Σε εφαρμογή το ασφαλιστικό βιογραφικό- Ενημέρωση από το ΕΒΕΠ

Σε εφαρμογή μπήκε από την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου το «ασφαλιστικό βιογραφικό». Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκεφθούν την ηλεκτρονική διεύθυνση www.atlas.gov.gr, να επιλέξουν «Ασφαλιστικό Βιογραφικό» και με τους κωδικούς τους στο Τaxis και τον ΑΜΚΑ τους να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία του ασφαλιστικού βίου τους.

Το ΕΒΕΠ από την πλευρά του ενημερώνει εργοδότες και εργαζόμενους στις επιχειρήσεις ότι ξεκινά η εφαρμογή του νέου συστήματος πρόσβασης όλων των ασφαλισμένων στο «ασφαλιστικό βιογραφικό», δηλαδή στην επαγγελματική διαδρομή και τα ένσημα, που με τη χρήση προσωπικού υπολογιστή, αποκτούν ενημέρωση 5,35 εκατομμύρια ασφαλισμένοι, μέσω του νέου πληροφοριακού συστήματος «Άτλας» του υπουργείου Εργασίας.

Στην παρουσίαση του νέου συστήματος ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, ανέφερε ότι ήδη έχει ψηφιοποιηθεί το ασφαλιστικό ιστορικό των εργαζομένων για τα τελευταία 21 χρόνια, ενώ έως το τέλος του 2015 θα έχει ολοκληρωθεί το 100% της καταγραφής και για τα έτη πριν το 1994. Επίσης, στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα έχουν συγκεντρωθεί συγκεκριμένα περισσότερες από 22,8 δισεκατομμύρια ημέρες ασφάλισης, από την 1η Ιανουαρίου 1994 μέχρι σήμερα, δίνοντας στους εργαζόμενους της χώρας τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση μέσω ατομικών ψηφιακών λογαριασμών στο «ασφαλιστικό τους προφίλ».

Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επισκεφθούν την ηλεκτρονική διεύθυνση www.atlas.gov.gr, να επιλέξουν «Ασφαλιστικό Βιογραφικό» και να καταχωρήσουν τους κωδικούς τους στο Τaxis και τον Α.Μ.Κ.Α. τους. Με τον τρόπο αυτό εμφανίζονται στην οθόνη συνοπτικά τα διαστήματα ασφάλισης σε κάθε φορέα και με την επιλογή εκτύπωση θα μπορούν να δουν αναλυτικά την πλήρη ανάλυση του χρόνου ασφάλισής τους.

Έτσι, μέσω της ΗΔΙΚΑ, θα μπορούν να εκτιμήσουν το συνολικό χρόνο ασφάλισής τους, να διαπιστώσουν έγκαιρα πιθανές ελλείψεις ή σημεία που χρήζουν διόρθωσης αλλά και να παρακολουθούν κάθε μήνα την ενημέρωση του λογαριασμού τους.

Επίσης, με το νέο πλαίσιο των διοικητικών ενοποιήσεων εντός του 2015 ολοκληρώνεται η δημιουργία του Ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων, μέσω του οποίου θα εκδίδονται οι συντάξεις για όλα ανεξαιρέτως τα ταμεία σε λίγες μόλις μέρες. Αυτή η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, θα είναι ένα ουσιαστικό άλμα για την αναβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη, τη μείωση των γραφειοκρατικών βαρών, τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και την προάσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

Στο καινοτόμο, πληροφοριακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» (Εθνικό Μητρώο Ασφάλισης – Ασφαλιστικής Ικανότητας), συνοπτικά περιλαμβάνονται:

Καταγραφή του ασφαλιστικού βίου κάθε Έλληνα, η επαγγελματική διαδρομή και τα ένσημα κάθε εργαζομένου, ηλεκτρονικά σε «ατομικούς ψηφιακούς λογαριασμούς».

Δυνατότητα πρόσβασης του κάθε εργαζόμενου, από τον προσωπικό του υπολογιστή, ώστε να βλέπει με κάθε λεπτομέρεια το δικό του «ασφαλιστικό βιογραφικό».

Ενημέρωση μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος της ΗΔΙΚΑ για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Υπολογισμός της σύνταξης, ακόμη και στις πιο σύνθετες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, με το πάτημα ενός πλήκτρου στον υπολογιστή.

Η οριστική κατάργηση της θεώρησης των βιβλιαρίων υγείας.

Έκδοση και καταβολή της πρώτης σύνταξης εντός λίγων ημερών και όχι εντός πολλών μηνών ή ετών.
Δηλώσεις Β. Κορκίδη

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, κ. Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε σχετικά: «Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς πιστεύει ότι με την πλήρη ενεργοποίηση του συστήματος “ΑΤΛΑΣ”, ολοκληρώνεται ένας απαραίτητος κύκλος οργανωτικής ανασυγκρότησης, ο οποίος αναμένεται να “νοικοκυρέψει” το πολυδαίδαλο ασφαλιστικό μας σύστημα.

Αναντίρρητα, η μείωση του χρόνου απονομής της σύνταξης και των γραφειοκρατικών βαρών, ως απόρροια του επιχειρούμενου εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων χρονοβόρων διαδικασιών, ικανοποιεί ένα από τα πάγια αιτήματα των κοινωνικών εταίρων, αλλά και των μικρομεσαίων της αγοράς. Ωστόσο, μένει να διαπιστώσουμε και στην πράξη, εάν όντως όλα τα παραπάνω θα συμβούν, στο πλαίσιο και του “‘restart'” του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος, ενημερώνοντας, προς το παρόν, αναλυτικά, όλες τις επιχειρήσεις μέλη του ΕΒΕΠ, για τη χρήση του από εργοδότες ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, αλλά και από μισθωτούς ασφαλισμένους στο ΙΚΑ…».

About kymaeditor

Check Also

Ζάκυνθος: Νεκρός αγρότης που καταπλακώθηκε από τρακτέρ

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας αγρότης 53 ετών, ο οποίος έκανε εργασίες σε κτήμα με ελιές …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *