Σε ιστορικά υψηλά έκλεισε ο Εμπορευματικός Σταθμός στο Λιμάνι του Πειραιά για το 2014

Λιμάνι Εμπορικό
Iστορικό ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων σημείωσε το 2014 ο τερματικός σταθμός εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά παρουσιάζοντας αύξηση των διακινούμενων όγκων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ που διαχειρίζεται η θυγατρική της Cosco, ΣΕΠ ΑΕ κατά 20%.
Στις δύο προβλήτες διακινήθηκαν 3 εκατομμύρια teu(twenty-foot equivalent unit) παρά τρεις χιλιάδες, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, έναντι 2,51 εκατομμυρίων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013. Εάν σε αυτά τα 3 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια προστεθούν οι περί τις 600 χιλιάδες επιπλέον εμπορευματοκιβώτια που διακινήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες από τον προβλήτα Ι του ΟΛΠ, που τελεί υπό ελληνική διαχείριση, ο Πειραιάς συνολικά πλησίασε τα 3,6 εκατ. teu.

Με αυτά τα δεδομένα η προβλήτα του ΟΛΠ και οι δύο της ΣΕΠ ΑΕ λειτουργούν κοντά στην πλήρη δυναμικότητά τους. Με απλά λόγια, δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να αυξηθεί σημαντικά το έργο τους διατηρώντας παράλληλα το επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρεται εάν δεν μεγαλώσει το λιμάνι. Αυτός είναι και ο λόγος που κρίθηκε ήδη εδώ και τρία χρόνια οπότε και άρχισε η σχετική συζήτηση για επέκταση.Πρόκειται για τη συμφωνία μεταξύ Cosco και ΟΛΠ που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες με την ψήφισή της από την Βουλή και στοχεύει στη δυναμικότητα διακίνησης 7,2 εκ εμπορευματοκιβωτίων ετησίως.
Υπενθυμίζουμε ότι η ΣΕΠ υπερτετραπλασίασε το 2014 τους διακινούμενους όγκους σε σχέση με την αρχική λειτουργία της.

Άρα ο Πειραιάς διεκδικεί στρατηγική θέση μεταξύ των Container Terminals στην Ευρώπη
με δυνατότητα να υποδέχεται μεγάλα πλοία και υποδομή γερανογεφυρών γεγονός που τον κάνει ελκυστικό ως διαμετακομιστικό κέντρο αναφοράς προς όλη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

About kymaeditor

Check Also

Σεισμός 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε Ιτέα – Άμφισσα

Σεισμός μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε κοντά στην Ιτέα και την Άμφισσα, πλησίον του Κορινθιακού Κόλπου, σύμφωνα με …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *