Σε αναστολή λειτουργίας προχώρησε η διοίκηση της κλινικής “Κυανούς Σταυρός”

Σε αναστολή λειτουργίας για έξι μήνες της Κλινικής «Κυανούς Σταυρός», προχώρησε η Διοίκηση λόγω οικονομικών προβλημάτων, ανεβάζοντας σε τρεις τον αριθμό των κλινικών σε αναστολή και οδηγώντας στην έξοδο 150 περίπου εργαζομένους στους οποίους οφείλονται 3 εκ. ευρώ περίπου.

Οι εργαζόμενοι στην Κλινική «Κυανούς Σταυρός» έχουν μπει εδώ και 4 χρόνια σε καθεστώς «απλήρωτης εργασίας» και έχουν ενημερώσει τις ηγεσίες του υπουργείου Εργασίας γι αυτό, αναφέρει ο κ. Αλεξόπουλος και προσθέτει ότι η Διοίκηση έχει υιοθετήσει την πρακτική των «έναντι» οδηγώντας τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση και την έξοδο, αλλά και την κλινική στην υποβάθμιση.

Όπως δήλωσε η διοίκηση της Κλινικής, αποδίδει την αδυναμία πληρωμής υπαλλήλων, προμηθευτών και λοιπών υποχρεώσεων, οφείλεται κατά κύριο λόγο στις πολύχρονες οφειλές του Δημοσίου προς την Κλινική που ξεπερνούν τα 8 εκατ. ευρώ και στην πολιτική που ακολουθείται με το clawback (μηχανισμός αυτόματων επιστροφών λόγω υπέρβασης δαπάνης) και rebate (υποχρεωτική έκπτωση).

Οπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός, πρόκειται για την τρίτη Κλινική μέσα στο 2015 που αναστέλλει τη λειτουργία της, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο 50 – 60 κλινικές βρίσκονται στο «κόκκινο».

«Υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας και οικονομικής ασφυξίας» σημειώνει ο κ. Σαραφιανός, τονίζοντας ότι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 700 εκατ. ευρώ και ότι η επέκταση για τρία χρόνια ακόμη του clawback και rebate δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα. Επαναλαμβάνει τη θέση του για απευθείας χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει και προσθέτει ότι το πρόβλημα χρηματοδότησης του Οργανισμού εντείνεται, με τα ασφαλιστικά ταμεία να χρησιμοποιούν τις εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συντάξεις, και να αποδίδουν στον ΕΟΠΥΥ ό,τι περισσεύει.

Για «εργασιακή ζούγκλα» κάνει λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κλαδικού Σωματείου εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές Δημήτρης Αλεξόπουλος, δίνοντας μια άλλη διάσταση στο θέμα, καθώς -όπως λέει- ο «άκρατος» ανταγωνισμός των μεγάλων Ομίλων πιέζει τους μικρούς, προκειμένου να δημιουργηθεί μια «μονοπωλιακή κατάσταση στο χώρο της Υγείας», Από την άλλη πλευρά -σημειώνει- οι ίδιοι οι διοικήσεις των κλινικών «εκμεταλλεύονται» τη συνολική οικονομική κατάσταση που επικρατεί, αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους και τοποθετώντας «τα χρήματα τους εκεί όπου θα τους αποφέρουν περισσότερα κέρδη».Παράλληλα δηλώνει ότι η πρακτική των «ένταντι» λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας.

Η ιδιωτική υγεία πάντως καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών της υγείας πανελλαδικά και συμβάλλει πολύ σημαντικά και με διαφάνεια στην εξασφάλιση θέσεων εργασίας.

 

About kymaeditor

Check Also

Νέος δικαστικός χάρτης: Πανελλαδική αποχή 23-30 Απρίλιου προτείνει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κατά τη σημερινή της συνεδρίαση στην Αθήνα, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *