Σαράντα οι κατηγορούμενοι για τα θαλασσοδάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Για βαριά αδικήματα θα πρέπει να λογοδοτήσουν 40 πρόσωπα από τον τραπεζικό και επιχειρηματικό κόσμαγια για κακουργήματα που επισύρουν ακόμα και τα ισόβια, σύμφωνα με πρότασή προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο της εισαγγελέως Μαρία Σουκαρά – Κατσικάδη σχετικά με τα “θαλασσοδάνεια” του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Μεταξύ των κατηγορουμένων , ο πρώην πρόεδρος του Τ.Τ. Άγγελος Φιλιππίδης, οι επιχειρηματίες Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Δημήτρης Μπακατσέλος, Βίκτωρας Ρέστης, αλλά και η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου, οι οποίοι φέρονται ότι με πράξεις ή παραλείψεις τους ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο κατά τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ!

Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι που θα δικαστούν κατά περίπτωση για απιστία στην υπηρεσία, απάτη, ξέπλυμα “βρόμικου” χρήματος και άμεση συνέργεια στις παραπάνω πράξεις εκτός από τους προαναφερθέντες είναι οι Περικλής Λίβας, Radomir Zivanic του Milivaje, Γεώργιος Δασκαλάκης, Κυριάκος Γριβέας, Αναστασία Βάτσικα, Παναγιώτης Ευθυμίου, Μαγδαληνή Ευθυμίου, Χρήστος Ευθυμίου, Ευάγγελος Ευθυμίου, Ευάγγελος Αποστολάτος, Κλεάνθης Παπαδόπουλος, Μάριος Βαρότσης, Φωτεινή Κρέστα, Παναγιώτα Μπέζα, Διονύσιος Γκολφινόπουλος, Χαράλαμπος Σιγανός, Χρήστος Μαρουσός, Δημήτριος Κυπαρίσσης, Γεώργιος Ξυφαράς, Αθανάσιος Χασάπης, Δημήτριος Παπαγεωργόπουλος, Χαράλαμπος Γιαγκούδης, Λυμπέρης Κατσιουλέρης, Γεώργιος Στάμνος, Γεώργιος Μπρίνταλος, Σπυρίδωνας Πολίτης, Αντώνιος Καμινάρης, Λυδία Κεκρίδου, Ιωάννης Λεβεντίδης, Σπυρίδωνας Παντελιάς, Περικλής Χανάκης, Ιωάννης Τσαγδής, Αλεξάνδρα Λιακοπούλου και Γιάννης Ρόρρης.

Το “κουβάρι” των αποκαλύψεων άρχισε να ξετυλίγεται πριν από δύο χρόνια, όταν η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου με αφορμή δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ύποπτα δάνεια που χορηγούσε το Τ.Τ. διέταξε προκαταρκτική εξέταση. Την υπόθεση είχε αναλάβει η εισαγγελέας Πόπη Παναδρέου και κατέληξε σε πολυσέλιδο πόρισμα όπου αναφέρονταν “σημεία και τέρατα”, καθώς διαπίστωνε ότι το Τ.Τ. προχωρούσε σε υπέρογκη δανειοδότηση σε εταιρείες και επιχειρηματίες που δεν πληρούσαν κανέναν από τους συνηθισμένους όρους του τραπεζικού δανεισμού. Επιπλέον τα δάνεια χορηγούνταν από τις διοικήσεις του Τ.Τ. παραβιάζοντας την ειδική νομοθεσία που ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις, χωρίς να υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις και χωρίς σε αρκετές περιπτώσεις να έχει επιστραφεί μέχρι σήμερα ούτε σεντ από τα ιλιγγιώδη ποσά που δόθηκαν.

Τις διαπιστώσεις της Πόπης Πανανδρέου επιβεβαιώνει και η εισαγγελική πρόταση, στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι όταν αποχώρησε από την ηγεσία του Τ.Τ. ο Α Φιλιππίδης, “το νέο Τ.Τ. αναγκάστηκε να καταγγείλει την 3/10/2011 μια σειρά από δανειακές συμβάσεις καθόσον τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνταν και οι δανειολήπτες δεν τηρούσαν τους όρους των συμβάσεων. Πρέπει δε να τονιστεί ότι η ανωτέρω μεταβίβαση χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ιδρύθηκε με τον νόμο 3864/2010 με σκοπό τη στήριξη του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος”…

Η εισαγγελέας επιπλέον τονίζει ότι “σε πολλές περιπτώσεις δανειοδοτήσεων παρατηρήθηκε ιδιαίτερα αδύναμη κεφαλαιακή βάση των πιστούχων, ανεπαρκής προσδιορισμός του σκοπού των δανειοδοτήσεων, ελλιπής παρακολούθηση της διάθεσης των κεφαλαίων, αλλά και σημαντικές ελλείψεις στα εισηγητικά σημειώματα, με ανεπαρκή τεκμηρίωση των προτεινόμενων πιστοδοτικών ορίων”.

“Καταπέλτης” είναι η εισαγγελική πρόταση και για τον ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού Alpha Δ. Κοντομηνά, για τα “θαλασσοδάνεια” που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ελάμβανε “σε καθαρά προσωπικό επίπεδο” και αντί να αποσκοπούν στην ανάπτυξη του ομίλου ΔΕΜΚΟ, τον οποίο κατείχε, κατέληγαν στην τσέπη του. Επιπλέον, σχετικά με την εξαγορά από την πλευρά του Τ.Τ. της εταιρείας πιστωτικών καρτών Bestline, αναφέρεται: “Με άλλα λόγια, το Τ.Τ. χρηματοδοτούσε εταιρεία υψηλού ρίσκου, όπως είναι αυτή των πιστωτικών καρτών, με τιμολόγηση ρίσκου Γερμανικού Δημοσίου, δηλαδή την ίδια στιγμή που το χρήμα κόστιζε 5% και 7% για προσέλκυση καταθέσεων, το Τ.Τ. δάνειζε με 4% έως και 6% λιγότερο. Έτσι, το Τ.Τ., συνέχιζε να δανείζει την Bestline και στην ουσία τον Όμιλο ΔΕΜΚΟ, μεταξύ των ετών 2010 και 2012, με όρους που ίσχυαν τα έτη 2008 και 2009, επιβαρύνοντας με ζημιές τα αποτελέσματά του και συνεπώς τα ίδια κεφάλαιά του αλλά και τους μετόχους του”.

Ο Λ. Λαυρεντιάδης είναι υπόλογος, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, γιατί τα 105 εκατομμύρια που έλαβε δάνειο από το Τ.Τ. “όχι μόνο δεν χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό για τον οποίο δόθηκαν, αλλά αντιθέτως κατέληξαν σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του κατηγορούμενου”…

Εδώλιο για την κακουργηματική πράξη της απιστίας δείχνει η εισαγγελική πρόταση και για την Αν. Σακελλαρίου. Η δίωξη σχετίζεται με την αναχρηματοδότηση, τον Ιανουάριο του 2012, των δύο ομολογιακών δανείων προς την επενδυτική και εμπορική εταιρεία ΔΕΜΚΟ, συμφερόντων του Δημήτρη Κοντομηνά.

About kymaeditor

Check Also

«Νέα Αριστερά» το όνομα του νέας ΚΟ των 11 που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Τη συγκίνησή του για την ανταπόκριση του κόσμου σ’αυτό «το πρώτο βήμα» της νέας κοινοβουλευτικής …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *