Σαρωτικό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ μεν, αλλά χωρίς… ψήφο εμπιστοσύνης δε

Μεγάλο είναι το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση, αυτή τη φορά από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Το κόμμα της Κουμουνδούρου προηγείται κατά 7,5 μονάδες της Ν.Δ. ωστόσο οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τις κυβερνητικές ικανότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ούτε και την κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση , ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 27,5% με τη Νέα Δημοκρατία να ακολουθεί στο 20%.

Τρίτο κόμμα εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή με 6,5% και ακολουθούν το Ποτάμι με 6%, το ΚΚΕ με 5,5%, η ΕΛΙΑ με 3,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,5% και η ΔΗΜΑΡ 1%. Άλλο κόμμα 8,5%, ενώ οι αναποφάσιστοι είναι το 17% του δείγματος. Στα ποσοστά δεν περιλαμβάνονται η αποχή και η επιλογή Άκυρο/Λευκό.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας δίνουν μάχη στήθος με στήθος, με τον πρωθυπουργό να συγκεντρώνει 20% και τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ 21% στις θετικές και πολύ θετικές ψήφους.

Μοιρασμένοι για την εκλογή Προέδρου

Η δημοσκόπηση αποδεικνύει πως οι πολίτες είναι μοιρασμένοι όσον αφορά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, με το 46% των ερωτηθέντων να δηλώνουν πως δεν θέλουν εκλογές και πως η εκλογή νέου Προέδρου από αυτή τη Βουλή θα ήταν καλύτερο για τη χώρα. Το ίδιο ποσοστό πιστεύει ότι η Βουλή πρέπει να διαλυθεί και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές τώρα.

Καμία εμπιστοσύνη στους πολιτικούς

Το ότι οι πολίτες δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στους πολιτικούς επίσης αποδεικνύεται και από αυτή τη δημοσκόπηση. Το 47% πιστεύει πως κανένας από τους υποψηφίους για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα συγκεντρώσει τις 180 ψήφους που απαιτούνται, ενώ μόλις στο 42,5% πιστεύει πως θα βρεθεί το πρόσωπο που θα τα καταφέρει.

Από εκεί και πέρα, το 65,5% θεωρεί ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, αντίθετα από το 25,5%. Το θέμα είναι πως οι πολίτες δεν έχουν εμπιστοσύνη ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ. Το 63% θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά και μόλις το 24% θεωρεί πως μπορεί να τα καταφέρει.

Η γεωγραφική κάλυψη της δημοσκόπησης είναι το σύνολο της επικράτειας και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 21 – 24 Νοεμβρίου 2014.

About kymaeditor

Check Also

Δασική πυρκαγιά στη Βάρης-Κορωπίου

Δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 13.00  στη λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου. Φωτό: Forecast Weather …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *