Σαμαράς: Συμψηφισμός οφειλών ΦΠΑ

Τον συμψηφισμό οφειλών ΦΠΑ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς λίγο μετά τη σύσκεψη που είχε με το οικονομικό επιτελείο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

«Την είχαμε υποσχεθεί και τώρα προχωρούμε σε μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση που την υποσχέθηκε στο λαό η κυβέρνηση και τώρα την κάνει πράξη. Πρόκειται για το συμψηφισμό οφειλών ΦΠΑ που θα οδηγήσει στην εξομάλυνση της αγοράς. Οι πληρωμές ΦΠΑ δημιουργούσαν μεγάλο πρόβλημα στην αγορά κι αυτό το πρόβλημα έχει πολλαπλασιαστεί λόγω της έλλειψης ρευστότητας.

Τώρα προχωρούμε και σε συμψηφισμό οφειλών, όχι μόνο με το κράτος αλλά και ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα που αφορούν σε οφειλές ΦΠΑ» ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό σε πρώτη φάση το μέτρο θα αφορά σε επιχειρήσεις με τζίρο 500.000 ευρώ ετησιως όμως πολύ σύντομα θα επεκταθεί σε επιχειρήσεις μέχρι 2 εκατ. ευρώ ετησίως και θα αφορά συνολικά το 85% των επιχειρήσεων.

«Τώρα, λοιπόν, προχωρούμε σε συμψηφισμό οφειλών, από εδώ και μπρός, όχι μόνο από και προς το Δημόσιο, αλλά και σε συμψηφισμό οφειλών ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα, οφειλών που αφορούν στο ΦΠΑ. Δηλαδή, όλες τις συναλλαγές όπου ο ΦΠΑ δεν πληρώνεται… Με το σύστημα που υπήρχε ως τώρα, η ασυνέπεια του κράτους μπορούσε να μπλέξει φορολογικά πολλούς συνεπείς επιχειρηματίες. Ενώ κι ένας επιχειρηματίας που δεν πλήρωνε, μπορούσε να μπλέξει άλλους επιχειρηματίες.

Με το νέο σύστημα, οι συνεπείς επιχειρηματίες δεν θα έχουν κανένα φορολογικό μπλέξιμο, ούτε από την ασυνέπεια του κράτους, ούτε από την ασυνέπεια άλλων επιχειρηματιών. Κι αυτό θα επιφέρει άμεσα εξομάλυνση στην αγορά. Ενώ είναι και φορολογικά ουδέτερο: δεν χάνονται οφειλές ΦΠΑ, ούτε καθυστερούνται οφειλές. Αντίθετα, σε κάθε περίπτωση εντοπίζεται από την αρχή η πραγματική πηγή της οφειλής».

Καταργούνται τα πρόστιμα

Την κατάργηση των επιβληθέντων προστίμων για μη πληρωμή ΦΠΑ ανακοίνωσε ο κ. Σαμαράς.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στο παρελθόν, σε επιχειρήσεις λόγω μη καταβολής ΦΠΑ, που δεν τους είχε πληρώσει το ίδιο το Δημόσιο, καταργούνται! Άλλωστε, μέχρι το τέλος του έτους, οι περισσότερες οφειλές του κράτους σε ΦΠΑ θα έχουν εξοφληθεί! Έτσι, το κράτος θα έχει πληρώσει πια εκείνα που χρωστάει» είπε.

«Και μάλιστα, μέσα σε ένα χρόνο, το 2013, πληρώθηκαν οι μισές από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Οι οποίες το 2012 έφταναν τα 9,5 δισεκατομμύρια και σήμερα είναι 4,7 δισεκατομμύρια. Μέχρι το τέλος του 2014, θα έχουν μειωθεί στα 2 μόνο δισεκατομμύρια, αφού προβλέπονται πληρωμές 2,7 δισεκατομμύρια για φέτος, από τις οποίες το 1 δισεκατομμύριο θα πληρωθεί χωρίς να δανειστούμε: από το πρωτογενές πλεόνασμα που βγάλαμε την προηγούμενη χρονιά! Έτσι το κράτος δεν θα ταλαιπωρεί πια τον πολίτη για δικές του «αμαρτίες». Ούτε και το κράτος πλέον- θα πρέπει όλοι να το καταλάβουμε- μπορεί να είναι ποτέ αυστηρό προς τον πολίτη, όταν δεν είναι δίκαιο προς τον πολίτη πρώτα» τόνισε.

Οι μεταρρυθμιστικές τομές

Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε μια σειρά από μεταρρυθμιστικές τομές τις οποίες είχε εξαγγείλει. Στη διάρκεια της δήλωσή του ο κ. Σαμαράς ανέφερε ενδεικτικά τρείς:

Πρώτον, για πρώτη φορά, προχωρήσαμε σε άνοιγμα ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου συγκεντρώνονται χρηματικά ποσά, τα οποία προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Το ποσό που συγκεντρώθηκε μέχρι τώρα, κατανεμήθηκε στα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Δεύτερον: Η Κυβέρνηση κατάρτισε για πρώτη φορά, μετά από περίπου 100 χρόνια, το νομοθετικό πλαίσιο διοίκησης, διαχείρισης και εποπτείας των αδρανών καταθέσεων ή κληροδοτημάτων, ή «σχολαζουσών» κληρονομιών, δηλαδή κληρονομιών που δεν τις διεκδικεί κανείς, που παραμένουν ακίνητες, αδρανείς. Έτσι, ένας σημαντικός πόρος που έμενε ανενεργός, τώρα ήλθε στην επιφάνεια και αξιοποιείται.

Και τρίτον: Βελτιώθηκε η διαδικασία συνταξιοδότησης, των συντάξεων του Δημοσίου.

Καθιερώθηκε, για πρώτη φορά, ο θεσμός της προκαταβολής της σύνταξης από το Δημόσιο. Ο αριθμός των δικαιούχων που λαμβάνουν προκαταβολή σύνταξης, με βάση τα στοιχεία Μαρτίου, ανέρχεται σε 15.153.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι συντμήθηκε ο χρόνος απονομής σύνταξης στους δικαιούχους του Δημοσίου.

«Και προχωράει και ολοκληρώνεται η απογραφή των πραγματικά δικαιούχων συνταξιούχων. Γιατί πρέπει να ξέρετε ότι βρέθηκαν μερικές χιλιάδες μη καταγεγραμμένων και συνταξιούχων των οποίων τη σύνταξη συνέχιζαν να εισπράττουν οι συγγενείς τους ακόμα και μετά το θάνατό τους! Στις περιπτώσεις αυτές αναζητήθηκαν οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις συνολικού ποσού 54 εκατομμυρίων ευρώ. Και μέχρι στιγμής ανακτήθηκε συνολικά το 70%, δηλαδή 35-36 εκατομμύρια ευρώ.

Όλα αυτά και αρκετά ακόμα, τα είχαμε υποσχεθεί. Τώρα γίνονται πραγματικότητα. Είναι αυτής της Κυβέρνησης συνεργασίας επιτεύγματα!

Αλλά η σημαντικότερη μεταρρύθμιση – αληθινή τομή – είναι ο συμψηφισμός οφειλών του ΦΠΑ, που μελλοντικά θα ανοίξει το δρόμο για το συνολικό συμψηφισμό οφειλών από και προς το Δημόσιο.

Έτσι η οικονομία μας παίρνει μια μεγάλη ανάσα. Τώρα που βγαίνει από την κρίση και τη χρειάζεται αυτή την ανάσα ακόμα περισσότερο… Και έτσι, η Ελλάδα μπαίνει πραγματικά στον 21ο αιώνα. Με Δικαιοσύνη και με Ανάπτυξη» κατέληξε.

 

 

 

 

About kymaeditor

Check Also

Σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο κοντά στην Μεγαλόπολη

Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή, περίπου στις 10:40 σήμερα το πρωί, σε περιοχές της Αρκαδίας, της …