Σε απενεργοποίηση 18 ΑΦΜ που εμπλέκονταν σε τριγωνικές συναλλαγές προχώρησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Το «μπλοκάρισμα» 18 ΑΦΜ που εμπλέκονταν σε τριγωνικές συναλλαγές, με στόχο να προκύψει επιστροφή ΦΠΑ σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, επέβαλε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Μέσω ειδικής εφαρμογής που αποτελεί βέλγικη πατέντα ανάλυσης κινδύνου, εντοπίστηκαν οι 18 περιπτώσεις συναλλαγών συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, οι οποίες κρίθηκαν ύποπτες. Ύστερα από έλεγχο, απενεργοποιήθηκαν οι 18 ΑΦΜ, με αποτέλεσμα το δημόσιο να ωφεληθεί μόνο από τις συναλλαγές αυτές 10 εκατ. ευρώ.

Αρμόδια για την ειδική εφαρμογή με την οποία εντοπίζονται οι ύποπτες συναλλαγές είναι 10μελής ομάδα στην υπηρεσία ελέγχου διασφάλισης εσόδων. Το επόμενο βήμα είναι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε συνεννόηση με την κυβέρνηση να ζητήσει τη συγκεκριμένη πατέντα από τους Βέλγους οι οποίοι την έχουν προσφέρει στη χώρα μας στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας.

Η εφαρμογή βασίζεται στην ηλεκτρονική επεξεργασία στοιχείων από πολλές βάσεις δεδομένων, με συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου στη βάση των οποίων χτυπά κόκκινο, όταν εντοπίζονται ύποπτες συναλλαγές.

Στην περίπτωση που αποδειχθεί η εικονικότητα των συναλλαγών, μετά από επιτόπιο έλεγχο, οι αρχές απενεργοποιούν τον ΑΦΜ και έτσι ακυρώνεται το αίτημα επιστροφής ΦΠΑ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

About kymaeditor

Check Also

Συγκατάθεση (consent) μέσω του Gov.gr Wallet θα δίνουν οι πολίτες για την ολοκλήρωση διαδικασιών

Με στόχο τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, την εύκολη και φιλική εξυπηρέτηση των πολιτών …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *