Σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες οι δεσμευμένες τραπεζικές καταθέσεις

Νομοσχέδιο για αξιοποίηση των δεσμευμένων τραπεζικών καταθέσεων και τα περιουσιακά στοιχεία των φοροφυγάδων έρχεται μέσα στον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε ο Χαράλαμπος Αθανασίου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης προωθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει πως οι δεσμευμένες καταθέσεις όσων έχουν καταδικαστεί για οικονομικά εγκλήματα, (υπολογίζονται σε 9,5 εκατομμύρια ευρώ) θα διατίθενται για την κάλυψη αναγκών αδύναμα κοινωνικά ομάδων.Με τον τρόπο αυτό θα επωφεληθεί άμεσο το δημόσιο ταμείο. Επίσης το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, θα προωθήσει και διάταξη με την οποία θα προβλέπεται επιεικέστερη ποινική αντιμετώπιση όσων έχουν μεν καταχραστεί δημόσιο χρήμα, αλλά το επιστρέφουν, πριν από την άσκηση δίωξης ή μετά την άσκηση της δίωξης και πάντων πριν από την καταδίκη.

Το θέμα συζητήθηκε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Νίκου Τσούκαλη, με την οποία υπενθύμισε ότι η αξιοποίηση των δεσμευμένων καταθέσεων αποτελεί πρόταση του κόμματός του από τον Οκτώβριο 2012, μία «πρόταση ανακούφισης των κατώτερων εισοδηματικά τάξεων».

«Απαντώ ξεκάθαρα ότι η πρόβλεψη για την αξιοποίηση των δεσμευμένων καταθέσεων θα γίνει νόμος του κράτους. Πρόκειται για μία δίκαιη ρύθμιση, από την οποία θα επωφεληθεί άμεσα το δημόσιο ταμείο και, κατ΄επέκταση, οι αδύναμες κοινωνικά ομάδες, από ένα σημαντικό ποσό που δυστυχώς δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς αυτή τη στιγμή από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και εξήγησε ότι τα πιστωτικά ιδρύματα δεσμεύουν μεν τους λογαριασμούς, αλλά δεν γνωστοποιούν τα ποσά.

Πόσα μπορεί, όμως, να είναι τα χρήματα αυτά; Από πρόσφατα στοιχεία που περιήλθαν στο υπουργείο  Δικαιοσύνης, μόνο το ΣΔΟΕ έχει προβεί, μέχρι στιγμής, στη δέσμευση καταθέσεων, ύψους 9,5 εκατομμυρίων ευρώ, 770.000 δολαρίων, 30.000 τουρκικών λιρών, ενώ έχουν γίνει και δεσμεύσεις σε χρυσό, ακίνητα, μετοχές, κοσμήματα, κλπ. Είναι σαφές, λοιπόν, ανέφερε ο κ. Αθανασίου ότι το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο, διότι στα παραπάνω ποσά δεν υπολογίζονται καταθέσεις που βρίσκουν έρεισμα στη φορολογική νομοθεσία, καθώς και στη νομοθεσία για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που υπάρχουν πάρα πολλές υπό δέσμευση καταθέσεις.

Στα “μαλακά” όσοι επιστρέφουν οικειοθελώς τα κλεμμένα στο Δημόσιο

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αποκάλυψε ότι ενδεχομένως είναι χρήσιμο να συνδυαστεί η διάταξη αυτή και με μία ακόμη ρύθμιση, εκείνη για την επιεικέστερη ποινική αντιμετώπιση όσων έχουν καταχραστεί χρήματα του δημοσίου και αυτοβούλως τα επιστρέφουν, πριν ασκηθεί η δίωξη τους ή μετά τη δίωξή τους και πάντως πριν από την καταδίκη. Η ουσία της διατάξεως είναι έτοιμη, αποκάλυψε ο υπουργός και θα κατατεθεί τον Ιούνιο. Πάντως, ο κ. Αθανασίου είπε ότι η νομοθετικές αυτές πρωτοβουλίες θα τύχουν λεπτομερούς επεξεργασίας, «διότι τα τεχνικά ζητήματα δεν είναι λίγα ενώ εύκολα το ζήτημα μπορεί να γίνει αιτία μικροκομματικής εκμετάλλευσης, εάν συνδυαστεί και με την επιεικέστερη αντιμετώπιση των καταχραστών που θα επιστρέφουν οικειοθελώς τα χρήματα».

Ένα πρωτογενές πλεόνασμα ουσιαστικά βρισκόταν όλα αυτά τα χρόνια υπό τη διαχείριση των τραπεζών, σχολίασε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης και εξήγησε ότι η απροθυμία των τραπεζών εξηγείται, διότι πλέον θα στερούνται την εν λευκώ διαχείριση όλων αυτών των χρημάτων. Ο βουλευτής κατήγγειλε, εξάλλου ότι προκλητική είναι η απροθυμία των τραπεζών να ενημερώσουν και για τις ανενεργές καταθέσεις.

 

 

About kymaeditor

Check Also

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης η ευημερία και η κοινωνική ασφάλεια των πολιτών»

«Οι προοπτικές του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης διαγράφονται θετικές» ανέφερε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *