροχή της ηλεκτροδότησης, ορίζονται σε 40 έως 60.

– Η ρύθμιση είναι έντοκη με το εκάστοτε ισχύον συμβατικό επιτόκιο, που τώρα είναι 5,7%.

– Για τις εποχικές (τουριστικές) επιχειρήσεις προβλέπεται προκαταβολή 20% και από 8 μέχρι 18 δόσεις, με προκαταβολή επίσης 10%.

– Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και πελάτες που είχαν επιδείξει αντισυμβατική συμπεριφορά (π.χ. παράνομη σύνδεση μετρητή, ρευματοκλοπή), που αποκλείονταν από το προηγούμενο καθεστώς ρυθμίσεων. Στόχος είναι να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν «νέα αρχή» στις σχέσεις τους με τη ΔΕΗ.

Στο νέο πρόγραμμα έχουν δυνατότητα να ενταχθούν και οφειλέτες που είχαν διακανονίσει το χρέος τους με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο (ξεπερνούν το 1.000.000 οι ρυθμίσεις από το 2011, από τις οποίες οι 280.000 είναι τώρα ενεργές). Προϋπόθεση για την τήρηση των διακανονισμών αποτελεί η εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών.

Οι αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση μπορούν να υποβάλλονται από αύριο (χρειάζεται ο αριθμός της παροχής και το ΑΦΜ) στα τοπικά γραφεία ή τηλεφωνικά στο 11770. Όσοι υποβάλλουν αίτηση τηλεφωνικά, θα λαμβάνουν με κούριερ τα κουπόνια των μηνιαίων δόσεων.

 

About kymaeditor

Check Also

Απαλλάσσονται από αστική ευθύνη για συναλλαγές του ΤΑΙΠΕΔ τα μέλη του ΔΣ του Ταμείου

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ δεν έχουν αστική ευθύνη …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *